Spirulina – właściwości, wskazania, przeciwwskazania, dawkowanie

Spirulina to nazwa handlowa alg, które są potężnym źródłem składników odżywczych. Uważana jest za jeden z popularniejszych suplementów pochodzenia naturalnego. Jej potencjał w leczeniu problemów zdrowotnych wciąż stanowi przedmiot wielu badań. Jakie właściwości ma spirulina? Jak ją jeść?

Spirulinę można kupić w aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnościąSpirulinę można kupić w aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Co to jest spirulina?

Spirulina (Arthrospira) to alga o zielono-niebieskiej barwie, która naturalnie występuje w wodach bogatych w minerały. Jest rodzajem swobodnie pływających sinic z rzędu Oscillatoriales. Z uwagi na jej duże zdolności syntetyzowania wysokiej jakości skoncentrowanej żywności, nazywana jest „żywnością jutra”.

Spirulina ma długą historię zastosowania. Wykorzystywano ją już w medycynie ludowej w czasach Azteków. Obecnie znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Jednak ze względu na dużą wartość odżywczą, wykorzystuje się ją przede wszystkim na potrzeby suplementacji.

Właściwości spiruliny

Spirulina jest bardzo bogata w wysokowartościowe białko. Ponadto jest też cennym źródłem m.in. witamin (A, C, D, E, witamin z grupy B), kwasu foliowego, kwasu linolenowego, bioflawonoidów, magnezu, potasu, czy żelaza.

Spirulina. Najnowsze odkrycie w kosmetologii

Jakie właściwości ma spirulina? Do jej najważniejszych korzyści zalicza się:

  • działanie przeciwzapalne,
  • właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • aktywność przeciwgrzybiczą,
  • działanie przeciwzakrzepowe, przeciwnadciśnieniowe,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • właściwości alkalizujące, wsparcie w usuwaniu toksyn,
  • właściwości przyspieszające utratę tkanki tłuszczowej,
  • łagodzenie objawów alergii,
  • wsparcie układu odpornościowego.

Spirulina – wskazania

Dla kogo spirulina? Spirulina polecana jest często osobom, które chcą uzupełnić dietę w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Z uwagi na dużą zawartość białka jest popularna także wśród osób aktywnych fizycznie, dbających o zdrowie, wegan lub wegetarian.

Często poleca się ją także alergikom, nałogowym palaczom, osobom pragnącym oczyścić organizm, zmagającym się z nadwagą, w walce z wirusami i w stanach zapalnych. Sprawdza się także w naprawie flory bakteryjnej jelit.

Spirulinę zaleca się włączyć do diety po konsultacji z lekarzem.

Spirulina – przeciwwskazania

Nie zaleca się przyjmować spiruliny w następujących przypadkach:

Dawkowanie spiruliny

Jak jeść spirulinę? Spirulina jest najczęściej sprzedawana w formie proszku, kapsułek, czy tabletek. Spirulinę w tabletkach należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dawki, gdyż mogą wystąpić działania niepożądane, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego.

Spirulinę w proszku należy przyjmować także według wskazań producenta. Zwykle stosuje się od pół do jednej łyżeczki proszku dziennie. Spirulinę w tej postaci można dodawać do posiłków, jogurtów, wody, innych płynów, czy koktajli.

Gdzie kupić spirulinę?

Spirulinę można kupić w aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Produkt dostępny jest także w niektórych supermarketach.

Jaką spirulinę wybrać? Najlepiej wybierać produkty z dobrym składem (100 proc. spiruliny) z certyfikatem ekologicznym.

Chlorella czy spirulina?

Chlorella i spirulina są algami używanymi do podobnych celów. Jednak są między nimi pewne różnice. Najogólniej uważa się, że chlorella lepiej oczyszcza organizm, dlatego też polecana jest częściej do detoksykacji. Z kolei spirulina lepiej odżywia, więc sprawdza się dobrze do wzmacniania organizmu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu