Warzywo antystarzeniowe. Solidne wsparcie dla serce, mózgu i wątrobę

Cykoria od wieków towarzyszy człowiekowi jako warzywo, roślina lecznicza i surowiec do produkcji naparów. Jej korzeń bywał używany jako zamiennik kawy, a liście trafiają na stoły w formie sałat. Współczesna nauka potwierdza, że kryje w sobie znacznie więcej - od prebiotycznego błonnika, przez związki o działaniu antyoksydacyjnym, po substancje wspierające zdrowie układu krążenia, mózgu i wątroby.

Cykoria sprzyja m.in. obniżeniu cholesterolu i ciśnienia tętniczegoCykoria sprzyja m.in. obniżeniu cholesterolu i ciśnienia tętniczego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Czym jest i co zawiera cykoria?

Cykoria (Cichorium intybus) należy do rodziny astrowatych i naturalnie występuje w Europie oraz Azji. Najbardziej cenione są jej korzenie, bogate w inulinę - błonnik o właściwościach prebiotycznych.

Roślina dostarcza także polifenoli, kwasów fenolowych, gorzkich laktonów seskwiterpenowych, a także witamin i minerałów. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i wspiera metabolizm.

Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym skutecznie neutralizują nadmiar wolnych rodników, które przyczyniają się do procesów starzenia i osłabienia organizmu. Z tego względu cykoria czerwona bywa nazywana naturalnym "warzywem przeciwstarzeniowym". Jej chrupiące liście nie tylko dodają koloru do sałatek, ale także stanowią cenne źródło substancji wspierających odporność, witalność i młody wygląd skóry.

Objawy zatrucia dioksynami

Wpływ na serce

Cykoria sprzyja obniżeniu cholesterolu i ciśnienia tętniczego. W badaniu z 2024 roku, opublikowanym w "Journal of Pharmaceutical and Therapeutic Clinical Practice", pacjenci z nadciśnieniem przyjmowali proszek z korzenia cykorii przez 30 dni.

Zaobserwowano istotne obniżenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz ciśnienia tętniczego. Autorzy wskazali na synergiczne działanie inuliny i polifenoli, które poprawiają profil lipidowy i funkcjonowanie naczyń.

Wpływ na mózg

Polifenole cykorii mogą chronić układ nerwowy. Eksperyment opublikowany w "RSC Advances" wykazał, że kwas cykoriowy zapobiegał pogorszeniu pamięci, który był wywołany stresem oksydacyjnym. Zmniejszał stan zapalny w mózgu, obniżał poziomy cytokin prozapalnych i poprawiał zdolności poznawcze.

Z kolei inne badanie, prowadzone we Włoszech, pokazało, że dieta wzbogacona korzeniem cykorii modyfikowała mikrobiotę jelitową i chroniła przed zaburzeniami poznawczymi spowodowanymi przewlekłym stresem.

Wpływ na wątrobę

Cykoria jest badana także w kontekście chorób metabolicznych i wątroby. W irańskim badaniu klinicznym pacjenci z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby przez 12 tygodni przyjmowali syrop z nasion cykorii. Odnotowano spadek aktywności enzymów wątrobowych (ALT, AST), poprawę profilu lipidowego i zmniejszenie stłuszczenia wątroby. Wyniki sugerują działanie ochronne i wspomagające regenerację hepatocytów.

Dlaczego warto?

Zebrane dowody wskazują, że cykoria działa wielokierunkowo. Wspiera serce przez regulację lipidów i ciśnienia, mózg dzięki efektom neuroprotekcyjnym, a wątrobę poprzez obniżanie enzymów i zmniejszanie stłuszczenia.

Choć wiele badań prowadzono na zwierzętach lub w niewielkich próbach klinicznych, roślina ma duży potencjał jako element zdrowej diety. To nie lek sam w sobie, lecz naturalne wsparcie, które - regularnie stosowane - może poprawiać kondycję organizmu i zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Pharmaceutical and Therapeutic Clinical Practice
  2. RSC Advances

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców