2 z 7Podpałki na bazie parafiny
Podpałki na bazie parafiny mogą być w formie płynu lub w postaci kostek. Są łatwe w użyciu. W przypadku płynu wystarczy wylać odpowiednią ilość na węgiel, odczekać kilka minut i podpalić. Podpałki na bazie parafiny spalają się wolniej niż te oparte na alkoholach.
Po użyciu podpałki należy odczekać przynajmniej 25 minut zanim zaczniemy grillować przygotowane produkty.
Podczas spalania parafiny wydzielają się niebezpieczne związki lotne: toluen i benzen.
Toluen w nadmiarze może wywoływać podrażnienia oczu i skóry. Jest szkodliwy dla nerek i wątroby.
Benzen jest substancją rakotwórczą. Powoduje ostre i przewlekłe zatrucia. Charakterystycznymi objawami zatrucia są podrażnienia skóry, płytki oddech, senność, bóle głowy, a nawet utrata przytomności.
W dużych dawkach powoduje niewydolność układu oddechowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Najgorszy wybór. Składniki na pizzę, które dostają od nas czerwoną kartkę