Trwa ładowanie...

"Odtłuszcza" wątrobę. Jedz, by narząd pracował prawidłowo

Avatar placeholder
04.02.2025 10:04
Dr Fiałek: Zastąp mięso tym składnikiem. Nie ma nic lepszego dla wątroby
Dr Fiałek: Zastąp mięso tym składnikiem. Nie ma nic lepszego dla wątroby (Getty Images / Facebook)

Jemy za dużo mięsa. Warto ograniczyć go na rzecz roślin strączkowych, bo wyniki badań wskazują jednoznacznie, że zyska na tym jeden z naszych największych organów. Jaki jest związek między rezygnacją z mięsnej diety na rzecz fasoli, cieciorki czy soczewicy a popularną chorobą wątroby? Znany lekarz wyjaśnia.

spis treści

1. Dieta i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

Lek. Bartosz Fiałek to reumatolog, który aktywnie promuje wiedzę o zdrowiu. W ostatnim wpisie medyk zajął się tematem choroby wątroby, której ryzyko można zmniejszyć dzięki jednej zmianie w diecie.

Jak poinformował lekarz: "Na łamach Journal of Human Nutrition and Dietetics przedstawiono wyniki badania dotyczącego wpływu ograniczenia spożycia mięsa na ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby".

Wniosek był jeden. "Zastąpienie 80 gramów/tydzień czerwonego i przetworzonego mięsa lub drobiu roślinami strączkowymi wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby" - podał lekarz na swoim profilu na Instagramie.

Zobacz film: "Naturalny detoks. Te produkty oczyszczą twoją krew"

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to najczęstsza przewlekła choroba wątroby. Oznacza stłuszczenie narządu, które nie jest związane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. Najczęściej wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka przedwczesnej miażdżycy i zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby w społeczeństwach z dużym odsetkiem otyłych osób staje się powoli plagą i może być główną przyczyną wykonywania przeszczepów wątroby na świecie.

2. Strączki to cenne źródło białka i błonnika

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, groch, ciecierzyca i soja, mają wiele korzyści zdrowotnych. Stanowią bogate źródło białka roślinnego, więc są idealne dla wegetarian i wegan jako zamiennik białka zwierzęcego. Wspomagają budowę i regenerację mięśni.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Regulują poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla diabetyków. Do tego dają długotrwałe uczucie sytości, pomagając w kontrolowaniu wagi.

Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, bo zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), zmniejszając ryzyko chorób serca. Obniżają też ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości potasu i minimalizują ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

Regulują poziom cukru we krwi, a ich niski indeks glikemiczny (IG) sprawia, że nie powodują gwałtownych skoków cukru. Dlatego są szczególnie polecane dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Zawierają bogactwo składników odżywczych: żelazo, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Wspierają zdrowie układu nerwowego, odpornościowego i krążenia. Działają przeciwzapalne i antyoksydacyjne, Zawierają polifenole, które neutralizują wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych.

To nie wszystkie korzyści strączków - są też cenne dla zdrowia jelit, bo wspierają rozwój dobrych bakterii jelitowych, co poprawia mikroflorę i odporność organizmu. Mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, bo zawierają fitoestrogeny i saponiny, które mogą hamować rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze