Orzechy dobre dla serca. Obniżają cholesterol LDL i chronią przed zawałem, miażdżycą
Orzechy makadamia na pierwszy rzut oka nie wyglądają zachęcająco - kryją się w niezwykle twardej skorupie o brązowym odcieniu. Jednak warto sięgnąć po ten egzotyczny przysmak, bo małe, jasne wnętrze orzecha kryje w sobie bogactwo składników odżywczych, wyjątkowy smak i potężne działanie.
W tym artykule:
Orzechy makadamia - skład
Orzechy makadamia są wyjątkowe pod wieloma względami. Przede wszystkim wyróżniają się specyficznym smakiem, określanym jako maślany. Poza tym doceniane są za liczne właściwości zdrowotne i wartościowe składniki:
- nienasycone kwasy tłuszczowe - zawierają m.in. kwas oleinowy.
- witaminy z grupy B (B1 znaną jako tiaminę, B2 czyli ryboflawinę, B3 - niacynę, B5 - kwas pantotenowy i B6 - pirydoksynę).
- witaminy A i E.
- składniki mineralne: żelazo, magnez, mangan, miedź, fosfor i wapń.
100 gramów tych smacznych orzechów daje ponad 700 kalorii, więc nie jest to wcale tak mało wiedząc, że 100 gramową porcję można zjeść na raz. W tej ilości białko stanowi 7,91 g, zaś tłuszcz ogółem 75,77 g, z czego 12,06 g to tłuszcze nasycone, 58,87 g tłuszcze jednonienasycone i 1,5 g tłuszcze wielonienasycone.
Orzechy makadamia - jak wyglądają i skąd pochodzą?
W 1857 roku australijscy botanicy Ferdinand von Mueller i Walter Hill po raz pierwszy opisali drzewo makadamia, nadając mu nazwę Macadamia na cześć szkockiego chemika i polityka Johna Macadama.
Macadamia to drzewo z rodziny srebrnikowatych (Proteaceae), pochodzące głównie z Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Obecnie uprawia się je także na Hawajach oraz w Afryce Południowej. Jest to wiecznie zielone drzewo o podłużnych liściach i drobnych kwiatach. Właśnie z niego pozyskuje się orzechy makadamia - w rzeczywistości pestkowce.
Właściwości orzechów makadamia
Wszystkie orzechy bez dodatków w postaci soli, cukru, miodu i wszelkich posypek uznawane są za zdrowe. Jednak makadamia w zestawieniu z pozostałymi popularnymi orzechami, jak np. orzechy laskowe, włoskie czy brazylijskie królują pod względem zawartości tłuszczu oraz charakteryzują się niską zawartością węglowodanów. Te dwie cechy sprawiają, że polecane są zwłaszcza osobom na diecie ketogenicznej lub z cukrzycą typu 2.
Dodatkową korzyścią dla cukrzyków jest solidna dawka błonnika, która zapewnia uczucie sytości na dłużej i ułatwia kontrolę poziomu glukozy we krwi.
Wartości odżywcze orzechów przekładają się na poprawę odporności, wzmacniają organizm, zmniejszają skutki zmęczenia i osłabienia, a także przyspieszają proces rekonwalescencji po wielu przebytych chorobach.
Ponadto, dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym (jak wspomniany kwas oleinowy), wykazują skuteczne działanie w obniżaniu poziomu złego cholesterolu LDL i obniżaniu ryzyka chorób serca (zawału, arytmii) i układu krążenia, jak np. miażdżyca.
Na wyróżnienie zasługują właściwości antyoksydacyjne orzechów, chroniące komórki przed negatywnym wpływem stresu. Dzięki temu spowalniają proces starzenia się organizmu i hamują produkowanie wolnych rodników o destrukcyjnym działaniu na tkanki.
Włączenie do diety orzechów makadamia jest polecane osobom chorującym na anemię lub z niedoborem żelaza, ponieważ zawierają sporą ilość tego pierwiastka.
Na koniec jeszcze niezwykła ciekawostka - okazuje się, że tak zdrowe i wartościowe dla człowieka orzechy makadamia są trujące dla psów, chociaż nie do końca wiadomo, z jakich powodów.
Orzechy makadamia i zastosowanie w kuchni
Makadamia często gości w przepisach ze względu na swój delikatny smak. Dzięki maślanemu, delikatnemu posmakowi stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Można wzbogać nimi rozmaite wypieki, desery, naleśniki, gofry, lody, sałatki, mięsa czy ryby. Z orzechów makadamia można przygotować także różne smarowidła, np. do kanapek lub zrobić masło orzechowe.
Nie zapominajmy również o tym, że są doskonałe same w sobie - spożywane w surowej postaci. Generalnie wszędzie tam, gdzie pojawiają się dodatki w postaci owoców, miodu, czekolady czy bitej śmietany orzechy makadamia będą świetnym uzupełnieniem. Z tego rodzaju orzechów produkuje się także olej, który stosuje się do przyrządzania potraw czy sosów do sałatek, ale również jest bardzo doceniany w kosmetyce i pielęgnacji skóry.
Makadamia nie dla wszystkich? Komu są odradzane?
Orzechy uznawane są za bezpieczny element diety i zazwyczaj nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Choć mogą wywołać reakcję alergiczną, zdarza się to raczej rzadko. Ostrożność warto jednak zachować w czasie ciąży i karmienia piersią - w tych dwóch "stanach" spożywanie orzechów makadamia nie jest zakazane, ale zaleca się, by unikać nadmiernych ilości. Jest to związane z tym, że brakuje jednoznacznych badań potwierdzających ich działanie w tych szczególnych okresach.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.