"Odtłuszcza" wątrobę. Jedz, by narząd pracował prawidłowo

Jemy za dużo mięsa. Warto ograniczyć go na rzecz roślin strączkowych, bo wyniki badań wskazują jednoznacznie, że zyska na tym jeden z naszych największych organów. Jaki jest związek między rezygnacją z mięsnej diety na rzecz fasoli, cieciorki czy soczewicy a popularną chorobą wątroby? Znany lekarz wyjaśnia.

Dr Fiałek: Zastąp mięso tym składnikiem. Nie ma nic lepszego dla wątrobyDr Fiałek: Zastąp mięso tym składnikiem. Nie ma nic lepszego dla wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images / Facebook

Dieta i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

Lek. Bartosz Fiałek to reumatolog, który aktywnie promuje wiedzę o zdrowiu. W ostatnim wpisie medyk zajął się tematem choroby wątroby, której ryzyko można zmniejszyć dzięki jednej zmianie w diecie.

Jak poinformował lekarz: "Na łamach Journal of Human Nutrition and Dietetics przedstawiono wyniki badania dotyczącego wpływu ograniczenia spożycia mięsa na ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby".

Wniosek był jeden. "Zastąpienie 80 gramów/tydzień czerwonego i przetworzonego mięsa lub drobiu roślinami strączkowymi wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby" - podał lekarz na swoim profilu na Instagramie.

Naturalny detoks. Te produkty oczyszczą twoją krew

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to najczęstsza przewlekła choroba wątroby. Oznacza stłuszczenie narządu, które nie jest związane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. Najczęściej wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka przedwczesnej miażdżycy i zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby w społeczeństwach z dużym odsetkiem otyłych osób staje się powoli plagą i może być główną przyczyną wykonywania przeszczepów wątroby na świecie.

Strączki to cenne źródło białka i błonnika

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, groch, ciecierzyca i soja, mają wiele korzyści zdrowotnych. Stanowią bogate źródło białka roślinnego, więc są idealne dla wegetarian i wegan jako zamiennik białka zwierzęcego. Wspomagają budowę i regenerację mięśni.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Regulują poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla diabetyków. Do tego dają długotrwałe uczucie sytości, pomagając w kontrolowaniu wagi.

Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, bo zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), zmniejszając ryzyko chorób serca. Obniżają też ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości potasu i minimalizują ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

Regulują poziom cukru we krwi, a ich niski indeks glikemiczny (IG) sprawia, że nie powodują gwałtownych skoków cukru. Dlatego są szczególnie polecane dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Zawierają bogactwo składników odżywczych: żelazo, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Wspierają zdrowie układu nerwowego, odpornościowego i krążenia. Działają przeciwzapalne i antyoksydacyjne, Zawierają polifenole, które neutralizują wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych.

To nie wszystkie korzyści strączków - są też cenne dla zdrowia jelit, bo wspierają rozwój dobrych bakterii jelitowych, co poprawia mikroflorę i odporność organizmu. Mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, bo zawierają fitoestrogeny i saponiny, które mogą hamować rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin