Sód - właściwości, rola w organizmie, niedobór i nadmiar

Sód należy do grupy elektrolitów, które wspierają organizm w utrzymaniu gospodarki wodnej. Jego niedobór lub nadmiar może być niebezpieczny i wskazywać na rozwój wielu chorób. To niezbędny pierwiastek, o poziom którego trzeba właściwie dbać. W jaki sposób?

Sód należy do grupy elektrolitów, które wspierają organizm w utrzymaniu gospodarki wodnej.Sód należy do grupy elektrolitów, które wspierają organizm w utrzymaniu gospodarki wodnej.
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to jest sód?

Sód jest pierwiastkiem chemicznym z grupy metali alkalicznych oraz jednym z elektrolitów. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i reguluje całą gospodarkę wodną. W naturalnej postaci jest miękkim, srebrzystobiałym metalem. Gwałtownie reaguje z wieloma cząsteczkami, w tym też z wodą i alkoholami.

W ludzkim organizmie sód występuje w formie jonów dodatnich lub ujemnych. Dostarczany jest wraz z pożywieniem i metabolizowany przez nerki. Usuwany jest głównie z moczem, ale także w niewielkim stopniu z kałem oraz potem.

Wydalanie i zatrzymywanie sodu w organizmie regulowane jest przez odpowiednie peptydy i hormony. Za usuwanie jego nadmiaru odpowiadają tzw. peptydy natriuretyczne, a za zatrzymywanie go - wazopresyna i aldosteron.

Czego nie powinniśmy jeść przy nadciśnieniu?

Rola sodu w organizmie

Sód odpowiada za regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie. Odpowiada za prawidłowy rozkład wody i utrzymanie różnicy tzw. potencjałów elektrycznych. Wpływa także na uregulowanie gospodarki kwasowo-zasadowej, czyli odpowiada za utrzymanie prawidłowego pH.

Odpowiednie stężenie sodu odpowiada także za zachowanie prawidłowej objętości krwi. Jeśli organizm wykryje nadmiar tego pierwiastka, natychmiast stymuluje nerki do wzmożonej pracy. Jeśli jest go za mało, objętość krwi zwiększa się.

Dodatkowo sód utrzymuje prawidłowe napięcie mięśniowe, reguluje pracę układu nerwowego, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne krwi.

Niedobór sodu

Jeśli w organizmie znajduje się za mało sodu, układ krwionośny wysyła do mózgu sygnał i w ten sposób uruchamia mechanizmy obronne. Pierwszym krokiem jest zwiększenie objętości krwi, aby utrzymać jej prawidłowe ciśnienie. Następnie nadnercza zaczynają wydzielać aldosteron, który zatrzymuje sód i wydala potas.

Jednocześnie wazopresyna wydzielana przez przysadkę mózgową wchłania wodę i zatrzymuje ją w kanalikach nerkowych.

Do niedoboru sodu przyczyniają się często takie schorzenia, jak:

Objawy niedoboru sodu to przede wszystkim:

Nadmiernie utrzymujący się niedobór sodu (hiponatremia) może doprowadzić do częstej utraty przytomności, a także może być stanem zagrażającym życiu.

Nadmiar sodu w organizmie

Równie niebezpieczny jest nadmiar sodu w organizmie (hipernatremia). Przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń pracy serca. Wiąże się to z takimi objawami, jak:

Nieleczony nadmiar sodu może doprowadzić do udaru mózgu, niedowładu kończyn i paraliżu.

Kiedy wykonać badanie poziomu sodu?

Badanie sodu najczęściej wykonuje się, jeśli chorujemy na schorzenia, które mogą zaburzać jego poziom, np. niedoczynność tarczycy czy choroby nerek, a także jeśli zauważymy u siebie niepokojące objawy:

  • nadmierne biegunki i wymioty,
  • nadmierne oddawanie moczu,
  • obrzęki na ciele,
  • bóle w okolicach nerek.

Badanie poziomu sodu wykonuje się jak zwykłą morfologię - pobiera się krew z żyły łokciowej, a na wynik czeka około jednego dnia.

Normy sodu w organizmie mieszczą się w przedziale 135-145mmol/l. Wartości te mogą się różnić w zależności od laboratorium.

Gdzie znajduje się sód?

Sód dostarczany jest do organizmu przede wszystkim wraz z pożywieniem, najczęściej pod postacią chlorku sodu. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najwięcej sodu znajduje się w:

  • tłustym mleku,
  • jogurtach naturalnych,
  • serach żółtych
  • twarogu,
  • mięsie z kurczaka,
  • mięsie ze schabu,
  • parówkach,
  • polędwicy,
  • kabanosach,
  • dorszu.

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala zachować stężenie sodu na odpowiednim poziomie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu