Obowiązkowy w diecie po 60. roku życia. Biały korzeń gasi stany zapalne

Chrzan to jeden z najostrzejszych dodatków do potraw. Choć kojarzy się głównie z okresem wielkanocnym, zasługuje na stałe miejsce w codziennej diecie, zwłaszcza u osób po 60. roku życia. Badania potwierdzają jego właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspierające odporność, co przekłada się na wsparcie w walkach z poważnymi chorobami występującymi wśród seniorów.

Chrzan może być cennym wsparciem w leczeniu stanów zapalnychChrzan może być cennym wsparciem w leczeniu stanów zapalnych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Naturalna broń w walce ze stanem zapalnym

Przewlekły stan zapalny leży u podłoża wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory. Złagodzić mogą go również produkty naturalne, np. chrzan. Potwierdzają to wyniki badań opublikowane w materiale "Anti-inflammatory activity of horseradish (Armoracia rusticana) root extracts in LPS-stimulated macrophages" opublikowanym w "Food & Function".

Naukowcy sprawdzili działanie chrzanu na komórkach odpornościowych, makrofagach, które w organizmie odpowiadają za reakcje zapalne.

Badacze najpierw wywołali w komórkach silny stan zapalny, podając im lipopolisacharyd (LPS) z bakterii E. coli. Dzięki temu makrofagi zaczęły intensywnie produkować czynniki prozapalne, tak jak dzieje się to w organizmie podczas infekcji czy przewlekłego zapalenia. Następnie komórki potraktowano ekstraktami z chrzanu.

Badanie pokazało, że ekstrakty z chrzanu wyraźnie osłabiały reakcję zapalną w komórkach. Makrofagi po podaniu chrzanu produkowały mniej substancji zapalnych, takich jak tlenek azotu, TNF-α i interleukina-6, co świadczy o wyhamowaniu procesu zapalnego. Jednocześnie ekstrakt blokował enzymy iNOS i COX-2, które podtrzymują stan zapalny, oraz obniżał aktywność NF-κB p65 – kluczowego "przełącznika", który włącza zapalny program w komórkach.

Chrzan zmniejszał również stres oksydacyjny, ograniczając ilość reaktywnych form tlenu, a odmiana TRI dodatkowo podnosiła poziom enzymu HO-1, odpowiedzialnego za naturalną ochronę i regenerację komórek.

Naturalny sposób na lepszy metabolizm

Wraz z wiekiem metabolizm naturalnie zwalnia. Częściej pojawiają się dolegliwości związane z niestrawnością. Wtedy właśnie warto wprowadzić chrzan do diety.

- Chrzan nasila wydzielanie soków trawiennych i zapobiega wzdęciom. W warzywie tym występują też substancje zwane peroksydazami, które biorą udział w neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych, będących czynnikami ryzyka wielu chorób. Dodatkowo, zawarty w nim olejek allilowy ma też działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i przeciwnowotworowe. Również odpowiedzialne za gorzki smak chrzanu glukozynolany (związki siarki i azotu) mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe – zaznaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w wypowiedzi dla Polskiej Agencji Prasowej.

- Ale w spożywaniu chrzanu należy zachować umiar. Nadmierne jego spożycie może drażnić lub uszkadzać błonę śluzową układu pokarmowego. Powinny go więc unikać osoby cierpiące na wrzody. Z uwagi na jego działanie moczopędne powinny go też ostrożnie używać osoby z chorymi nerkami – dodaje dietetyczka.

Wsparcie w walce z komórkami nowotworowymi

Glukozynolany obecne w chrzanie, zwłaszcza sinigryn, są w centrum zainteresowania naukowców ze względu na swój potencjał przeciwnowotworowy. Z przeglądu badań opublikowanego w "Food Reviews International" wynika, że związki te mogą wspierać komórkowe procesy detoksykacji oraz ograniczać namnażanie się komórek nowotworowych.

Choć potrzeba jeszcze potwierdzenia tych efektów w szerokich badaniach klinicznych, dotychczasowe wyniki wskazują, że regularne spożywanie chrzanu może stanowić wartościowe wsparcie w profilaktyce chorób onkologicznych.

Jaki chrzan wybrać?

- Najlepszy jest oczywiście chrzan własnoręcznie przyrządzony. Wystarczy w tym celu kupić korzeń chrzanu w warzywniaku i zetrzeć go na tarce. Do poprawienia smaku, konsystencji i trwałości można dodać do niego odrobinę octu, cukru albo kwasku cytrynowego. Jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku chrzanu, może go wymieszać z drobno startymi, ugotowanymi buraczkami. Ćwikła z chrzanem także jest bardzo zdrowym dodatkiem do mięs – powiedziała Stolińska-Fiedorowicz.

Nie zawsze jednak mamy dostęp do świeżych korzeni chrzanu. W takiej sytuacji musimy zadowolić się tym ze słoika.

- Spośród dostępnych w sklepie produktów wybierzmy ten, który ma najkrótszy skład. W zależności od producenta w skład chrzanu tartego mogą wchodzić również mleko w proszku, jaja, sól, cukier, ocet i konserwanty – twierdzi ekspertka.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Food & Function
  2. Polska Agencja Prasowa

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć