Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Niedobór sodu

httpswww-flickr-comphotosmislavmarohnic5233928419_3b76.jpg
Zdjęcie autorstwa Mislav Marohnić / CC BY 2.0

Sód jest mikropierwiastkiem odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej w organizmie. Niedobór sodu to hiponatremia, która może być przyczyną przewodnienia organizmu lub zatrucia pokarmowego (wymioty, biegunka). Niedobór sodu jest niebezpieczny dla zdrowia.

Objawy niedoboru sodu

Niedobór sodu w organizmie określa się mianem hiponatremii - nie jest to jednostka chorobowa, ale objaw występujący w różnych chorobach.

Przyczyny niedoboru sodu w organizmie:

  • nadmierna utrata sodu z organizmu, może być wynikiem utraty jonów sodu wskutek nadmiernego pocenia, biegunek, wymiotów oraz przedawkowania leków moczopędnych,
  • niedoczynność tarczycy,
  • niewydolność nerek, wówczas dochodzi do przewodnienia organizmu,
  • nadmierne spożywanie wody źródlanej (powyżej 3 litrów w ciągu doby),
  • choroby psychiczne.

Objawy niedoboru sodu w organizmie nie są charakterystyczne. Jako pierwsze pojawiają się:

Kiedy we krwi spada poziom sodu, mogą pojawić się objawy przypominające choroby neurologiczne:

  • zaburzenia mowy,
  • senność,
  • drgawki,
  • utrata przytomności,
  • uszkodzenia mózgu (obrzęk).

Długotrwały niedobór sodu jest stanem zagrażającym życiu i może prowadzić do zgonu. Śmiertelność z powodu hiponatremii jest duża i wynosi od 38% do 58% .

Sód w diecie

Sód jest dostarczany do organizmu z pożywieniem, w którym znajduje się pod postacią chlorku sodu. Sód jest niezbędny w procesie trawienia, ponieważ jest aktywatorem enzymów trawiennych obecnych w ślinie (amylaza ślinowa).

Jony sodu zawarte są we wszystkich produktach spożywczych. Jednakże nadmierne ilości występują w żywności wysoko przetworzonej oraz zawierającej dodatek kostek rosołowych, Vegety, glutaminianu sodu. Dość duże ilości jonów sodu znajdują się w wędlinach, gdzie ich źródłem jest azotan sodu dodawany w celu przedłużenia trwałości produktu. Również popularne przekąski, jak orzeszki ziemne, słone paluszki, krakersy, chipsy, prażona kukurydza, zawierają spore ilości soli.
 

Produkt Zawartość sodu w mg/100 g Produkt Zawartość sodu w mg/100 g
Mleko 3,2% 44 Śledź solony 5930
Jogurt naturalny 59 Łosoś wędzony 1170
Ser żółty 898 Marchew 82
Ser parmezan 1860 Pomidor 6
Ser twarogowy 41 Ziemniaki 7
Kurczak 61 Kasza gryczana 5
Schab 42 Jabłko 2
Parówki 889 Pomarańcza 3
Polędwica sopocka 748 Ryż brązowy 10
Salceson 803 Chleb żytni 456
Kabanosy z kurczaka 892 Paluszki 1093
Dorsz świeży 72 Sezamki 84

Prawidłowo zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowej suplementacji jonami sodu, gdyż produkty spożywcze zawierają je w wystarczającej ilości. Jednakże podczas zatrucia pokarmowego, w którym występują wymioty i biegunka jest przyczyną nie tylko odwodnienia, ale również hiponatremii. W celu jego zapobiegania w aptece można kupić płyny elektrolitowe.

Zbyt duże spożywanie pokarmów zawierających spore ilości sodu jest przyczyną zwiększenia ciśnienia krwi, co w długotrwałym procesie prowadzić może do nadciśnienia tętniczego. Nieleczone nadciśnienie tętnicze stanowi przyczynę wylewu krwi do mózgu, który zagraża życiu.

Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Potas w organizmie

(...) dla rozwijającego się płodu.(Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa...

Składniki mineralne

Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne

Witaminy dla kobiety

Witaminy to bardzo cenne składniki produktów żywnościowych, bowiem dostarczane wraz z nimi do naszego organizmu, spełniają dużo istotnych funkcji. Ważne są także minerały. Na witaminy i sole mineralne w diecie powinny zwrócić uwagę...

Składniki mineralne

Rola soli mineralnych

Nazwą „sole mineralne” określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze – w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową.

Składniki mineralne

Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo... Składniki mineralne zawarte w pożywieniu Wapń Składnik ten znajduje się gł ... , Składniki mineralne, żelazo w pożywieniu, magnez w...

Składniki mineralne

Niedobór fosforu

(...) ilościach wapń i fosfor.(Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa żywność, Zdrowa dieta...

Składniki mineralne

Sód w organizmie

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Poziom...

Składniki mineralne

Niedobór miedzi

(...) 18 lat powinna wraz dietą dostarczać 2,0 mg, a osoby powyżej 19 roku życia około 3,0 mg miedzi.(Zdrowa dieta, Składniki...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500