3 z 6Kostki rosołowe
Najgroźniejszym dodatkiem w kostkach rosołowych jest glutaminian sodu. Nadmiar prowadzi do stałego uszkodzenia mózgu (123rf)
Kostki rosołowe już na dobre "zadomowiły” się w naszych kuchniach. Kto jeszcze pamięta aromatyczne wywary z warzyw? Dziś zastąpiliśmy je kostką instant. Reklamy przekonują nas, że w małym kwadraciku zamknięty jest doskonały smak domowej kuchni.
Tak naprawdę kostka rosołowa to skupisko chemicznych dodatków. Najgroźniejszym z nich jest glutaminian sodu. Jak na ten składnik reaguje nasz mózg? Badania na szczurach dowodzą, że glutaminian sodu prowadzi do trwałego uszkodzenia systemu nerwowego, mózgu i siatkówki oka, co powoduje utratę wzroku. Ponadto glutaminian trzykrotnie zwiększa ryzyko nadwagi.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, co zawierają napoje gazowane.
Sprawdź koniecznie: Jak nie posolę, to nie zjem. Zobacz, jak sól wpływa na nasz organizm