Żyją po 100 lat i cieszą się nienagannym zdrowiem. Przestrzegają kilku prostych zasad
Naukowcy od lat szukają skutecznego sposobu na długowieczność. Co robić, by w zdrowiu dożyć sędziwego wieku i świętować swoje setne urodziny, a być może i kolejne? Wydaje się, że niektórzy znaleźli odpowiedź na to pytanie.
1. Niebieskie strefy, czyli skupiska stulatków
Istnieją na świecie regiony nazywane ''niebieskimi strefami'' – mieszkańcy tych obszarów cieszą się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem niż przeciętny obywatel. O jakich obszarach mowa? O greckiej wyspie Ikaria, japońskiej Okinawie, prowincji Ogliastra na Sardynii, Loma Linda w Kalifornii oraz półwyspie Nicoya na Kostaryce.
Wszystko wskazuje na to, że osoby zamieszkujące te regiony znalazły kilka sposobów na długowieczność, a jednym z nich bez wątpienia jest bardzo specyficzna dieta, nazywana ''dietą niebieskiej strefy''.
Badania sugerują, że ten konkretny jadłospis może wydłużyć życie nawet o 13 lat. Mieszkańcy niebieskich stref rzadziej chorują na choroby serca i zaburzenia metaboliczne oraz nowotwory.
2. Specyficzne cechy, które mogą wydłużyć życie
Co robią mieszkańcy tych miejsc, że cieszą się długim życiem w doskonałym zdrowiu? Według naukowców czynniki genetyczne to kwestia około 20-30 procent. Ogromną rolę odgrywa więc styl życia i środowisko.
Mieszkańców ''niebieskich stref'' łączy całkiem sporo. Przede wszystkim aktywność fizyczna wpisana jest w ich codzienność – spacery, jazda na rowerze i praca w domu - to podstawa. Nie muszą chodzić na siłownię, by dbać o kondycję.
Odpowiednia ilość snu to kolejny bardzo ważny czynnik, który wpływa na długość ich życia. Ludzie z ''niebieskich stref'' są także członkami społeczności, mają cel w życiu i chętnie udzielają się towarzysko. Przestrzegają też bardzo specyficznej diety.
3. Trzy główne zasady diety niebieskiej strefy
Podstawą tego stylu odżywiania są rośliny, które stanowią nawet 95 procent diety – owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. W diecie powinno znajdować się także chude białko, a czerwone mięso spożywane jest rzadko.
Mieszkańcy niebieskich stref ograniczają produkty mleczne. Menu zupełnie eliminuje produkty przetworzone. Każdy posiłek jest spożywany powoli, z umiarem. Należy jeść, by poczuć się sytym w 80 procentach.
Taki sposób odżywiania może wydłużyć oczekiwaną długość życia o ponad dekadę. Obniża ryzyko chorób metabolicznych, problemów z sercem oraz rozwoju wielu nowotworów, szczególnie w połączeniu z aktywnością fizyczną.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.