2 z 7Owoce cytrusowe a ochrona przed kurzą ślepotą
Owoce cytrusowe to najlepsze źródło witaminy C. W wielu z nich znajdziesz również witaminy A i E, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. To witaminy, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami tlenowymi w komórkach naszego ciała. Odpowiednie ich dawki poprawiają wzrok i zapobiegają utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co więcej, witamina A chroni oczy przed tzw. kurzą ślepotą, która objawia się słabym widzeniem po zmroku. Jej niedobór powoduje dodatkowo suchość oka, blizny oraz owrzodzenia rogówki. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oka, przyspiesza również regenerację rogówki. Witamina E z kolei wspomaga proces wchłaniania beta-karotenu w jelitach. Niech w twojej diecie nie zabraknie pomarańczy, cytryn, mandarynek, grejpfrutów, klementynek oraz limonek.