Naturalny lek na cukrzycę. Odbudowuje komórki w trzustce

Dlaczego diabetycy powinni jeść pokrzywę? Według najnowszych badań, obniża ona poziom cukru we krwi. Nie jest to jednak jej jedyne zastosowanie.

Pokrzywa zwyczajna jest tradycyjnie stosowana ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz dlatego, że obniża poziom cukru we krwi. Stres oksydacyjny, to znaczy nadmiar wolnych rodników, odgrywa ważną rolę w powikłaniach cukrzycy typu II, zwłaszcza naczyniowych.

Aby dowiedzieć się, czy pokrzywa rzeczywiście może być korzystna, gdy poziom glukozy we krwi jest wysoki, naukowcy przeprowadzili nowe, kontrolowane badanie z udziałem 50 kobiet z cukrzycą typu II. Trwające 8 tygodni badanie, miało na celu potwierdzić wpływ liści rośliny na kontrolowanie poziomu cukru.

Na nastepnym slajdzie zobaczysz wideo

Zobacz też: 10 niedocenianych ziół i przypraw

Pokrzywa to doskonały antyoksydantPokrzywa to doskonały antyoksydant
Źródło zdjęć: © (123rf) Pokrzywa to doskonały antyoksydant

/ 4Pokrzywa i cukrzyca

Wyniki pokazują, że po 8 tygodniach badania, stężenie glukozy, trójglicerydów i markerów wątrobowych zmniejszyło się, podczas gdy zwiększono zdolność antyoksydacyjną. To potwierdza, że pokrzywa może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Jak to wytłumaczyć? Pokrzywa hamuje wytwarzanie alfa-glukozydazy, enzymu, który przekształca cukry spożywcze w cukry proste. Zredukowanie produkcji enzymu powoduje, że węglowodany w mniejszym stopniu wchłaniają się do krwi, więc zmniejsza się ich wpływ na stężenie glukozy we krwi.

Ponadto, właściwości przeciwutleniające tej rośliny mogą pomóc chronić, a nawet odbudowywać trzustkowe komórki beta wytwarzające insulinę.

/ 4Pokrzywa na wątrobę

Pokrzywa na wątrobę
Pokrzywa na wątrobę © (123rf) Pokrzywa na wątrobę

Spadek markerów wątrobowych u osób, które przyjmowały ekstrakt z pokrzywy przez 8 tygodni również sugeruje, że pokrzywa może zapobiegać uszkodzeniu wątroby u chorych na cukrzycę.

Ekstrakt z pokrzywy zwiększył też poziom tlenku azotu (NO). NO to środek rozszerzający naczynia krwionośne, który pozwala na łatwiejszą cyrkulację krwi, zmniejszając ciśnienie krwi, a zatem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Pokrzywa jest zatem interesująca w przypadkach wysokiego poziomu cukru we krwi.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo

/ 4Pokrzywa a zdrowy organizm

Pokrzywa wykazała zdolność do walki z bólem stawów, chorobą zwyrodnieniową stawów i alergicznym nieżytem nosa.

Ostatnie badania pokazują, że zmniejsza ona również stan zapalny w płucach, uzasadniając jego tradycyjne stosowanie w leczeniu astmy.

Ma również właściwości moczopędne. Może być stosowana w zapaleniu pęcherza moczowego. Badania wykazały również, że może to pomóc w łagodzeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego i wynikających z tego problemów z układem moczowym. Pokrzywa polecana jest szczególnie mężczyznom, którzy chcą ochronić się przed nowotworem prostaty.

/ 4Jak jeść pokrzywę?

Jak jeść pokrzywę?
Jak jeść pokrzywę? © (123rf) Jak jeść pokrzywę?

Pokrzywa jest chętnie spożywana w zupie lub ziołowej herbacie z suszonych liści. Suszenie lub gotowanie usuwa jej ''parzące'' właściwości.

Możesz również zrobić pesto (zastępujemy bazylię pokrzywą) lub masłem. Gotowane z mlekiem kokosowym, imbirem lub curry, liście pokrzywy tworzą soczysty gulasz.

Niedługo zaczyna się sezon na tę prozdrowotną roślinę – wyrasta w połowie marca.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"