Wodorosty sposobem na zdrowie jelit?
Brytyjscy naukowcy twierdzą, że morska roślinność to sposób na zdrowie układu pokarmowego. W niektórych częściach świata wodorosty są stałym elementem diety i obserwuje się tam dużo mniej przypadków chorób jelit. Czy warto jeść zielone glony?
1. Wodorosty na choroby jelit
Badacze z Uniwersytetu w Birmingham wzięli pod lupę wodorosty i ich właściwości. Twierdzą, że kluczową rolę odgrywa zwłaszcza jeden składnik – kwas alginowy, którego duże ilości znajdują się w morskich roślinach.
Eksperci chcieli sprawdzić, jak kwas alginowy wpływa na układ pokarmowy. Uczestnicy badania będą przez miesiąc przyjmowali kapsułki zawierające właśnie ten składnik.
To nie pierwsze doniesienia naukowe na temat wpływu glonów na układ pokarmowy. Naukowcy z Uniwersytetu Tasmańskiego w czerwcu informowali o tym, że wodorosty mogą pomóc chorym na nieswoiste zapalenia jelit (IBD). Badacze podawali specjalny ekstrakt myszom, u których zaobserwowano redukcję objawów.
Wodorosty okazały się też receptą na jeden z głównych skutków ubocznych chorób jelit – chudnięcie. U osób, które chorują na IBD, obserwuje się znaczny spadek wagi. Podczas eksperymentu okazało się, że myszy, które otrzymywały ekstrakt z wodorostów, straciły o 50 proc. mniej wagi w porównaniu do grupy kontrolnej, która nie dostawała morskich roślin.
Pozytywne wyniki testu zachęciły specjalistów do dalszych badań. Teraz chcą sprawdzić, czy wodorosty przyniosą podobne efekty podczas testów na ludziach.
Być może już wkrótce osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego otrzymają skuteczny lek oparty na ekstrakcie z wodorostów. Obecnie podaje się im środki, które mają wiele skutków ubocznych. Naukowcy twierdzą, że preparat na bazie glonów mógłby być naturalną i bezpieczną alternatywą dla farmaceutyków.
2. Zdrowie z morskiej głębiny
Czy warto włączyć wodorosty do diety? Specjaliści polecają ten produkt wszystkim, nie tylko osobom z problemami jelitowymi. Morskie rośliny są źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Dostarczają też wapnia, magnezu, żelaza i jodu. Jedzenie glonów to dobry sposób na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów.
Wodorosty oczyszczają z toksyn, pomagają schudnąć, wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Uważa się, że pomagają na wiele dolegliwości – anemię, cukrzycę, astmę, reumatyzm, a nawet bezpłodność.
Glony można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej sprzedawane są w formie sproszkowanej lub suszonej. Popularne rodzaje to nori, wakame oraz kombu. Można dodawać je do zup, sałatek, kasz oraz koktajli.
Zobacz także:
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.