Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Produkty roślinne nie tylko dla wegan! Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety

Avatar placeholder
01.03.2024 11:04
Materiał sponsorowany przez Alpro
Produkty roślinne nie tylko dla wegan! Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety
Produkty roślinne nie tylko dla wegan! Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety (Adobe Stock)

Produkty roślinne, takie jak napoje czy alternatywy dla jogurtów, z roku na rok zyskują na popularności. Sięgają po nie już nie tylko weganie czy osoby z nietolerancją laktozy, ale także ci, którzy chcą odżywiać się lekko, zdrowo i różnorodnie. I słusznie, bo produkty roślinne w zależności od wariantu, mogą być źródłem białka, wapnia i wybranych witamin: B2, B12, D2 i E. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić je do swojej diety?

Roślinne – na zdrowie!

Dieta korzystna dla zdrowia jest oparta przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. Eksperci zalecają, aby połowę tego, co jemy, stanowiły warzywa i owoce, a jedną czwartą – produkty zbożowe z pełnego przemiału. W ostatniej ćwiartce naszej porcji powinny znaleźć się produkty będące źródłem białka, zwłaszcza pochodzenia roślinnego, czyli rośliny strączkowe i ich przetwory, orzechy, a na koniec, w niewielkiej ilości ryby, jaja, produkty mleczne czy chude mięso[1]. Warto wzbogacić dietę również o roślinne alternatywy nabiału, takie jak fortyfikowane napoje roślinne, które mogą być dobrym źródłem białka (zwłaszcza napój sojowy, np. Alpro), wapnia, cennych witamin, a także w przypadku alternatyw dla jogurtu – żywych kultur bakterii.

– W swojej praktyce chętnie sięgam po roślinne alternatywy dla mleka, zarówno z powodów związanych ze zdrowiem pacjentów, jak i dla wzbogacenia i urozmaicenia proponowanych przeze mnie jadłospisów – mówi dietetyczka, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Fortyfikowane napoje roślinne proponuję jako alternatywę dla mleka krowiego, osobom chcącym ograniczyć tłuszcze odzwierzęce, wegetarianom i weganom oraz pacjentom z nietolerancją laktozy. Czasem również zalecam takie produkty osobom z wybranymi chorobami z autoagresji, pacjentom z aktywnymi chorobami zapalnymi jelit czy SIBO. Trzeba podkreślić, że napoje roślinne bardzo różnią się między sobą składem, zarówno w zależności od surowca z jakiego są wyprodukowane (np. soja, migdał, owies, kokos), jak i dodatków stosowanych przez producenta. Dlatego ważne jest, aby czytać etykiety i wybierać produkty, które są fortyfikowane wapniem i witaminami.

Fortyfikacja polega na wzbogacaniu żywności o cenne składniki, aby były wartościowym urozmaiceniem codziennej diety. Warto wybierać produkty wzbogacone w wapń, potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni; witaminę D, która m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; czy witaminę B12, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a naturalnie występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dobrym wyborem będą napoje fortyfikowane marki Alpro np. napój kokosowy, owsiany, migdałowy oraz produkty roślinne z żywymi kulturami bakterii, będące alternatywą dla jogurtów.

(Adobe Stock)

Dla każdego coś dobrego

– Po napój roślinny warto sięgnąć, gdy poszukujemy smacznego urozmaicenia diety, zależy nam na ograniczeniu spożycia produktów odzwierzęcych i tłuszczów nasyconych oraz jeśli mamy jednostki chorobowe, kwalifikujące do odstawienia wszystkich produktów nabiałowych bądź laktozy – wyjaśnia Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Ważny jest odpowiedni dobór zamiennika pod względem składu, naszych wymagań i stanu zdrowia. Dlatego np. w przypadku insulinooporności, cukrzycy, otyłości, czy celiakii, proponowałabym niskokaloryczny, napój migdałowy bez cukru, który charakteryzuje się niską zwartością tłuszczów nasyconych, ma niski indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, a dodatkowo jest bezglutenowy i bezlaktozowy.

Dobrym wyborem wśród napojów migdałowych będzie ten od marki Alpro, który doskonale sprawdzi się w koktajlach czy omletach. Natomiast, jeśli chcemy, aby nasz napój był jak najbardziej zbliżony do mleka krowiego pod względem wartości odżywczej, to zasadne będzie wybranie fortyfikowanego napoju sojowego, który może dostarczać niemal tyle samo wapnia i białka co szklanka mleka krowiego[2].

(Adobe Stock)

Roślinnie, zawsze pysznie!

Wprowadzenie roślinnych alternatyw dla mleka i jogurtów do swojego jadłospisu, to nie tylko krok ku lepszemu zdrowiu i samopoczuciu, ale także świetne wzbogacenie diety. Takie produkty mają wiele zastosowań i dają mnóstwo możliwości wykorzystania.

– Moją ulubioną formą zastosowania napojów roślinnych jest przygotowywanie na ich bazie koktajli z dodatkiem warzyw, awokado, nasion, białka roślinnego i owoców jagodowych. Lubię też wykorzystywać je do przygotowania niskoglikemicznych, proteinowych owsianek z orzechami, białkiem roślinnym oraz cynamonem. Napoje roślinne proponuję również swoim pacjentom jako zamiennik mleka np. w kawie, tu świetnie sprawdza się napój owsiany. Ponadto uwielbiam produkty roślinne z żywymi kulturami bakterii, jak choćby alternatywę dla jogurtów typu skyr, którą wykorzystuję do deserów czy pankejków – uzupełnia Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyczka.

Materiał sponsorowany przez Alpro
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze