Sól z dodatkiem plastiku

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców i opublikowanych w czasopiśmie „Environmental Science and Technology” w morskiej soli używanej w celach kulinarnych znajdują się niebezpieczne odłamki plastiku, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Problem może dotyczyć również soli wydobywanej w innych częściach świata. Powodem jest coraz większe zanieczyszczenie naszego globu tworzywem sztucznym.

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn nie powinno przekraczać 2,4 grama. Niestety...

Sklepowe półki na celowniku

Naukowcy przebadali 15 marek sprzedawanych w supermarketach na terenie całego kraju. Znalazły się tam gatunki wydobywane z mórz, jezior oraz kopalni. W ich składzie naukowcy szukali cząsteczek plastiku pochodzących z różnych przedmiotów użytkowych takich jak torebki czy butelki plastikowe. Drobinki nie przekraczały 5 mm wielkości.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Wszechobecne zanieczyszczenie

Bardzo duże ilości zanieczyszczeń badacze znaleźli w zwykłej soli kuchennej, ale prawdziwym szokiem były wyniki uzyskane po analizie soli morskiej, w której na około 0,5 kg znaleziono aż 1200 małych odłamków. Nie jest to jednak problem wyłącznie mieszkańców Chin. Warto podkreślić, że chociaż największym eksporterem soli są Stany Zjednoczone, nie wiadomo, czy ten problem nie dotyczy również pozostałych krajów, w których wydobywa się sól.

– Plastikowe drobinki są wszechobecnym zanieczyszczeniem. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, czy szukamy ich na amerykańskich czy chińskich półkach – komentuje doktor nauk technicznych specjalizująca się w zanieczyszczeniach tworzywem sztucznym, Sherri Mason.

Groźne dla zdrowia?

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów na dzień. W związku z tym, jak twierdzą naukowcy, jeśli weźmiemy pod uwagę zalecaną normę, okaże się, że w ciągu roku spożycie drobinek plastiku wyniesie około 1000 sztuk na osobę.

Naukowcy niestety nadal nie wiedzą, co może oznaczać dla organizmu człowieka tak duże spożycie zanieczyszczenia (które również znajduje się w owocach morza), ale są przekonani, że nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia. Aby jednak potwierdzić te wnioski, chcą przeprowadzić więcej badań w przyszłości.

Komentarze (51)
~Zenon
~Zenon ponad rok temu

naukowcy ie wiedzą co moż eoznaczać jedzeni plastiku? O! polecam film pt Plastik ! Dziwię się zę nie ma informacji o platikowych butelkkach na napoje, które utleniają się w ciagu 24 godzin po otwarciu butelki....

Odpowiedz
~Jula
~Jula ponad rok temu

@~Jowita 121: Wszyscy myśleli też, że będziemy oddychać czystszym powietrzem, a przez 25 lat nic się nie zmieniło, a wręcz jest gorzej. Ludzie w Krakowie chodzą w maskach, a w Warszawie też zaraz je założą. Solidarność została wykorzystana przez zachód, a my oszukani.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...