Trwa ładowanie...

Piła go przez dwa tygodnie. Doszło do zapalenia wątroby i rozpadu mięśni

Przyjmowała statyny i piła sok żurawinowy. Doszło do groźnych powikłań
Przyjmowała statyny i piła sok żurawinowy. Doszło do groźnych powikłań (Getty Images)

Pacjentka chorująca na hipercholesterolemię trafiła do szpitala z groźnymi powikłaniami. Zdiagnozowano u niej zapalenie wątroby oraz rozpad mięśni. Lekarze wskazują, że przyczyną było połączenie leczenia statynami z sokiem z żurawiny. Żurawina może nasilać skutki uboczne leku.

spis treści

1. Nigdy nie popijaj tym leków

Eksperci zwracają uwagę na ryzyko interakcji między różnymi lekami, które przyjmują pacjenci. Okazuje się, że groźne może być też popijanie leków mlekiem, herbatą czy sokiem - zwłaszcza żurawinowym i grejpfrutowym.

Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, składniki soku grejpfrutowego powodują spowalnianie metabolizmu części leków przeciwhistaminowych. Pod wpływem soku ich stężenie rośnie nawet o 300-700 proc. Picie soku grejpfrutowego może też prowadzić do wielokrotnego podniesienia stężenia statyn, stosowanych w leczeniu hipercholesterolemii.

Zobacz film: "Masz wysoki cholesterol? Zobacz jak wpływa na twoje ciało"
Uwaga na połączenie leków i soku. Może dojść do groźnych interakcji
Uwaga na połączenie leków i soku. Może dojść do groźnych interakcji (Getty Images)

Sok grejpfrutowy wpływa na metabolizm leków, które są przyjmowane doustnie i może zmniejszać aktywność enzymów CYP3A4 w jelicie i w wątrobie. Nawet jedna szklanka takiego soku może prowadzić do wzrostu ich stężenia we krwi i zwiększenia ryzyka działań niepożądanych.

2. Sok z żurawiny i statyny

Okazuje się, że podobna reakcja może zachodzić w przypadku regularnego picia soku z żurawiny u pacjentów, którzy przyjmują statyny. Lekarze szacują, że wprowadzenie tych leków jest konieczne u ok. 80 proc. pacjentów z hipercholesterolemią.

Naukowcy opisali przypadek 67-latki, która była leczona statynami przez dwa lata, ale powikłania pojawiły się, kiedy zaczęła codziennie pić sok z żurawiny. Już po tygodniu regularnego spożywania soku ujawniły się groźne powikłania. Po dwóch tygodniach kobieta trafiała do szpitala z powodu silnego bólu i osłabienia. Lekarze stwierdzili, że doszło do rozwoju zapalenia wątroby i rabdomiolizy, czyli rozpadu mięśni.

Specjaliści wyjaśniają, że w tym przypadku sok z żurawiny mógł blokować działanie niektórych enzymów w jelicie i wątrobie, co spowolniło tempo rozkładu leku i mogło nasilić efekty uboczne.

3. Czego nie można łączyć ze statynami?

Należy unikać jednoczesnego przyjmowania statyn i inhibitorów CYP3A4, do których należą m.in. cyklosporyna, klarytromycyna, ketokonazol i worykonazol. Takie połączenie może doprowadzić do niebezpiecznych interakcji.

Groźne jest też równoległe stosowanie statyn z innymi lekami na zaburzenia gospodarki lipidowej, jak fibraty lub ezetymib. Może to doprowadzić do miopatii, czyli choroby mięśni, która objawia się m.in. bólami i osłabieniem siły mięśniowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze