2 z 6Pokrzywa i cukrzyca
Wyniki pokazują, że po 8 tygodniach badania, stężenie glukozy, trójglicerydów i markerów wątrobowych zmniejszyło się, podczas gdy zwiększono zdolność antyoksydacyjną. To potwierdza, że pokrzywa może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Jak to wytłumaczyć? Pokrzywa hamuje wytwarzanie alfa-glukozydazy, enzymu, który przekształca cukry spożywcze w cukry proste. Zredukowanie produkcji enzymu powoduje, że węglowodany w mniejszym stopniu wchłaniają się do krwi, więc zmniejsza się ich wpływ na stężenie glukozy we krwi.
Ponadto, właściwości przeciwutleniające tej rośliny mogą pomóc chronić, a nawet odbudowywać trzustkowe komórki beta wytwarzające insulinę.
Zobacz też: Zioła, które zahamują apetyt na słodycze