To się dzieje, gdy jesz truskawki. Organizm reaguje niemal natychmiast

Truskawki to ulubiony letni przysmak Polaków. Nic dziwnego, są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Na pierwszy rzut oka, mogą wydawać się niepozorne, ale to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych.

Truskawki są bogatym źródłem witamin, antyoksydantów oraz błonnikaTruskawki są bogatym źródłem witamin, antyoksydantów oraz błonnika
Źródło zdjęć: © Getty Images / X
Magdalena Pietras

Poziom cukru we krwi pozostaje w normie

Truskawki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu nie wzrośnie gwałtowanie poziom cukru we krwi, jak w przypadku innych owoców. Dodatkowo błonnik w nich zawarty spowalnia wchłanianie węglowodanów i wspiera równowagę metaboliczną.

Lepsza odporność

Zaraz po zjedzeniu porcji truskawek, w organizmie zaczyna się wchłaniać witamina C – jedna z najważniejszych substancji wspierająca odporność. Stymuluje ona produkcję białych krwinek i wspomaga działanie komórek odpornościowych, chroniąc przed infekcjami, które nawet w ciepłych miesiącach nie dają za wygraną.

Skóra staje się piękniejsza

Wspomniana witamina C znajdująca się w truskawkach, to też antyoksydant, który stymuluje produkcję kolagenu. Ten z kolei odpowiada za jędrność i elastyczność skóry. Przyspiesza regenerację tkanek, dzięki czemu szybciej goją się rany. Kolagen wzmacnia też włosy i paznokcie.

Serce lepiej pracuje

Zawarte w tych owocach związki bioaktywne, takie jak flawonoidy, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i wspierają prawidłowe krążenie. Truskawki wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL oraz stabilizację ciśnienia tętniczego. Organizm reaguje na nie niemal natychmiast – badania pokazują, że regularne spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko zawału serca.

"Wysokie stężenie przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych w truskawkach może zmniejszyć ryzyko chorób serca, poprzez obniżenie ciśnienia krwi, poprawę profilu lipidowego oraz redukcję stanu zapalnego" - wyjaśnia dr Lisa R. Young, znana amerykańska dietetyczka.

Mózg sprawniej pracuje

Wśród korzyści płynących z jedzenia truskawek nie można pominąć ich wpływu na układ nerwowy. Zawarte w nich antyoksydanty wspierają funkcje poznawcze, poprawiają komunikację między neuronami i mogą chronić mózg przed chorobami neurodegenracyjnymi. U osób starszych regularne spożycie truskawek wiąże się z wolniejszym spadkiem zdolności umysłowych.

Doniesienia naukowców to potwierdzają. Czasopismo "Scientific Reports" w 2022 roku zaprezentowało badania opisujące wpływ jedzenia truskawek na mózg. Wyniki były obiecujące. Okazało się, że polifenole zawarte w truskawkach pomagają zachować dobre funkcje poznawcze, pomimo upływu lat.

Organizm wolniej się starzeje

Truskawki są źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i wspomniane polifenole. Dlatego spożywając je, ograniczamy działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Efekt? Spowolnienie procesów starzenia, wsparcie dla skóry i ochrona przed rozwojem chorób przewlekłych oraz nowotworów.

Kto nie powinien jeść truskawek?

Mimo wielu zalet, truskawki nie są dla każdego. Osoby uczulone na salicylany – naturalne związki obecne w tych owocach – mogą doświadczać reakcji alergicznej. Po spożyciu owoców może pojawić się wysypka, ból głowy, a w najgorszym przypadku wstrząs anafilaktyczny.

Osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny ostrożnie wprowadzać truskawki do jadłospisu, a szczególnie chorzy na zespół jelita drażliwego (IBS). Nadmiar fruktozy może u nich wywoływać dyskomfort trawienny. Podobnie osoby na diecie niskobłonnikowej powinny ograniczać porcje, aby uniknąć wzdęć czy biegunek.

Magdalena Pietras, dziennkarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • verywellhealth.com

  • eatingwell.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie