Odwrót od mięsa. Już nie lubimy karkówki i schabowego? (WIDEO)
Jedzenie mięsa ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Na plus mówi się o dużej ilości białka i żelaza. Jako minus wymienia się nadmiar tłuszczu.
Specjaliści sugerują też związki mięsa z rozwojem niektórych chorób. Czerwone mięso to wróg zdrowego serca. Skutkiem nadmiaru mięsa w diecie mogą być nowotwory, cukrzyca i choroby stawów.
Od dawna mówi się, że mięso białe to jednak lepszy wybór. Kurczak i indyk to zdrowsza alternatywa dla wieprzowiny czy wołowiny. Są też osoby, które gustują w cielęcinie lub mięsie króliczym. Pod względem właściwości zdrowotnych stawia się je obok drobiu i również zalicza do białych mięs.
W polskiej kuchni mięso odgrywa istotną rolę. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez kotleta lub kanapki bez szynki. Inni argumentują, że w trosce o zwierzęta wolą zadowolić się jedzeniem owoców i warzyw.
Długo pokutowało przekonanie, że dzieci muszą jeść mięso. Pozwalano zostawiać pozostałe składniki dania, nalegając na spożycie mięsa. Dziś uważa się, że najważniejszym elementem posiłku jest porcja warzyw.
Zdaniem ekspertów w ostatnich latach nastąpiły zmiany w sposobie odżywiania Polaków. W jakim kierunku idzie nasza dieta? Zobacz WIDEO i sprawdź
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.