Olej rzepakowy – czyli kilka faktów, o których nie wiedziałeś
Wybierając olej rzepakowy ze sklepowej półki rzadko zastanawiamy się nad tym, po co konkretnie sięgamy. Często robimy to z przyzwyczajenia albo dlatego, że jest sprawdzony i łatwo dostępny. Ale… to nie są jego jedyne walory. Jest wiele więcej faktów, które przemawiają za tym, że to najlepszy wybór z całej gamy olejów roślinnych.
Naturalne źródło NNKT
Olej rzepakowy, także ten rafinowany, ma bardzo wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli kwasów omega-6 i omega-3. Stanowią one blisko 30% składu oleju, dzięki czemu olej rzepakowy został okrzyknięty „oliwą północy”. W swoim składzie zawiera on aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Na uwagę zasługuje także fakt, że stosunek tych kwasów do siebie wynosi 2:1. I jest on idealny z punktu widzenia żywieniowego. W naszej diecie te kwasy są deficytowe, a nasz organizm ich nie wytwarza, dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Zatem wybór rzepakowego jest uzasadniony - olej ten wyróżnia się największą zawartością tych kwasów spośród popularnych tłuszczów roślinnych.
Bogactwo witamin E i K
Olej rzepakowy to także źródło witamin. Najwięcej jest w nim „witamin młodości” czyli E i K, ale w swoim składzie zawiera także sterole roślinne i prowitaminę A. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości, a sterole wpływają m.in. na prawidłowe utrzymanie cholesterolu we krwi. Ale to nie koniec ważnych informacji dotyczących witamin. Olej rzepakowy jest także odpowiedzialny za TRANSPORT i WCHŁANIANIE tych rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witamin: A, D, E i K. Dlatego tak ważne jest, aby ten tłuszcz był stałym dodatkiem do naszych dań. Wystarczą już 2 łyżki dziennie. Taka ilość oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3.
Idealny kompan w każdej kuchni
Poza aspektem zdrowotnym, olej rzepakowy jest słusznym wyborem także pod kątem czysto kulinarnym. Rafinowany olej rzepakowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego jest bezpieczny do stosowania przy obróbce termicznej potraw np. do smażenia – na patelni przez ok. 30 minut, natomiast przy głębokim smażeniu do ok. 5 godzin.
Rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, dlatego jest często wybierany jako podstawa do sosów, dressingów, dodatek do sałatek a nawet ciast, ponieważ nie pozostawia żadnego posmaku. Jest też świetnym emulgatorem – łatwo ulega zgęstnieniu i idealnie łączy się z innymi składnikami, co czyni go numerem 1 jako baza do majonezu.
Podsumowując: olej rzepakowy to wybór najbardziej korzystny dla naszego zdrowia. Nie dość, że ma najkorzystniejszy profil pod kątem zawartości NNKT, to jest bogaty w witaminy E i K oraz sterole, a także jest uzasadnionym wyborem pod kątem kulinarnym.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy
Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.