Stanisław Tym zmagał się z rakiem. "Miałem 3 proc. szans na przeżycie"
To jeden z najgroźniejszych nowotworów, który przez długi czas nie daje wyraźnych sygnałów. Wiele osób dowiaduje się o nim dopiero wtedy, gdy choroba jest już zaawansowana. Na raka żołądka cierpiał też Stanisław Tym, znany aktor i satyryk i reżyser. Z chorobą zmagał się przez wiele lat. Niebawem będziemy wspominać pierwszą rocznicę jego śmierci.
W tym artykule:
3 proc. szans na przeżycie
6 grudnia 2024 w wieku 87 lat zmarł Stanisław Tym, autor scenariuszy do filmów "Miś", "Rozmowy Kontrolowane" i "Ryś". Był też wybitnym aktorem i satyrykiem. Prywatnie zmagał się z problemami zdrowotnymi, o których otwarcie mówił w wywiadach.
- Miałem 3 proc. szans na przeżycie. Ale te trzy miałem. Wycięli mi żołądek i zrobili nowy z jelita cienkiego. 17 lat już z nim żyję - powiedział Stanisław Tym w rozmowie z Interią.
Oprócz raka żołądka aktor zmagał się też z amyloidozą. Jest to grupa chorób, w których w różnych narządach odkładają się nieprawidłowe białka zwane amyloidem, zaburzając ich prawidłowe funkcjonowanie. Z czasem może prowadzić do uszkodzenia serca, nerek, wątroby lub układu nerwowego
Tym miał też wszczepiony rozrusznik serca.
Objawy, których nie można lekceważyć
Rak żołądka, który wykryto u Tyma, na początku może przypominać zwykłe kłopoty trawienne. Z czasem jednak dolegliwości narastają. Do typowych symptomów należą:
bóle i dyskomfort w nadbrzuszu,
uczucie pełności po niewielkich posiłkach,
utrata apetytu i masy ciała,
nudności, wymioty (czasem z krwią),
osłabienie, niedokrwistość,
ciemne, smoliste stolce świadczące o krwawieniu.
- Jest taka grupa objawów, która jest zawsze niepokojąca onkologicznie i powinna nas skłonić do wizyty do lekarza. Zaliczamy do nich: nawracające gorączki, niekontrolowany spadek wagi i nocne poty. Natomiast objawy specyficzne nowotworu żołądka to: dyskomfort w górnej części brzucha, wzdęcia, odbijanie, brak łaknienia, utrata masy ciała, wymioty, objawy związane z jawnym lub utajonym krwawieniem z przewodu pokarmowego, takie jak np. smoliste stolce. Apeluję, by jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, jeśli zaobserwujemy u siebie te symptomy - podkreślał dr n. med. Paweł Potocki w rozmowie z abcZdrowie.
Kto jest w grupie podwyższonego ryzyka?
Istnieją pewne czynniki, które przyczyniają się do rozwoju choroby bardziej niż inne. Należą do nich m.in.:
zakażenie Helicobacter pylori,
przewlekłe zapalenie żołądka, choroba wrzodowa,
palenie i alkohol,
dieta bogata w sól, wędliny i przetworzoną żywność,
obciążenia rodzinne.
- Im więcej konsumujemy tych używek, tym ryzyko rozwoju nowotworu żołądka wzrasta - przestrzegał dr Potocki.
Uznanym czynnikiem ryzyka jest też zakażenie bakterią Helicobacter pylori. - Zakażamy się najczęściej w dzieciństwie, przed piątym rokiem życia, kiedy to rodzice niejako w spadku przekazują nam bakterię. Wystarczy współdzielenie sztućców małego człowieka z rodzicem. I jest to "prezent" na całe życie, jeśli nie dojdzie do pozbycia się bakterii przez antybiotykoterapię - wyjaśniał w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Jarosław Reguła, konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii.
Jak powstaje guz?
Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów najczęściej (ok. 95 proc.) mamy do czynienia z gruczolakorakiem, rozwijającym się w błonie śluzowej żołądka. Rak najczęściej powstaje w części odźwiernikowej (ok. 50 proc.), rzadziej w trzonie (20 proc.) i wpustku (25 proc.).
Nowotwór stopniowo zajmuje kolejne warstwy ściany żołądka, a następnie może szerzyć się na sąsiednie narządy, takie jak przełyk czy trzustka. Przerzuty drogą krwionośną i chłonną najczęściej lokalizują się w wątrobie, płucach i kościach.
Jak informuje KRN, w Polsce rak żołądka zwykle rozpoznawany jest w stadium zaawansowanym, gdy leczenie operacyjne jest trudne lub niemożliwe. Wynika to z braku powszechnych badań przesiewowych – wczesne postaci stanowią zaledwie 5–8 proc. wszystkich przypadków.
Profilaktyka – co możemy zrobić?
Choć rokowanie w zaawansowanym stadium jest niekorzystne, rak żołądka wykryty wcześnie może być skutecznie leczony. Kluczowe elementy profilaktyki to:
leczenie zakażenia H. pylori,
ograniczenie soli, wędlin i żywności wysoko przetworzonej,
rzucenie palenia i zmniejszenie spożycia alkoholu,
kontrola przewlekłych dolegliwości żołądkowych,
regularne gastroskopie u osób z grup ryzyka.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Krajowy Rejestr Nowotworów
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.