Zupa fasolowa

Zupa fasolowa na sposób arabski to istny pogromca kalorii. Dzięki zawartości aromatycznych przypraw, jak kminek czy cynamon, potrawa pobudza przemianę materii, podnosi temperaturę ciała i wspomaga trawienie. Dodatkowo, zawartość dużej ilości warzyw to doskonałe źródło błonnika, różnorodnych witamin i składników mineralnych.

Zobacz film: "Warzywne zupy dla rodziny"

  1. Składniki
  2. Sposób przygotowania
  3. Wartości odżywcze
  4. Właściwości zdrowotne
  5. Komentarz

Przygotowanie zupy fasolowej jest naprawdę proste. Poświęć chwilę czasu, aby cieszyć się jej wspaniałym smakiem!

Oto przepis!

Zupa fasolowa - składniki

  • 1 puszka pomidorów,

  • 1 puszka mieszanki fasoli,

  • 2 papryki,

  • 1 cukinia,

  • 1 szklanka zielonej soczewicy,

  • mrożone liście szpinaku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej suszonej sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka ziaren kminku,
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros,
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala,
  • bulion drobiowy (kostka),

  • sok z 1/4 cytryny,

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,

  • zasmażka błyskawiczna,

  • opcjonalnie tarty żółty ser.
Czarna fasola – właściwości zdrowotne
Czarna fasola – właściwości zdrowotne [5 zdjęć]

Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele...

zobacz galerię

Zupa fasolowa - sposób przygotowania

Przygotowanie pysznej i niezwykle aromatycznej zupy fasolowej, jest proste. W garnku należy rozgrzać olej i smażyć poszatkowaną cebulę z kurkumą, cynamonem, kminkiem i suszoną papryką, aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: odcedzoną fasolę, pomidory, pokrojoną paprykę i cukinię oraz szpinak. Do tego dodać 3 szklanki wywaru. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny i przyprawy. Gotować, aż papryka będzie miękka, ciągle mieszając. Gotową zupę fasolową można podawać z serem żółtym na wierzchu i odrobiną jogurtu naturalnego. W razie potrzeby można zagęścić zupę zasmażką.

Zupa fasolowa - wartości odżywcze

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 235,5
Białko 10,2 g
Tłuszcze 11,51 g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 31,99 g
Błonnik 9,02 g
Witamina C 200,96 mg
Witamina A 888,85 µg

Przeczytaj też:

Zupa fasolowa - właściwości zdrowotne

Fasola stanowi bogate źródło białka roślinnego i jest doskonałym substytutem mięsa dla wegetarian. Warzywo to zawiera witaminy z grupy B, C i E, a także niezwykle istotny dla naszego organizmu wapń i fosfor. Dodając do zupy fasolowej aromatyczne przyprawy, takie jak kminek czy cynamon, nadajemy jej nie tylko bogaty smak, ale pobudzamy też dzięki temu swoją przemianę materii. Dzięki dużej ilości warzyw, zapewniamy swojemu organizmowi bogate źródło błonnika, a także różnorodnych witamin i składników mineralnych.

Zupa fasolowa - ciekawostka

Soczewica, która jest jednym ze składników zupy fasolowej, dostarcza potrawie istotnego białka – ważnego budulca mięśni – oraz wzbogaca ją o węglowodany złożone ważne dla utrzymania energii w ciągu aktywnego dnia. Potrawa idealna dla osób dbających o linię i lubiących orientalną kuchnię!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!