Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Co jeść na śniadanie?

http-pixabay-com-en-muesli-glass-oatmeal-cereals-5980_23e4.jpg
Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, gdyż pozwala dobrze i w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Na śniadanie najlepiej spożywać produkty bogato białkowe, gdyż dłużej dają uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Ważne są również warzywa, które dostarczają witaminy oraz flawonoidy neutralizujące wolne rodniki.

Jak dobrze rozpocząć dzień?

Zapewne każdy z nas zadawał sobie pytanie jak dobrze rozpocząć dzień, aby być zadowolonym, zdrowym i pełnym optymizmu. By zapewnić dobre samopoczucie w ciągu dnia, należy przede wszystkim spożywać odpowiednio skomponowane posiłki pod względem kaloryczności, substancji odżywczych oraz witamin i soli mineralnych.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż dodaje energii na cały dzień. Jednakże nie każdy wie co, ile należy zjeść na śniadanie. Ponadto ważna jest również pora śniadania.

Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego by przywrócić ją do normalnego/ prawidłowego poziomu. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Propozycje zdrowych śniadań:
1. Musli z owocami (truskawki, jagody, maliny) oraz jogurtem naturalnym, sok pomarańczowy

Takie śniadanie jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na zaparcia, gdyż zawiera mnóstwo błonnika regulującego pracę jelit.

2. Zielony twarożek (szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha), bułka grahamka, herbata

Śniadanie zalecane dla kobiet planujących ciążę oraz w ciąży, gdyż zielone warzywa są bogate w kwas foliowy oraz witaminę E, które zapobiegają wadom cewy nerwowej.

3. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, natka pietruszki), kawa zbożowa z mlekiem 2%, taka śniadanie jest bogate w pełnowartościowe białko i dlatego jest polecane sportowcom i osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.

4. Jajecznica z pomidorami lub pieczarkami, bułka grahamka, herbata,

5. Kasza manna na mleku 2% z owocami jagodowymi (jagody, poziomki, maliny) dodaje energii na cały dzień, ponadto zawiera duże ilości substancji o działaniu antyoksydacyjnym i zwalczającym wolne rodniki

6. Owsianka na mleku z owocami (truskawki, jagody4) - jest szczególnie zalecane osobom chorym na cukrzycę oraz cierpiącym na zaparcia

Zdrowe drugie śniadania

Drugie śniadania są równie ważne jak 1. Powinny być spożyte po około 2, 5 – 3 godzin po pierwszym śniadaniu, bowiem zapobiegnie to podjadaniu. Oto przykłady zdrowych 2 śniadań:

  • jogurt naturalny z wkrojonymi owocami np. bananem, który zawiera inulinę (prebiotyk, wspomagający wzrost bakterii stanowiących naturalną florę bakteryjną
  • ciasteczka owsiane z kefirem
  • sałatka owocowa z owoców cytrusowych i arbuza świetnie gasi pragnienie, dlatego polecana jest na upały
  • surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem zarodków pszenicznych poprawia urodę, gdyż flawonoidy zawarte w jabłkach zmiatają wolne rodniki, beta karoten z marchewki poprawia koloryt skóry. Zarodki pszeniczne to źródło błonnika i NNKT.

Regularne spożywanie śniadań w ciągu dnia zapobiega tyciu.

Komentarze (2)
~moniś
~moniś

Właśnie ja się zawsze boję, bo praktycznie staram się codziennie na śniadanie i kolację unikać pieczywa, tylko w zamian jeść coś innego. I wtedy używam dużo jajek i nie wiem czy to nie za dużo. jak jem codziennie po 2 jajka, to bedzie za dużo? Można na śniadanie np. zrobić pastę z kabanosów maestro? hym?

Odpowiedz
~hieba
~hieba

ja jem malo kiedy sniadania ale za to w pracy w miejscu II sniadania wciagam paczke maestro bekonowych :) do obiadu mi wystarcza :)

Odpowiedz

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie

Charakter śniadania w dużej mierze uzależniony jest od zwyczajów danego kraju. Na przykład Anglicy spożywają tłuste i wysokokaloryczne śniadania złożone zazwyczaj z sadzonych jajek, kiełbasek, bekonu i tostów, a Francuzi preferują...

Bilansowanie zdrowej diety

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Węglowodany powinny stanowić od 50 do 55% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Tymczasem węglowodany pochodzące ze słodkich produktów i słodzonych napojów nie mogą przekroczyć 10% całkowitej ilości kalorii. Jak w takim...

Bilansowanie zdrowej diety

Sposoby na niejadka

Sposoby na niejadka

Nie każde dziecko je tyle, ile my byśmy chcieli, aby ono zjadło. Część z naszych maluchów okazuje się niejadkami. Dlaczego tak się dzieje? Nie każde dziecko lubi nowości. Jedne akceptują nowe smaki bardzo szybko, a dla innych jest to długi okres...

Bilansowanie zdrowej diety

Co jeść na kolację?

Co jeść na kolację?

Kolacja, czyli ostatni posiłek spożywany w ciągu dnia, powinna być lekkostrawna i zawierać małą ilość kalorii, by nie zaburzać snu. Kolacja powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze, czyli pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone oraz...

Bilansowanie zdrowej diety

Żyj zdrowo!

Specjaliści przekonują, że wprowadzenie zdrowych nawyków do swojego życia jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Jeśli chcesz zmienić coś w swoim trybie życia na lepsze, mamy dla ciebie dobrą wiadomość: naukowcy przekonują, że istnieje ponad 2400...

Bilansowanie zdrowej diety

Orzechy łagodzą cukrzycę!

Orzechy łagodzą cukrzycę!

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szpitala Św. Michała i Uniwersytetu w Toronto wskazują, że diabetycy mogą w sposób naturalny wspomagać proces leczenia cukrzycy. Metoda jest bardzo prosta, a w dodatku smaczna: należy...

Bilansowanie zdrowej diety

Co szkodzi sercu?

Co szkodzi sercu?

Każdy, kto ma problemy z układem krążenia, pewnie nieraz słyszał od swojego kardiologa, że konieczne jest wyeliminowanie lub ograniczenie spożycia różnych produktów, aby zachować zdrowie. Zarówno nadmiar, jak i...

Bilansowanie zdrowej diety

Dlaczego coś nam smakuje?

Dlaczego coś nam smakuje?

Smak nie dotyczy jedynie sposobu, w jaki jedzenie oddziałuje na nasz język. Odczuwanie wrażeń smakowych wiąże się ze skoordynowaną pracą różnych zmysłów. Działa na psychikę, przywołując wspomnienia dzieciństwa. Łączy się z węchem,...

Bilansowanie zdrowej diety

Jak wychować szczupłe dziecko?

Jak wychować szczupłe dziecko?

Zdrowe nawyki żywieniowe zazwyczaj wynosi się z domu. Jednak rodzice często nie zdają sobie sprawy z tego, że mają ogromny wpływ na to, czy ich dzieci będą otyłe. Przeprowadzone niedawno przez australijskich naukowców badania wykazały, że obecność...

Bilansowanie zdrowej diety

Dbaj o mikroflorę jelit!

Nie jest niczym odkrywczym fakt, że sposób odżywiania znacząco wpływa na zdrowie człowieka. Dieta ma również ogromny wpływ na rozwój bakterii stanowiących naturalną mikroflorę jelit. Zmiana tej mikroflory może prowadzić do rozwoju lub...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500