Zgaga - co jeść, a czego unikać?
1 z 16Co to jest zgaga?
Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość, objawiająca się uczuciem dyskomfortu oraz pieczenia w okolicy zamostkowej. Niektórzy pacjenci nazywają zgagę „paleniem w przełyku” lub piekącym bólem, który rozciąga się od klatki piersiowej do gardła. Dolegliwość występuje wówczas, gdy kwasy żołądkowe cofają się i powodują podrażnienie przełyku.
Zdarza się, że zgaga towarzyszy innym schorzeniom np. kamicy pęcherzyka żółciowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, aczkolwiek najczęstszą przyczyną cofania się treści żołądkowej do przełyku jest spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów. Niektóre produkty żywnościowe powodują tę dolegliwość, więc ich rozpoznanie i ograniczenie pomoże złagodzić problem palenia w przełyku.