4 z 7Podpałki kerozynowe
Podpałki kerozynowe to podpałki na bazie ciekłej frakcji ropy naftowej. Najczęściej możemy je spotkać w postaci białych kostek.
Podpałka jest wygodna w użyciu i łatwopalna. Podczas spalania powstają szkodliwe substancje, które mogą przenikać do jedzenia.
Po użyciu podpałki trzeba odczekać przynajmniej 20 minut zanim rozpoczniemy grillowanie.
Nie można też dodawać podpałki w trakcie grillowania.
- Używanie chemicznych podpałek do rozpalania grilla może być niebezpieczne dla osób, które cierpią z powodu schorzeń układu oddechowego. W ich przypadku objawy choroby mogą się nasilić - wyjaśnia lek. med. Michał Sutkowski, rzecznik prasowy kolegium lekarzy rodzinnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Najgorsze błędy. Spowalniają metabolizm i utrudniają odchudzanie