6 z 7Zachowaj ostrożność
Podpałki chemiczne nasączone są łatwopalnymi środkami, dlatego należy uważać przy ich stosowaniu.
Jeśli używamy podpałki płynnej, polewamy odpowiednią ilością węgiel i podpalamy. Najlepiej używać zapałek na długich patyczkach.
Podpałkę stałą umieszczamy w kilku miejscach obok węgla i również podpalamy.
Ważne jest też ustawienie grilla w dobrym miejscu, tak aby wiatr zbyt mocno nie podsycał ognia podczas grilowania.
Pamiętajmy, żeby nieużywaną podpałkę przechowywać z dala od grilla. Nie wolno też pozostawiać grilla bez nadzoru.
Grilla nie ustawiamy też pod namiotem i w pomieszczeniach zamkniętych. Dym wydobywający się z palącego się węgla jest w dużym stężeniu niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: W składzie cukier, tłuszcz i syrop glukozowo-fruktozowy. Dietyk ostrzega