Złote zasady dla karmiących piersią

Bezpośrednio po porodzie w organizmie kobiety rozpoczyna się okres laktacji, który umożliwia karmienie dziecka. W piersiach produkowane jest mleko, na którego jakość ogromny wpływ ma spożywana przez kobietę żywność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety z dzieckiem / Shutterstock

/ 7Racjonalne odżywianie

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

W okresie karmienia piersią organizm kobiety znacząco zwiększa dzienny wydatek energetyczny. To ważne, aby kobieta zapewniła sobie odpowiednią ilość kalorii pochodzących z pożywienia. Istotne jest również to, aby spożywana przez nią żywność była zdrowa. W końcu ma to wpływ na jakość mleka. W okresie karmienia wskazane jest spożywanie ok. 6 zdrowych posiłków w ciągu dnia.

/ 7Dieta bogata w witaminy i minerały

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

To ważne, aby w okresie laktacji kobiety zwracały szczególną uwagę na dietę. Produkty przez nie spożywane powinny zawierać w składzie składniki odżywcze, takie jak witaminy oraz minerały, które są niezwykle cenne zarówno dla organizmu matki, jak i rozwijającego się dziecka. Z tego względu młodym mamom zaleca się spożywanie kilku porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.

/ 7Zdrowe przekąski

Obraz
© Zdjęcie batona zbożowego / Shutterstock

Dieta kobiety karmiącej powinna opierać się na zdrowych wyborach. Jeśli masz ochotę na przegryzienie czegoś niezdrowego między posiłkami, to zamiast tego lepiej sięgnij po batona zbożowego lub wielozbożowe chipsy. Dzięki temu dostarczysz organizmowi cenne składniki odżywcze, a jednocześnie zaspokoisz głód.

/ 7Dzienne zapotrzebowanie na kalorie

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

W związku z tym, że organizm kobiety karmiącej zwiększa dzienny wydatek energetyczny, wskazane jest zwiększenie ilości kalorii dostarczanych wraz z pożywieniem. Szacuje się, że przez pierwsze 6 miesięcy okresu karmienia kobiety powinny zwiększyć ilość kalorii pochodzących z żywności o ok. 600.

/ 7Pełnowartościowe białko

Obraz
© Zdjęcie jogurtu / Shutterstock

W diecie młodej mamy nie powinno zabraknąć pełnowartościowego białka. Stanowi ono bowiem podstawowy element budulcowy każdego organizmu. Białko wywiera również pozytywny wpływ na rozwój niemowlęcia. Dlatego kobieta karmiąca powinna w codziennym menu znaleźć miejsce na nabiał, czyli: twarogi, jogurty, maślanki oraz mleko.

/ 7Zapobieganie komplikacjom zdrowotnym

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Kobiety karmiące, które nie przestrzegają zaleceń dotyczących racjonalnego odżywiania, są szczególnie narażone na problemy zdrowotne, takie jak: niedokrwistość, postępujący ubytek w masie kostnej oraz pogorszenie stanu zębów. Jeżeli organizm nie otrzyma wraz z pożywieniem składników niezbędnych do wyprodukowania mleka dla dziecka, to samoczynnie pobierze je z ciała kobiety. Można tego uniknąć poprzez włączenie do diety ryb, produktów mlecznych, a także nasion i orzechów.

/ 7Woda

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Dzienne zapotrzebowanie na wodę znacząco wzrasta w przypadku kobiety karmiącej piersią. W tym okresie powinna ona każdego dnia spożywać ok. 3,8 l niegazowanej wody źródlanej.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej