Wątroba go kocha. Zmniejszył stłuszczenie u aż 42 proc. badanych
Stereotypowo wszelkie tłuste dania są kojarzone z mocnym obciążeniem dla wątroby - tymczasem najnowsze badania wskazują, że chlubnym wyjątkiem od tej reguły jest powszechny w Polsce olej rzepakowy. Obniżył on stłuszczenie wątroby u aż 42 proc. badanych pacjentów.
W tym artykule
Co robi wątroba w naszym organizmie?
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów - pełni w naszym ciele ponad 500 różnych funkcji, ale przede wszystkim:
- oczyszcza - detoksykuje krew z np. alkoholu, leków, amoniaku oraz neutralizuje szkodliwe związki.
- produkuje żółć, która trawi tłuszcze i wspomaga wchłanianie witamin A, D, E, K,
Polacy nie mogą żyć bez suplementów. Farmaceuta nie ma wątpliwości
- odpowiada za metabolizm składników odżywczych - rozkłada i przekształca cukry, tłuszcze i białka, przekształca nadmiar glukozy w glikogen, tworząc zapas energii,
- produkuje białka krwi (np. albumina) i czynniki krzepnięcia,
- filtruje bakterie i wirusy z krwi - działa jak "strażnik" układu odpornościowego.
Wątroba powinna zawierać w swojej objętości maksymalnie do 5 proc. tłuszczu. Jeśli jest go więcej, mamy do czynienia ze stłuszczeniem wątroby - poważnym problemem zdrowotnym, który według szacunków dotyka od 5 do 9 mln osób, czyli aż 20-25 proc społeczeństwa.
Głównymi czynnikami przyczyniającymi się do rozwoju tej choroby są niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, nadwaga, otyłość oraz inne zaburzenia metaboliczne. Często przebiega ono bezobjawowo, co utrudnia jego wczesne wykrycie i zwiększa ryzyko powikłań, takich jak marskość, zwłóknienie czy czy rak wątroby.
Olej rzepakowy na ratunek wątrobie
Stłuszczenie wątroby jest na szczęście odwracalne - dzięki odpowiedniej diecie, aktywności fizycznej i unikaniu alkoholu można ją naprawdę skutecznie zregenerować. Co ciekawe, jednym z zupełnie nieoczekiwanych sprzymierzeńców w tej walce okazuje się być produkt bardzo popularny w polskich kuchniach.
W jednym z badań opublikowanych przez Cambridge University Press, w którym naukowcy zastąpili masło klarowane olejem rzepakowym, grupa spożywająca ten drugi tłuszcz wykazała istotną redukcję stopnia stłuszczenia. Zmianę zauważono u aż 42 proc. badanych pacjentów.
Dlaczego olej rzepakowy może być tak korzystny? Przede wszystkim zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza omega-3 i omega-6), które wspierają gospodarkę lipidową organizmu i mogą zmniejszać stan zapalny. Jest także obfitym źródłem witaminy E - naturalnego przeciwutleniacza chroniącego komórki wątroby przed uszkodzeniem.
Co jednak za dużo, to niezdrowo - musimy zachować umiarkowanie w jego spożyciu i wybierać produkty wysokiej jakości, tłoczone na zimno. Nadmiar tłuszczów - nawet tych zdrowych - może przeciążyć naszą wątrobę, zwłaszcza jeśli będziemy spożywać je razem z ciężkostrawnymi potrawami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.