Spirulina – właściwości, wskazania, przeciwwskazania, dawkowanie
Spirulina to nazwa handlowa alg, które są potężnym źródłem składników odżywczych. Uważana jest za jeden z popularniejszych suplementów pochodzenia naturalnego. Jej potencjał w leczeniu problemów zdrowotnych wciąż stanowi przedmiot wielu badań. Jakie właściwości ma spirulina? Jak ją jeść?
1. Co to jest spirulina?
Spirulina (Arthrospira) to alga o zielono-niebieskiej barwie, która naturalnie występuje w wodach bogatych w minerały. Jest rodzajem swobodnie pływających sinic z rzędu Oscillatoriales. Z uwagi na jej duże zdolności syntetyzowania wysokiej jakości skoncentrowanej żywności, nazywana jest „żywnością jutra”.
Spirulina ma długą historię zastosowania. Wykorzystywano ją już w medycynie ludowej w czasach Azteków. Obecnie znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Jednak ze względu na dużą wartość odżywczą, wykorzystuje się ją przede wszystkim na potrzeby suplementacji.
2. Właściwości spiruliny
Spirulina jest bardzo bogata w wysokowartościowe białko. Ponadto jest też cennym źródłem m.in. witamin (A, C, D, E, witamin z grupy B), kwasu foliowego, kwasu linolenowego, bioflawonoidów, magnezu, potasu, czy żelaza.
Jakie właściwości ma spirulina? Do jej najważniejszych korzyści zalicza się:
- działanie przeciwzapalne,
- właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
- aktywność przeciwgrzybiczą,
- działanie przeciwzakrzepowe, przeciwnadciśnieniowe,
- działanie antyoksydacyjne,
- właściwości alkalizujące, wsparcie w usuwaniu toksyn,
- właściwości przyspieszające utratę tkanki tłuszczowej,
- łagodzenie objawów alergii,
- wsparcie układu odpornościowego.
3. Spirulina – wskazania
Dla kogo spirulina? Spirulina polecana jest często osobom, które chcą uzupełnić dietę w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Z uwagi na dużą zawartość białka jest popularna także wśród osób aktywnych fizycznie, dbających o zdrowie, wegan lub wegetarian.
Często poleca się ją także alergikom, nałogowym palaczom, osobom pragnącym oczyścić organizm, zmagającym się z nadwagą, w walce z wirusami i w stanach zapalnych. Sprawdza się także w naprawie flory bakteryjnej jelit.
Spirulinę zaleca się włączyć do diety po konsultacji z lekarzem.
4. Spirulina – przeciwwskazania
Nie zaleca się przyjmować spiruliny w następujących przypadkach:
- nadwrażliwość na składniki suplementu,
- ciąża i karmienie piersią,
- zaburzenia krzepliwości krwi,
- stosowanie leków rozrzedzających krew,
- fenyloketonuria,
- choroby autoimmunologiczne (m.in. toczeń, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów).
5. Dawkowanie spiruliny
Jak jeść spirulinę? Spirulina jest najczęściej sprzedawana w formie proszku, kapsułek, czy tabletek. Spirulinę w tabletkach należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dawki, gdyż mogą wystąpić działania niepożądane, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego.
Spirulinę w proszku należy przyjmować także według wskazań producenta. Zwykle stosuje się od pół do jednej łyżeczki proszku dziennie. Spirulinę w tej postaci można dodawać do posiłków, jogurtów, wody, innych płynów, czy koktajli.
6. Gdzie kupić spirulinę?
Spirulinę można kupić w aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Produkt dostępny jest także w niektórych supermarketach.
Jaką spirulinę wybrać? Najlepiej wybierać produkty z dobrym składem (100 proc. spiruliny) z certyfikatem ekologicznym.
Chlorella czy spirulina?
Chlorella i spirulina są algami używanymi do podobnych celów. Jednak są między nimi pewne różnice. Najogólniej uważa się, że chlorella lepiej oczyszcza organizm, dlatego też polecana jest częściej do detoksykacji. Z kolei spirulina lepiej odżywia, więc sprawdza się dobrze do wzmacniania organizmu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.