Jedzenie zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry o 30 proc.

Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, na świecie żyje obecnie ok. 7 milionów osób, które straciły wzrok z powodu jaskry. Schorzenie to jest o tyle niebezpieczne, że przez dłuższy czas może rozwijać się bezobjawowo. 80 proc. chorych nawet nie wie, że choruje. Ale jak donoszą Amerykanie – nie jesteśmy bezbronni wobec choroby. Wystarczy, że do codziennej diety włączymy zielone warzywa liściaste.

Jedzenie zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry o 30 proc. Jedzenie zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry o 30 proc.
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Zielone warzywa poprawiają wzrok

Czy wiesz, dlaczego nasze oczy „nie lubią” zimy? Ponieważ większość czasu przebywamy w pomieszczeniach. Klimatyzacja, kaloryfery, komputery, sztuczne światło – to bardzo szkodzi oczom.

Nie na wszystko mamy wpływ, jednak, aby nie dopuścić do chorób oczu, warto zadbać o dietę bogatą w naturalne przeciwutleniacze i azotany.

Na potrzeby badań naukowcy przeanalizowali dietę i ocenili wzrok ok. 105 tys. osób (głównie kobiet) na przestrzeni prawie 30 lat. Uczestników podzielono na pięć grup na podstawie różnych poziomów spożycia zielonych warzyw liściastych.

Co 2 lata kontrolnie sprawdzano wzrok uczestników eksperymentu. U 1483 osób zdiagnozowano jaskrę, która nieleczona prowadzi do utraty wzroku. Schorzenie występowało głównie u osób, które jadły najmniej zielonych warzyw.

– Osoby, które spożywały najwięcej warzyw liściastych, miały od 20 do 30 proc. niższe ryzyko jaskry. Ta choroba to upośledzenie przepływu krwi do nerwu wzrokowego. Ważnym czynnikiem regulującym przepływ krwi do oka jest substancja o nazwie tlenek azotu. Podczas spożywania większej ilości zielonych warzyw liściastych, poziom tlenku azotu w organizmie wzrasta – powiedział główny autor badania Jae Kang, profesor z Brigham and Women's Hospital oraz Harvard Medical School.

Badania wykazały, że osoby jedzące najwięcej zielonych warzyw były najmniej narażone na rozwój jaskry. Ponadto u osób, które chorują na tę chorobę, osłabiona jest produkcja tlenku azotu.

Wpływa on na wiele funkcji fizjologicznych, np. krążenie krwi, przekazywanie impulsów nerwowych, ciśnienie, a także zapewnia mężczyznom lepszą sprawność seksualną.

Dlaczego jedzenie zielonych warzyw jest tak ważne? Otóż są one źródłem naturalnych azotanów, które w organizmie zamieniane są właśnie na tlenek azotu.

Tym samym zielone warzywa wspomagają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i zapobiegają depresji. Dołączając do tego najnowsze odkrycie Amerykanów dotyczące ich zbawiennego wpływu na jaskrę, nie mamy już wątpliwości, że warto włączyć zielone warzywa do diety.

Które z nich pozwolą ochronić nasz wzrok?

Szpinak, kapusta, seler, brokuły, sałata, groszek i brukselka – to one naszpikowane są antyoksydantami (chroniącymi komórki ciała przed przedwczesnym starzeniem się) i związkami, które ochronią nasze oczy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Dodatek uwielbiany przez wszystkich. Ale to bomba kaloryczna
Dodatek uwielbiany przez wszystkich. Ale to bomba kaloryczna
Lekarze alarmują: Limitowanie wizyt uderzy w pacjentów. NFZ się tłumaczy
Lekarze alarmują: Limitowanie wizyt uderzy w pacjentów. NFZ się tłumaczy
Zatrucie po popularnym daniu. Ministerstwo zdrowia WKS podało bilans ofiar
Zatrucie po popularnym daniu. Ministerstwo zdrowia WKS podało bilans ofiar