Polska bomba antyoksydacyjna. Wspiera zdrowie serca, jelit i odporność
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to owoc, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie. Owoce trafiają nie tylko na nasze stoły, ale też do aptek i laboratoriów naukowych, a Polska jest jednym z największych producentów aronii w Europie.
W tym artykule:
Bogactwo składników prozdrowotnych
Aronia zawiera wyjątkowo dużo polifenoli – naturalnych związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. W 100 g świeżych owoców może być ich aż 2994 mg. Są to m.in.:
antocyjany – odpowiadają za ciemny kolor owoców i chronią komórki przed uszkodzeniem,
flawonole i kwasy fenolowe – np. kwas chlorogenowy i kawowy,
witaminy C, E, K, A oraz foliany,
mangan, błonnik i żelazo.
Silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Aronia jest uważana za jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy roślinnych. Ekstrakty są wyjątkowo skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników i redukowaniu stresu oksydacyjnego. W badaniu opublikowanym w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" aronia miała wyższą aktywność antyoksydacyjną niż jeżyny, maliny, żurawina czy truskawki.
Aronia - zapomniany superowoc
Ponadto w badaniu in vitro opublikowanym w czasopiśmie "Nutrition and Cancer", 50 mg ekstraktu z aronii spowodowało 60-proc. spadek liczby komórek raka jelita grubego po 24 godzinach. Główna rola przypisywana jest antocyjanom – silnym barwnikom roślinnym o właściwościach przeciwnowotworowych.
Dodatkowe badania sugerują także, że aronia może wspierać terapię nowotworów trzustki i piersi, m.in. poprzez wzmacnianie działania leków chemioterapeutycznych.
Wsparcie dla serca i naczyń krwionośnych
Związki polifenolowe zawarte w aronii mogą obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. W metaanalizie badań opublikowanej w "Phytotherapy Research" wykazano, że 6-8 tygodni suplementacji aronii znacząco obniżyło ciśnienie skurczowe oraz poziom cholesterolu, szczególnie u osób po 50. roku życia.
Dodatkowo aronia hamuje wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim i ogranicza tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Aronia może też działać pomocniczo w leczeniu zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2. Jej polifenole hamują działanie enzymu, który odpowiada za rozkład skrobi, co pozwala ograniczyć wzrost poziomu glukozy po posiłkach.
Co ważne, aronia działa selektywnie: obniża poziom cukru tylko u osób z hiperglikemią, nie wpływając na poziom glukozy u osób zdrowych.
Wpływ na mikroflorę jelitową i układ odpornościowy
Ekstrakty z aronii hamują wydzielanie cytokin zapalnych, jednocześnie wykazując działanie przeciwbakteryjne (m.in. wobec E. coli). W badaniu z udziałem mieszkańców domów opieki picie soku z aronii przez 3 miesiące zmniejszyło liczbę infekcji dróg moczowych nawet o 55 proc.
Związki zawarte w aronii stymulują wzrost korzystnych bakterii jelitowych (Bacteroides, Akkermansia) i redukują ryzyko stłuszczenia wątroby oraz otyłości w modelach zwierzęcych.
Jak spożywać aronię?
Aronia w świeżej formie jest cierpka, dlatego najczęściej występuje jako:
sok lub syrop,
dżem, konfitura,
dodatek do smoothie, jogurtu i herbaty.
W dużych ilościach surowe owoce mogą powodować biegunkę, to efekt działania garbników (tanin). Dlatego najlepiej spożywać aronię w przetworzonej formie.
Aronia to nie tylko popularna roślina ogrodowa, ale także rosnąca gwiazda fitoterapii i dietetyki. Warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza że Polska dysponuje jednym z najlepszych surowców na świecie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Journal of Agricultural and Food Chemistry
- Nutrition and Cancer
- Phytotherapy Research
- NIH
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.