3 z 6Cynk w żywności
Zdaniem specjalistów, dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik wynosi od 3 do 15 mg. Dla dorosłych jest to 10-15 mg, natomiast u niemowląt i dzieci 3-10 mg. Głównym źródłem cynku są: małże, ostrygi wędzone, jajka, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa czy węgorz.
Znajdziemy go również w produktach pochodzenia roślinnego: nasionach dyni, zarodkach pszennych, migdałach, fasoli, cebuli, czosnku czy zielonym groszku. Cynk z produktów roślinnych nie jest jednak tak łatwo przyswajalny, jak ten z mięsa. W roślinach bowiem znajduje się kwas fitynowy, który wiążąc cynk, hamuje jego wchłanianie.
Składnik ten magazynowany jest w skórze, kościach oraz mięśniach. Zostaje wchłonięty bezpośrednio w jelicie cienkim. W niektórych przypadkach wchłanialność może być jednak utrudniona. Tak jest np., gdy nadmiernie spożywamy alkohol czy cukier. Właśnie dlatego na niedobór cynku najbardziej narażone są osoby uzależnione od alkoholu oraz miłośnicy deserów.