Dieta - jedzenie dobre dla mózgu. Czym nakarmić neurony?

O tym, że zdrowa, bogata w zróżnicowane składniki odżywcze dieta ma świetny wpływ na nasze ciało, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się jednak, że rozważnie dobierane produkty mogą zdziałać o wiele więcej. Jak dowiedli naukowcy, racjonalnie skomponowane menu ma pozytywny wpływ na nasze zdolności intelektualne. Co zatem warto wybierać, aby wspomóc pamięć i koncentrację?

1. Inteligentna dieta

Jednym ze składników niezbędnych dla usprawnienia procesów poznawczych są tłuszcze nienasycone. Najkorzystniej wpływają na nas kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają przewodzenie impulsów nerwowych i chronią neurony. Nasz organizm nie jest jednak w stanie sam ich wyprodukować, dlatego koniecznie należy regularnie spożywać zawierające je pokarmy. Te zdrowe tłuszcze znajdują się w rybach, przede wszystkim w mięsie tuńczyka, łososia czy makreli. Ich źródłem są także zielone warzywa liściaste oraz orzechy i nasiona, np. dyni lub słonecznika.

Zobacz film: "Coraz więcej Polaków cierpi na depresję"

Dowiedz się więcej

Naszą pamięć wspomogą także węglowodany zapewniające optymalny poziom glukozy, a co za tym idzie – odpowiednie odżywienie komórek mózgowych. Unikajmy jednak bezwartościowych cukrów prostych. Najlepsze będą dla nas te zawarte w produktach pełnoziarnistych, a także w kaszach, otrębach, fasoli czy soczewicy. W naszej diecie nie może zabraknąć produktów bogatych w antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się komórek i wspomagają procesy myślowe. Znajdziemy je w owocach jagodowych, morelach, wiśniach, brokułach, szpinaku bądź marchwi.

2. Rozsądne suplementy

Dieta nam nie wystarcza? Z pomocą przyjdą odpowiednie suplementy. Dla osób, które nie przepadają za smakiem makreli czy śledzia świetnym rozwiązaniem jest przyjmowanie oleju rybiego, który stanowi idealną alternatywę dla ich mięsa. Zawarte w nim zdrowe tłuszcze pozytywnie wpłyną nie tylko na pracę naszego mózgu, ale przy okazji wspomogą układ krążenia i odporność. Przed kłopotami z pamięcią uchronią nas również witaminy z grupy B. Często to właśnie przez ich niedobór mamy problemy z przypominaniem sobie informacji i skupieniem myśli. Cenny jest ponadto kwas foliowy – dzięki niemu nasz mózg staje się lepiej dotleniony, a komórki nerwowe są pobudzane do wzrostu. Warto rozważyć także przyjmowanie magnezu, zwłaszcza kiedy często jesteśmy senni i rozdrażnieni. Ma on korzystny wpływ na pracę układu nerwowego i funkcjonowanie szarych komórek.

3. Skoncentrowana moc natury

Choć na docenienie czekał tysiące lat, miłorząb japoński wreszcie otrzymał zasłużone laury. Ginkgo biloba to dziś jedna z najdokładniej zbadanych i najchętniej kupowanych roślin leczniczych. Prozdrowotne właściwości wyciągu z miłorzębu zostały potwierdzone w specjalistycznych badaniach ekspertów, podczas których udowodniono jego korzystne oddziaływanie m.in. na układ krwionośny – zawarte w nim substancje poprawiają krążenie krwi, zmniejszają jej lepkość i rozszerzają naczynia krwionośne. To jednak nie wszystko. Miłorząb wpływa na dotlenienie komórek mózgowych i chroni je przed działaniem wolnych rodników. Zdecydowanie poprawia naszą sprawność umysłową, wspierając procesy pamięciowe i koncentrację. Zmniejsza przy tym zawroty głowy i szum w uszach.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.