Dieta zmniejszająca stan zapalny może zmniejszyć ryzyko utraty masy kostnej u kobiet
Najnowsze badania sugerują, że stosowanie diety łagodzącej stan zapalny, która bogata jest w warzywa, owoce, ryby i produkty pełnoziarniste może przyczynić się do poprawy zdrowia kości kobiet i zapobiegać złamaniom.
Naukowcy przeanalizowali dane z wielu badań i porównali wpływ stosowanej diety na gęstość mineralną kości i złamania, po czym znaleźli nowe związki pomiędzy jedzeniem a zdrowiem kości. Badania, prowadzone przez Tonya Orchard’a, profesor żywienia człowieka na Uniwersytecie w Ohio, pojawiły się w Journal of Bone and Mineral Research.
Kobiety stosujące odpowiednie diety wolniej tracą gęstość kości w porównaniu do kobiet, które stosują normalną dietę.
Ponadto dieta o niskim potencjale wywoływania stanu zapalnego wydaje się wykazywać mniejsze ryzyko złamania szyjki kości udowej w jednej podgrupie uczestników badania – kobiet poniżej 63 roku życia.
„Odkrycia sugerują, że zdrowie kości kobiet może korzystać przy wyborze diety, która może być bardziej bogata w wiele korzystnych tłuszczów, roślin i produkty pełnoziarniste” - powiedział Sad, który jest jednym z autorów badania.
"Myślę, że to daje nam jeszcze jeden powód, aby wspierać zalecenia dotyczące zdrowej diety w zaleceń żywieniowych" – powiedzial Sad.
Ponieważ badanie było obserwacyjne, nie jest możliwe, aby ostatecznie połączyć wzorce żywieniowe ze stanem zdrowia kości i częstością złamań.
Rebecca Jackson, główna autorka badań powiedziała, że nowe odkrycia wnoszą coraz więcej dowodów na to, że czynniki zwiększające zapalenie mogą powodować zwiększenie ryzyka osteoporozy.
Wcześniejsze badania wykazały powiązanie między wysokim poziomem markerów stanu zapalnego we krwi i utratą masy kości prowadzącą do złamań u starszych kobiet i mężczyzn, co skłoniło Sad i zespół naukowców do zastanowienia się, co oni mogą jeszcze odkryć, co może wpływać na zdrowie kości kobiet.
Informacje o sposobie odżywiania się, a także dane dotyczące gęstości kości i złamań zebrano z dużej grupy uczestniczek. Ich średni wiek wynosił od 50 do 79 lat.
ZOBACZ TAKŻE
Zespół badawczy spojrzał na dane żywieniowe 160,191 kobiet i przypisał produkty zapalne na podstawie 32 składników żywności, które kobiety spożywały w ciągu trzech miesięcy przed ich badaniem.
Naukowcy wykorzystali dane dotyczące gęstości mineralnej kości z podzbioru 10,290 kobiet.
Sad i jej współpracownicy znaleźli korelację pomiędzy większą częstotliwością spożywania produktów wywołujących stan zapalny i złamaniami u młodszych białych kobiet biorących udział w badaniu. Wyższe wyniki były związane z niemal 50-procentowym większym ryzykiem złamania biodra u kobiet rasy białej w wieku poniżej 63 lat, w porównaniu z ryzykiem u kobiet w grupie z najniższymi wynikami.
"To sugeruje, że wysokiej jakości dieta mniej zapalna może być szczególnie ważna w zmniejszaniu ryzyka złamania biodra u młodszych kobiet" - napisali naukowcy.
Składnikami żywności, które znacznie pogłębiają stan zapalny są: fruktoza, alergeny, produkty zawierające produkty rafinowane (mąka, cukier), tłuszcze utwardzone (trans). Ponadto stan zapalny pogłebia spożywanie alkoholu, palenie papierosów i mała aktywność fizyczna.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.