Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, gdyż pozwala dobrze i w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Na śniadanie najlepiej spożywać produkty bogato białkowe, gdyż dłużej dają uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Ważne są również warzywa, które dostarczają witaminy oraz flawonoidy neutralizujące wolne rodniki.

Jak dobrze rozpocząć dzień?

Zapewne każdy z nas zadawał sobie pytanie jak dobrze rozpocząć dzień, aby być zadowolonym, zdrowym i pełnym optymizmu. By zapewnić dobre samopoczucie w ciągu dnia, należy przede wszystkim spożywać odpowiednio skomponowane posiłki pod względem kaloryczności, substancji odżywczych oraz witamin i soli mineralnych.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż dodaje energii na cały dzień. Jednakże nie każdy wie co, ile należy zjeść na śniadanie. Ponadto ważna jest również pora śniadania.

Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego by przywrócić ją do normalnego/ prawidłowego poziomu. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Propozycje zdrowych śniadań:
1. Musli z owocami (truskawki, jagody, maliny) oraz jogurtem naturalnym, sok pomarańczowy

Takie śniadanie jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na zaparcia, gdyż zawiera mnóstwo błonnika regulującego pracę jelit.

2. Zielony twarożek (szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha), bułka grahamka, herbata

Śniadanie zalecane dla kobiet planujących ciążę oraz w ciąży, gdyż zielone warzywa są bogate w kwas foliowy oraz witaminę E, które zapobiegają wadom cewy nerwowej.

3. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, natka pietruszki), kawa zbożowa z mlekiem 2%, taka śniadanie jest bogate w pełnowartościowe białko i dlatego jest polecane sportowcom i osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.

4. Jajecznica z pomidorami lub pieczarkami, bułka grahamka, herbata,

5. Kasza manna na mleku 2% z owocami jagodowymi (jagody, poziomki, maliny) dodaje energii na cały dzień, ponadto zawiera duże ilości substancji o działaniu antyoksydacyjnym i zwalczającym wolne rodniki

6. Owsianka na mleku z owocami (truskawki, jagody4) - jest szczególnie zalecane osobom chorym na cukrzycę oraz cierpiącym na zaparcia

Zdrowe drugie śniadania

Drugie śniadania są równie ważne jak 1. Powinny być spożyte po około 2, 5 – 3 godzin po pierwszym śniadaniu, bowiem zapobiegnie to podjadaniu. Oto przykłady zdrowych 2 śniadań:

  • jogurt naturalny z wkrojonymi owocami np. bananem, który zawiera inulinę (prebiotyk, wspomagający wzrost bakterii stanowiących naturalną florę bakteryjną
  • ciasteczka owsiane z kefirem
  • sałatka owocowa z owoców cytrusowych i arbuza świetnie gasi pragnienie, dlatego polecana jest na upały
  • surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem zarodków pszenicznych poprawia urodę, gdyż flawonoidy zawarte w jabłkach zmiatają wolne rodniki, beta karoten z marchewki poprawia koloryt skóry. Zarodki pszeniczne to źródło błonnika i NNKT.

Regularne spożywanie śniadań w ciągu dnia zapobiega tyciu.

Komentarze (3)
~moniś
~moniś

Właśnie ja się zawsze boję, bo praktycznie staram się codziennie na śniadanie i kolację unikać pieczywa, tylko w zamian jeść coś innego. I wtedy używam dużo jajek i nie wiem czy to nie za dużo. jak jem codziennie po 2 jajka, to bedzie za dużo? Można na śniadanie np. zrobić pastę z kabanosów maestro? hym?

Odpowiedz
~ola
~ola

ja zjadam okoko 10 tyg. od kilku lat, uwielbiam jajka w kazdej postaci. Teraz jestem w ciazy, przebadana wzdluz i w szerz, zadnych problemow, ibytkow

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Węglowodany powinny stanowić od 50 do 55% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Tymczasem węglowodany pochodzące ze słodkich produktów i słodzonych napojów nie mogą przekroczyć 10% całkowitej ilości kalorii. Jak w takim razie zaspokoić...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowy styl życia

Zdrowy styl życia to sposób życia, który ma na celu zapewnić optymalne zdrowie oraz minimalizować ryzyko zachorowania na choroby określane mianem społecznych. Do takich chorób zaliczane są przede wszystkim schorzenia układu sercowo-naczyniowego (choroba...

Bilansowanie zdrowej diety

Witaminy i minerały

Witaminy i składniki mineralne są ważnymi składnikami naszej diety. Ale oprócz tego, że należy zwracać uwagę na ilość przyjmowanych dziennie witamin i minerałów, należy również wiedzieć, jakie powinny być odpowiednie ich proporcje. Jest to ważne,...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowe jedzenie

Nasz wygląd, samopoczucie oraz zdrowie są uzależnione od codziennej diety. Czynniki klimatyczne, a przede wszystkim tryb życia i wiek wpływają zarówno na ilość, jak i rodzaj składników odżywczych potrzebnych organizmowi w danym okresie życia. Pożywne i...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowa dieta

Zdrowa dieta stanowi podstawę zachowania zdrowia i urody. Właściwy dobór witamin i składników mineralnych jest stosowany w profilaktyce, ale też w leczeniu różnych chorób. Istnieje wiele schorzeń, które rozwijają się na skutek nieprawidłowego...

Bilansowanie zdrowej diety

Kaloryczność posiłków

Kaloryczność produktów żywnościowych to nic innego jak energia, którą dostarcza określona ilość danego pokarmu. Energia ta wyrażona jest w kaloriach. Wyjaśniając pojęcie kalorii (w skrócie – cal), można powiedzieć, że jest to taka ilość ciepła...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowe posiłki

Duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie odgrywają zanieczyszczenie środowiska, styl życia - stres, aktywność fizyczna, a przede wszystkim dieta. Dlatego, planując posiłek, warto zadbać, aby zawierał wszystkie niezbędne do prawidłowego...

Bilansowanie zdrowej diety

Dieta na wiosnę

Wiosna to czas, kiedy do życia powraca nie tylko przyroda. Czapki, szaliki i grube kurtki trafiają do szafy, a ty budzisz się na nowo do życia. Wiosna to czas, kiedy trzeba pozbyć się zbędnych kilogramów nagromadzonych przez zimę – a w tym pomoże...

Bilansowanie zdrowej diety

Wzmocnienie odporności organizmu

Jedzenie a zdrowie – czy jest między nimi zależność? Oczywiście, że tak. Zdrowa żywność wzmacnia odporność organizmu oraz poprawia nasze samopoczucie. Wraz z dietą, organizm powinien regularnie otrzymywać naturalne witaminy i  składniki...

Bilansowanie zdrowej diety

Dieta lecznicza

Dieta lecznicza, zgodnie z wymaganiami odpowiednich Komisji FAO i WHO, może być czynnikiem leczniczym, a więc zawierać dany składnik w dużo mniejszej lub większej ilości, lub też zawierać dodatkowy składnik, który będzie pełnił funkcję leczniczą. W...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500