Zdrowa dieta a soki
Jednym z fundamentów zdrowia jest odpowiednio zbilansowana dieta. I choć przestrzeganie jej założeń wydaje się być niezwykle proste, w rzeczywistości wielu z nas ma na tym polu sporo do nadrobienia. Na szczęście, to nadrabianie nie jest ani skomplikowane, ani niesmaczne. Wręcz przeciwnie! Zwłaszcza jeśli ma postać pysznych soków warzywnych i owocowych. Z okazji Dnia Soku przypominamy zatem o ich roli w naszej diecie i podpowiadamy, dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu.
Młode pokolenie jest dziś bardzo świadome. Wiemy, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta i jakie produkty powinny gościć na naszych talerzach. Mimo to nadal sporo jest jeszcze do zrobienia.
Potwierdzają to wyniki ogólnopolskiego badania przeprowadzonego na prośbę Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) na grupie kobiet i mężczyzn w wieku 18–25 lat. Respondenci wskazywali co prawda, że spożywają odpowiednią liczbę posiłków w ciągu dnia, a ich jadłospisy obejmują nabiał, mięso, warzywa i produkty zbożowe, to jednak dość często sięgają po przekąski. Badanie wykazało, że 72 proc. młodych Polaków podjada między posiłkami 1–2 razy dziennie, a 15 proc. robi to jeszcze częściej (3–4 razy dziennie).
– Niepokoić może rodzaj przekąsek, po jakie najczęściej sięgają młodzi ludzie. Na pierwszym miejscu znalazły się tu słodycze. Jest to więc zdecydowanie obszar do zmiany. Z drugiej jednak strony aż 50 proc. respondentów wskazało w tym pytaniu na owoce, co pokazuje pozytywną tendencję i mamy nadzieję, że będzie ona rosnąć – komentuje Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS.
Soki mają zbliżoną wartość odżywczą do owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. A przecież to one właśnie powinny stanowić podstawą naszej diety. Zaleca się, by ich spożycie było nie mniejsze niż 400 g dziennie w co najmniej pięciu porcjach, przy czym 2/3 powinny stanowić warzywa, a 1/3 owoce. Dlaczego ich obecność w naszych jadłospisach jest tak ważna? Warzywa i owoce, zwłaszcza sezonowe i lokalne, dostarczają całe mnóstwo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników, zwłaszcza witamin i antyoksydantów. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy, a także niektórych chorób nowotworowych.
Czy soki są zdrowe?
Bogactwo warzyw i owoców jest tak duże, że na pewno każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione. Nie zawsze jednak mamy czas i możliwość, by po nie sięgnąć. Tłumaczymy to małą ilością czasu, niekiedy brakiem dostępu do bieżącej wody (owoce i warzywa przed spożyciem ZAWSZE należy dobrze umyć!). Rozwiązaniem w takiej sytuacji może być sięgnięcie po sok. Ale czy to zdrowa alternatywa? Zdecydowanie! Soki owocowe dostępne w naszych sklepach, zgodnie Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , są w pełni naturalne. W ich składzie nie mogą się znaleźć żadne konserwanty, barwniki, dodany cukier i inne substancje słodzące. Dopuszcza się jedynie zastosowanie aromatów, ale tylko z owoców, z których powstał sok. Producent może też dodać do produktu witaminy i składniki mineralne, które podnoszą jego wartość odżywczą, ale wówczas zawsze taki dodatek podany jest na liście składników soku. Stąd też soki stanowią dobre rozwiązanie dla wszystkich: i dużych, i małych. Nie bez powodu doceniają je również seniorzy. Po pierwsze dlatego, że mogą mieć je zawsze przy sobie, np. w czasie spaceru. Po drugie dobrze nawadniają, sycą i dostarczają wiele potrzebnych witamin i składników mineralnych. I po trzecie są też dobrą alternatywą dla warzyw i owoców, ze spożywaniem których osoby starsze nierzadko mają problemy (mogę one wynikać np. z kłopotów z gryzieniem lub problemów trawiennych).
Czy Polacy lubią soki?
Z badania przeprowadzonego przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków na grupie 800 osób w wieku 20–75 lat wynika, że Polacy chętnie sięgają po soki (32 proc. respondentów kilka razy w tygodniu, 23 proc. – kilka razy w miesiącu). Jesteśmy też świadomymi konsumentami, bo ponad połowa badanych czyta informacje zawarte na opakowaniu, by móc wybrać produkt najwyższej jakości (najczęściej poszukujemy informacje o zawartości witamin i czy produkt został wyprodukowany w Polsce). Optymistyczny jest też fakt, że rozumiemy, czym jest sok i jakie dane powinny znajdować się na jego etykiecie. Sprawdzamy też, czy sok został wytworzony zgodnie z metodami rolnictwa ekologicznego. Soki owocowe nie tylko pomagają spożyć zalecaną ilość owoców w diecie. Są także gęstym odżywczo składnikiem diety, który syci i gasi pragnienie. Można je mieć zawsze przy sobie, np. w szkole, w pracy lub na wycieczce. Dostępne są też w szklanych butelkach, co stanowi odpowiedni wybór dla osób żyjących w zgodzie z filozofią zero waste. To ponadto jedna z lepszych alternatyw dla słonych i słodkich przekąsek, która może stanowić 1 z 5 rekomendowanych przez WHO porcji warzyw i owoców.
Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.