Obniża poziom cukru we krwi. Skorzystają nie tylko diabetycy
Utrzymywanie stabilnego poziomu glukozy jest kluczowe nie tylko dla osób z cukrzycą, ale także dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie metaboliczne, energię i koncentrację. Rosnąca świadomość problemu sprawia, że coraz częściej sięgamy po proste strategie, w tym napoje wspierające kontrolę cukru.
W tym artykule:
Napoje dla stabilnego poziomu cukru
Jak podkreśla dietetyczka i specjalistka ds. metabolizmu Sarah Steele, niektóre napoje mają udokumentowany wpływ na poprawę wrażliwości insulinowej i zmniejszenie poposiłkowych skoków glukozy.
Woda – najprostszy sposób na stabilny cukier
Prawidłowe nawodnienie wspiera metabolizm glukozy i może krótkoterminowo obniżać jej poziom we krwi. Badania wykazały, że odpowiednia podaż płynów poprawia objętość krwi, co zmniejsza lepkość i stan zapalny towarzyszący hiperglikemii.
Zgodnie z rekomendacjami "National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine" kobiety powinny pić ok. 2,7 l płynów dziennie, a mężczyźni – 3,7 l (łącznie z wodą w posiłkach).
Cynamon zapobiega cukrzycy typu 2. Popularna przyprawa tanim i skutecznym lekiem
Woda z cynamonem
Cynamon zawiera związki bioaktywne, m.in. cynamaldehyd i polifenole, które poprawiają sygnalizację insulinową i wspierają wchłanianie glukozy do mięśni. Metaanaliza badań "Journal of Medicinal Food" wykazała, że suplementacja cynamonu obniża poziom glukozy na czczo i poprawia profil lipidowy u osób z cukrzycą typu 2. Najlepiej stosować cynamon cejloński – jest bezpieczniejszy od cassia.
Zobacz także: Test szklanki wody. Może pomóc w wykryciu cukrzycy
Chia w wodzie
Błonnik rozpuszczalny zawarty w nasionach chia tworzy żel, który spowalnia wchłanianie glukozy. Badania opublikowane w "Nutrition" potwierdzają, że regularne spożywanie chia wspiera kontrolę glikemii i poprawia uczucie sytości. Wystarczy 1 łyżka nasion w szklance wody z cytryną przed posiłkiem.
Czarna kawa (bez cukru)
Kawa zawiera kwasy chlorogenowe, które zmniejszają wchłanianie glukozy i poprawiają wrażliwość na insulinę. Analiza danych ponad 7 tys. osób w Korei opublikowana w "Nutrients" wykazała, że picie ok. 2 filiżanek czarnej kawy dziennie wiązało się z mniejszym ryzykiem insulinooporności, szczególnie u kobiet i osób starszych. Ważne – bez dodatku cukru i syropów.
Zielona herbata
Zielona herbata jest źródłem polifenolu EGCG (galusan epigallokatechiny), który zwiększa aktywność receptorów insulinowych. Badania z "American Journal of Clinical Nutrition" wykazały, że regularne picie zielonej herbaty poprawia tolerancję glukozy i obniża ryzyko cukrzycy typu 2.
Soki warzywne (blendowane)
Soki z warzyw niskoskrobiowych, takich jak ogórek, seler czy szpinak, dostarczają polifenoli i prebiotycznego błonnika. Ten wspiera mikrobiotę jelitową, co ma wpływ na metabolizm glukozy.
Badania w "Diabetes Care" wskazują, że dieta bogata w błonnik obniża poziom HbA1c i poprawia kontrolę cukru we krwi u diabetyków. Najlepiej blendować warzywa, aby zachować błonnik, zamiast wyciskać sok.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy poprawia wrażliwość insulinową i spowalnia opróżnianie żołądka. W randomizowanym badaniu z "Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare" pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy przez 8 tygodni przyjmowali 30 ml octu jabłkowego dziennie, mieli niższy poziom glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej i cholesterolu LDL.
Najlepiej pić rozcieńczony – np. 1 łyżkę w szklance wody z miętą i imbirem.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine
- Journal of Medicinal Food
- Nutrition
- Nutrients
- American Journal of Clinical Nutrition
- Diabetes Care
- Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.