4 z 8Dzika róża a cukrzyca
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C dzika róża powinna być stale obecna w diecie chorych na cukrzycę. Wielu diabetyków cierpi na niedobór tej witaminy, co jest skutkiem przewlekłej hiperglikemii.
Cukrzycy towarzyszy ponadto stres oksydacyjny, a więc nadprodukcja wolnych rodników. Jest to zjawisko niezwykle niebezpieczne dla naszego organizmu. Zapobiec temu mogą duże dawki kwasu askorbinowego, gdyż jest to jednen ze skuteczniejszych antyoksydantów.
Pacjenci z cukrzycą typu 2, zwłaszcza jeśli stosują dietę odchudzającą, powinni spożywać produkty obfitujące w witaminę C. W ten sposób poprawią oni przebieg procesów metabolicznych i zredukują poziom wolnych rodników.
Obok dzikiej róży, cennymi źródłami witaminy C są: czarna porzeczka, gotowany brokuł, gotowana brukselka, jarmuż, natka pietruszki i papryka.
Przeczytaj również: Bezcenne źródło witaminy C. Sprawdź, czy nie rośnie obok twojego domu