2 z 8Wspomaganie dobrych bakterii
Mianem probiotyków określa się żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wraz z żywnością czy preparatami farmaceutycznymi, wykazują zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego i poprawiania składu jego mikroflory. Na opakowaniach produktów powinniśmy szukać wzmianki o mikroorganizmach z rodzaju: Lactobacillus acidophilus czy Bifidobacterium bifidum. Korzystne właściwości probiotyków wynikają z ich zdolności do uszczelniania nabłonka jelitowego. Taki nabłonek staje się mniej przepuszczalny dla chorobotwórczych mikroorganizmów, które nie mają szansy na przedostanie się poprzez krwiobieg do wnętrza ciała. Bakterie probiotyczne, wytwarzające kwas mlekowy, przyczyniają się do obniżenia pH przewodu pokarmowego, w kierunku środowiska o charakterze kwaśnym. Niskie pH hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym probiotyki wytwarzają substacje określane mianem bakteriocyn, które uważane są za „naturalne antybiotyki”.