Trwa ładowanie...

Sos pomidorowy wpływa korzystnie na zdrowie. Może zmniejszyć zachorowanie na raka

Avatar placeholder
01.01.2019 21:11
Likopen, zawarty w pomidorach, jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go w formie ugotowanej i skoncentrowanej.
Likopen, zawarty w pomidorach, jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go w formie ugotowanej i skoncentrowanej. (123rf.com)

Według hiszpańskich naukowców pomidory mają cudowne właściwości dla naszego zdrowia. Zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach, chronią skórę, wspomagają trawienie. Dzieje się tak jednak wtedy, gdy spożywamy je już po obróbce, np. w sosie lub ketchupie.

1. Dlaczego warto jeść pomidory?

Nie od dziś wiadomo, że są dobre dla zdrowia. Jednym z głównych powodów jest to, że zawierają likopen. To barwnik z rodziny karotenoidów, który jest odpowiedzialny za czerwony kolor warzywa. To przeciwutleniacz, który może chronić przed rakiem – zwłaszcza prostaty i szyjki macicy. Jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go po obróbce cieplnej.**

Pomidory zawierają likopen, który chroni przed rakiem
Pomidory zawierają likopen, który chroni przed rakiem (123rf.com)

2. Tajemnica tkwi w likopenie

Naukowcy z Uniwersytetu Politècnica de València badali wpływ przeciwutleniaczy na trawienie. Substancje te chronią komórki przed uszkodzeniem. Dlaczego sos pomidorowy jest lepszy od świeżego pomidora? Proces gotowania sprawia, że likopen jest bardziej skoncentrowany. Dzięki temu, więcej substancji wchłania się do naszego organizmu poprzez układ pokarmowy. A co za tym idzie, wzmacniają się probiotyczne właściwości pomidorów, które pobudzają wzrost zdrowych bakterii w jelitach.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? [6 zdjęć]

Czerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie

zobacz galerię

3. Pomidory mogą zmniejszać ryzyko nowotworów

Hiszpańscy naukowcy stwierdzili również, że ekstrakty z pomidorów hamują rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Jedzenie pomidorów może spowalniać rozwój nowotworu żołądka, prostaty czy szyjki macicy. Zespół z Walencji uważa, że konieczne jest jednak pogłębienie wiedzy w tym temacie i przeprowadzenie dalszych badań.

Piłam sok pomidorowy przez miesiąc. Co się stało?
Piłam sok pomidorowy przez miesiąc. Co się stało? [5 zdjęć]

Uwielbiam jego smak. Słodkawy, lekko kwaskowaty, bardzo charakterystyczny. Szlanka dziennie, tuż po

zobacz galerię
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze