Tego produktu dietetyk unika. Ryzyko chorób serca i cukrzycy

Codziennie zjadane przez nas produkty spożywcze kryją w sobie wiele pułapek. Choć mogą wydawać się niegroźne, a nawet pozornie zdrowe, nierzadko skrywają w sobie składniki, które mogą generować stany zapalne, zwiększając ryzyko chorób serca, a nawet nowotworów. Ekspertka nie ma wątpliwości.

Produkty wysokoprzetworzone i gotowe dania mogą zwiększać ryzyko cukrzycy i chorób sercaProdukty wysokoprzetworzone i gotowe dania mogą zwiększać ryzyko cukrzycy i chorób serca
Źródło zdjęć: © Getty/Instagram
Karolina Rozmus

Jakie produkty sprzyjają cukrzycy i chorobom serca?

Ukraińska dietetyczka Kateryna Krupkina ostrzega, że niektóre produkty spożywcze mogą prowadzić do poważnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Zaleca ostrożność w spożywaniu:

  • cukru dodanego – obecny w słodyczach, napojach gazowanych i niektórych sosach,
  • tłuszczów trans – występujące w margarynie, tanim fast foodzie i wypiekach sklepowych,
  • tłuszczów nasyconych – w kiełbasach, tłustym czerwonym mięsie i smażonych potrawach,
  • alkoholu – regularne spożycie wpływa toksycznie na cały organizm,
  • przetworzonych produktów – chipsy, przekąski, gotowe posiłki.

- Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę przynajmniej 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta – alarmowała w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności, psychodietetyk z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Spożycie cukru powyżej 17-21 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego wiąże się z 38 proc. wyższym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Słodzone napoje sprzyjają otyłości i zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych nowotworów.

Potwierdza to szereg badań, w tym jedno, które przeprowadził Cody Watling z Uniwersytetu Oksfordzkiego wraz ze swoim zespołem. Dzięki trwającej dekadę obserwacji okazało się, że każdy pięcioprocentowy wzrost spożycia węglowodanów wiąże się z o pięć proc. wyższym ryzykiem rozwoju chorób serca i o dziesięć procent większym ryzykiem udaru mózgu.

- Cukry wolne są błyskawiczne wchłaniane w naszym organizmie. Jest to szczególnie widoczne w przypadku napojów słodzonych. Jeden łyk i robi nam się dobrze, bo cukier zarówno wpływa na wydzielanie serotoniny, jak i daje krótkotrwałą sytość - mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Kluczowe dla zdrowia. Włącz do codziennej diety

Warzywa i owoce są kluczowe dla zdrowia. Badania pokazują, że ich zwiększone spożycie, zwłaszcza zielonych liściastych i krzyżowych, znacząco obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Rośliny strączkowe jak fasola i soczewica wspierają metabolizm, obniżają "zły" cholesterol i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Pełne ziarna również przyczyniają się do obniżenia ryzyka śmiertelności.

Z kolei ryby tłuste takie jak łosoś, sardynki i makrela są bogate w kwasy omega-3, które redukują markery zapalne i chronią serce. Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczów i błonnika, poprawiając markery metaboliczne.

W codziennej diecie warto uwzględnić także nabiał. Jogurt i kefir z aktywnymi kulturami wspierają zdrową mikroflorę jelitową, co jest kluczowe dla redukcji stanów zapalnych i ryzyka chorób autoimmunologicznych.

Źródła

  1. News Ukraine
  2. WHO
  3. Oxford University

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda