Sól z dodatkiem plastiku

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców i opublikowanych w czasopiśmie „Environmental Science and Technology” w morskiej soli używanej w celach kulinarnych znajdują się niebezpieczne odłamki plastiku, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Problem może dotyczyć również soli wydobywanej w innych częściach świata. Powodem jest coraz większe zanieczyszczenie naszego globu tworzywem sztucznym.

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn nie powinno przekraczać 2,4 grama. Niestety...

Sklepowe półki na celowniku

Naukowcy przebadali 15 marek sprzedawanych w supermarketach na terenie całego kraju. Znalazły się tam gatunki wydobywane z mórz, jezior oraz kopalni. W ich składzie naukowcy szukali cząsteczek plastiku pochodzących z różnych przedmiotów użytkowych takich jak torebki czy butelki plastikowe. Drobinki nie przekraczały 5 mm wielkości.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wszechobecne zanieczyszczenie

Bardzo duże ilości zanieczyszczeń badacze znaleźli w zwykłej soli kuchennej, ale prawdziwym szokiem były wyniki uzyskane po analizie soli morskiej, w której na około 0,5 kg znaleziono aż 1200 małych odłamków. Nie jest to jednak problem wyłącznie mieszkańców Chin. Warto podkreślić, że chociaż największym eksporterem soli są Stany Zjednoczone, nie wiadomo, czy ten problem nie dotyczy również pozostałych krajów, w których wydobywa się sól.

– Plastikowe drobinki są wszechobecnym zanieczyszczeniem. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, czy szukamy ich na amerykańskich czy chińskich półkach – komentuje doktor nauk technicznych specjalizująca się w zanieczyszczeniach tworzywem sztucznym, Sherri Mason.

Groźne dla zdrowia?

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów na dzień. W związku z tym, jak twierdzą naukowcy, jeśli weźmiemy pod uwagę zalecaną normę, okaże się, że w ciągu roku spożycie drobinek plastiku wyniesie około 1000 sztuk na osobę.

Naukowcy niestety nadal nie wiedzą, co może oznaczać dla organizmu człowieka tak duże spożycie zanieczyszczenia (które również znajduje się w owocach morza), ale są przekonani, że nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia. Aby jednak potwierdzić te wnioski, chcą przeprowadzić więcej badań w przyszłości.

Komentarze (51)
~Zenon
~Zenon ponad rok temu

naukowcy ie wiedzą co moż eoznaczać jedzeni plastiku? O! polecam film pt Plastik ! Dziwię się zę nie ma informacji o platikowych butelkkach na napoje, które utleniają się w ciagu 24 godzin po otwarciu butelki....

Odpowiedz
~Jula
~Jula ponad rok temu

@~Jowita 121: Wszyscy myśleli też, że będziemy oddychać czystszym powietrzem, a przez 25 lat nic się nie zmieniło, a wręcz jest gorzej. Ludzie w Krakowie chodzą w maskach, a w Warszawie też zaraz je założą. Solidarność została wykorzystana przez zachód, a my oszukani.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...