Trwa ładowanie...

Wiele osób niepotrzebnie eliminuje orzechy z diety

Avatar placeholder
08.11.2018 09:15
Alergie na orzechy nie są tak popularne jak pokazują wyniki testów alergologicznych
Alergie na orzechy nie są tak popularne jak pokazują wyniki testów alergologicznych (Shutterstock)

Okazuje się, że alergia na orzechy jest często mylnie rozpoznawana u osób zdrowych, ponieważ nie można polegać w 100 proc. na testach skórnych i z krwi. Ponadto naukowcy wykazali, że silna reakcja alergiczna na jeden rodzaj orzechów nie musi oznaczać, że trzeba zrezygnować ze wszystkich.

Wśród osób uczulonych na jeden rodzaj orzechów, które uzyskały dodatni wynik w testach na inne orzechy, ponad 50 proc. przeszło prowokacyjną próbę pokarmową bez wystąpienia reakcji alergicznej.

W badaniu wykorzystano takie orzechy jak migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i orzechy laskowe.

Autor badania, dr Christopher Couch ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Michigan, powiedział, że zbyt często stwierdza się alergię na konkretny rodzaj orzechów na podstawie badania krwi lub skóry. Sami pacjenci nadinterpretują wyniki i przestają jeść wszystkie orzechy.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy alergie i nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?"
Alergia na jeden rodzaj orzechów nie oznacza, że trzeba wyeliminować z diety wszystkie inne
Alergia na jeden rodzaj orzechów nie oznacza, że trzeba wyeliminować z diety wszystkie inne (Shutterstock)

W ramach badania naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 109 osób z potwierdzoną alergią na orzechy. W przypadku 50 proc. pacjentów, pomimo nadwrażliwości na inne rodzaje orzechów, nie wykazano reakcji alergicznych po podaniu niewielkich ilości alergenówf.

Podczas prowokacyjnej próby pokarmowej pacjent przez pewien czas zjada małe ilości żywności, a następnie jest obserwowany przez kilka godzin, aby zobaczyć, jak zachowa się organizm. Autorzy ostrzegają, że podobne testy można wykonywać wyłącznie pod opieką specjalistów i nie powinno się ich przeprowadzać samodzielnie w domu, ponieważ może to doprowadzić do ciężkiej, zagrażającej życiu reakcji.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Jak podkreśla współautor badania, dr Matthew Greenhawt, wcześniejsze analizy wskazują, że osoby z alergią na orzechy drzewne oraz ziemne obarczone są większym ryzykiem wystąpienia niepożądanych reakcji w odpowiedzi na pozostałe rodzaje orzechów.

Naukowcy wykazali jednak, że nawet pozytywny wynik testów skórnych lub krwi nie wystarczy do zdiagnozowania alergii na konkretne typy alergenów, jeśli człowiek nigdy ich nie jadł. Rozpoznanie jest pewne wyłączenie w sytuacji, gdy u danej osoby, oprócz pozytywnych wyników badań, pojawiają się także objawy alergiczne po zjedzeniu orzechów.

Dr Greenhawt dodaje, że unikanie wszystkich orzechów z powodu alergii na jeden rodzaj może okazać się niepotrzebne.

Dr Tariq El-Shanawany, rzecznik brytyjskiego Towarzystwa Immunologii, powiedział, że jeśli dana osoba spożywa konkretne orzechy i je toleruje, nie powinna wykluczać ich z diety. Może to bowiem nieść skutki odwrotne do zamierzonych. Unikanie dobrze tolerowanego produktu może zwiększyć ryzyko późniejszej reakcji alergicznej również na inne orzechy.

Jeśli unikamy wielu rodzajów orzechów, nie powinniśmy próbować wprowadzać ich do diety samodzielnie. Zwiększa to ryzyko komplikacji związanych z poważną reakcją alergiczną. Jak podkreśla El-Shanawany, należy udać się do alergologa lub immunologa, który potrafi ocenić odpowiedź na dany alergen, wykona niezbędne testy diagnostyczne oraz wyjaśni, czy lepiej unikać wszystkich orzechów, czy też można spożywać część z nich.

Jak dodaje, nawet prowokacyjna próba pokarmowa w szpitalu niesie ze sobą pewne ryzyko i jest wykonywana tylko w ostateczności.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze