Warzywa, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości, że są zdrowe i w naturalny sposób wzmacniają nasz organizm. Ale pojawia się pytanie: jak lepiej je jeść - gotowane czy na surowo?

Entuzjaści surowizny powiedzą, że gotowanie wypłukuje cenne składniki z pożywienia i niszczy korzystne enzymy. Tymczasem, jak podają naukowcy gotowanie niektórych warzyw sprawia, że prozdrowotne składniki łatwiej się wchłaniają i są przyswajane przez organizm. Sprawdźmy, o które jarzyny chodzi.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Marchew

Marchewka to bogate źródło beta-karotenu, dzięki czemu nie tylko poprawia wzrok, ale także koloryt skóry. W 2002 roku naukowcy odkryli, że wyciągniemy z tego warzywa jeszcze więcej, jeżeli przed zjedzeniem je ugotujemy. Jak się okazuje, podczas obróbki termicznej miękną błony komórkowe marchewki, co sprawia, że łatwiej przyswajamy beta-karoten. Ale to nie wszystko: gotowana zawiera go o 15 proc. więcej niż surowe warzywo. Marchew gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu (masła), pod przykryciem.

 

Pomidory

Sos pomidorowy, koncentrat, keczup – są szanse, że jesz dużo gotowanych pomidorów, ale jeśli nie, to dobry moment, aby zacząć to robić. Surowe pomidory dostarczają zaledwie 4 proc. likopenu – silnego przeciwutleniacza, który chroni przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami.

Dzieje się tak dlatego, że świeże warzywa mają grube ściany komórkowe, co znacznie utrudnia absorpcję tego składnika. Dlatego lepiej przed jedzeniem sparzyć pomidory.

Szpinak

Szpinak dla większości z nas był zmorą z dzieciństwa. Dopiero później okazało się, że kiedy odpowiednio się go przyrządzi, to potrafi być naprawdę smaczny. Warzywo to jest nieocenionym źródłem wapnia, magnezu, luteiny, beta karotenu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.

Badania wykazały, że o ile po ugotowaniu nie zwiększa się ilość kwasu foliowego w szpinaku, to wówczas zjadamy go więcej, a tym samym dostarczamy organizmowi więcej tego składnika. Warto wiedzieć, że po ugotowaniu aż trzykrotnie wzrasta ilość wapnia w warzywie.

Szparagi

To ostatni dzwonek, aby wzbogacić swoją dietę o szparagi. Naprawdę warto, ponieważ to cenne źródło witaminy A, która poprawia nasz wzrok, witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także doskonale działa na trądzik oraz witaminy E, która nazywana jest źródłem młodości.

Niestety, grube ściany komórkowe sprawiają, że te składniki odżywcze są trudno wchłanialne przez nasz organizm. Dlatego szparagi najlepiej jest pogotować, wówczas znacznie więcej prozdrowotnych składników uda się "wyciągnąć" z tego warzywa.

Dynia

Mało osób je surową dynię i dobrze, ponieważ to właśnie jej gotowana wersja jest bardziej wartościowa. Dynia, podobnie jak marchew, bogata jest w przeciwutleniacze, głównie beta karoten, który lepiej wchłania się z gotowanych warzyw. Jeżeli lubisz kapustne (np. kapustę, brukselkę, brokuły i kalafior), to również powinieneś poddawać je obróbce termicznej. Gotujemy je w dużej ilości wody, bez przykrycia, aby pozbyć się nieprzyjemnych olejków eterycznych i związków siarkowych.

 

Zawierają one wolotwórcze substancje, które ulegają zniszczeniu podczas gotowania, stąd też warzywa te są bezpieczne dla osób mających problemy z tarczycą. Ponadto, po ugotowaniu wzrasta ilość witamin A i K oraz błonnika.

Komentarze (42)
~probioemy@wp.pl
~probioemy@wp.pl ponad rok temu

@~tad: kapustne ? super ale po zneutralizowaniu chemii i met. ciężkich [ co najmniej 30 oprysków na chwasty, grzyby,pleśnie , azotyny, azotany ,fosforany, herbicydy ,pestycydy, a z powietrza met. ;arsen,bor,rtęć ,ołów, wszystko rakotwórcze , czy nie lepiej to zneutralizować i się nie truć ?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Gotowane czy surowe? Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości, że są zdrowe (...) beta-karoten. Ale to nie wszystko: gotowana zawiera go o 15 proc. więcej...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

, pokroić w plastry i schłodzić. Do głębokiego schładzania nadaje się także buraczkowa pulpa - czyli potarte na drobnych oczkach ugotowane warzywa (...) - pokrojoną w kostkę, paseczki czy plasterki, potartą na surowo...

Techniki gotowania

Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu (WIDEO)

. Większość dietetyków zaleca, aby konsumować surowe warzywa - takie są najzdrowsze. Okazuje się jednak, że nie wszystkie. Takie warzywa jak szpinak (...) , pomidory czy marchew są znacznie zdrowsze...

Produkty żywnościowe

Wyhoduj własne nowalijki

Wyhoduj własne nowalijki

? * Warzywa, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo * Czy warzywa kupowane w supermarkecie są rzeczywiście zdrowe? Sałata masłowa Sałata (...) się na sklepowych...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Patisony - właściwości, zastosowanie w kuchni, kiszone

znów popularne * 5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo Witaminy w patisonach należą do grupy witamin B, jednak przeważająca ilość (...) Patisony to warzywa będące...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kłębian kątowaty, warzywo dla cukrzyków

Kłębian kątowaty, warzywo dla cukrzyków

. Doskonale nadaje się dla cukrzyków, jest też niskokaloryczne, więc nie muszą go unikać osoby na diecie. Warzywo kruche nawet po ugotowaniu Meksykanie znają (...) kłębian od setek lat, to jedno z ich podstawowych warzyw. Nic w tym dziwnego....

Żywienie

Właściwości zdrowotne pikli

Właściwości zdrowotne pikli

Pikle Pikle to smaczne przetwory z ogórków, papryk, pomidorów czy patisonów. Oczyszczone i pokrojone warzywa w marynacie są bogactwem wielu witamin (...) i składników mineralnych. Przygotowywana w domu mieszanka skrywa w sobie wiele...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

są cukrzykom, z kolei wywar ze zwykłych ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazują te warzywa? Bataty (...) vs zwykłe ziemniaki - wartości odżywcze Spór o to, co jest zdrowsze:...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

się wielkością oraz kolorem. Mogą być zarówno żółte, zielone, jak i fioletowe. Fasolki szparagowej nie powinno się jeść na surowo, ze względu (...) . Przyrządzanie fasolki Fasolka szparagowa doskonale smakuje po ugotowaniu....