Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Plod

Rozwój płodu

Zdjęcia płodu

Płód w 32 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczne żeńskie narządy płciowe Płód w 26 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczne męskie narządy płciowe Płód w 32 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczne męskie narządy płciowe Płód w 25 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczna głowa dziecka Płód w 24 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczny móżdżek dziecka Płód w 25 tygodniu ciąży, na zdjęciu zaznaczony pęcherz moczowy dziecka Płód w 29 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczny profil dziecka Płód w 29 tygodniu ciąży, na zdjęciu widoczne ...

Badania w ciąży

Badanie kontrolne USG w ciąży

Podczas badania USG ustala się obecność zarodka, stwierdza rodzaj ciąży oraz można wykryć, czy płód jest obciążony wadą genetyczną. ...

Ginekologia

Picie alkoholu we wczesnej ciąży

Czy w 2 3 4 tyg ciąży można uszkodzić płód pijąc dużą dawke alkoholu ?! Nie można wykluczyć takiej możliwości. Nie ma dokładnych badań dotyczących wpływu alkoholu na zarodek/płód w poszczególnych tygodniach ciąży, jednakże wiadomo na pewno, że alkohol ma negatywny wpływ na rozwój dziecka. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Echokardiografia

Niekształtny płód w 9. tygodniu ciąży

(...) tyg nie było słychać echa serca, lekarz stwierdził, że płód jest niekształtny, czym to grozi ? Zrobiono badnie dopplera i okazało się, że tętno jest i płód rośnie. Co się dzieje jak płód jest niekształtny, co to może oznaczać? czym to groziWitam serdecznie. Nie wiem co lekarz miał na myśli. Proszę zapytać o to przy następnej wizycie. Jeżeli jest tętno i bicie serca a płód się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Zdrowie w ciąży

Ochrona przed padaczką

Przed zajściem w ciążę kobieta chora powinna ustalić z lekarzem dawkę leków przeciwpadaczkowych. Wtedy będą tak dobrane, aby jak najmniej wpływać na płód i zachowywać swoją skuteczność. ...

Ginekologia

Odżywka do rzęs w ciąży

Witam serdecznie! Bardzo proszę o poradę, czy w trakcie ciąży można stosować odżywkę do rzęs revitalash. Skład znajduje się na stronie . Jest za długi, aby zamieścić go w pytaniu. Czy przy stosowaniu tego produktu miejscowo, istnieje ryzyko, zę wpłynie on na płód? Prawdopodobnie z powodu stosowania miejscowego w bardzo niewielkich ilościach substancje te nie mają realnego wpływu na płód. Jednak wpływ tych substancji na płód nie został przebadany laboratoryjnie, dlatego też na wszelki wypadek (dla dobra ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Nadciśnienie

Leki na nadciśnienie w ciąży a ryzyko wad wrodzonych u dziecka

(...) w drugim i trzecim trymestrze ciąży, ale ich wpływ na płód w pierwszym trymestrze jest jeszcze nieznany. Dlatego też amerykańscy ... nad wpływem nadciśnienia kobiety na płód Naukowcy doszli do wniosku, że ryzyko wad wrodzonych u dzieci jest związane z samym ...

Porażenie prądem

Porażenie prądem w ciąży

Porażenie prądem w ciąży może mieć różny wpływ na płód i matkę. Porażenia prądem powodują rocznie ok. 1000 zgonów. Wpływ prądu na dziecko zależny jest przede wszystkim od napięcia prądu. Niekiedy dziecko rodzi się całkowicie zdrowe, innym razem ... i monitorowania stanu zarówno matki, jak i płodu. Wpływ porażenia prądem na płód Porażenie prądem kobiety w ciąży może wpływać różnie na płód. Kliniczne objawy porażenia prądem mogą być odczuwane przez matkę jako przemijające nieprzyjemne wrażenia i nie mające ...

Zdrowie w ciąży

Tłuszcz hamuje rozwój płodu!

(...) które przekształcą się w płód, cechują się „cichszym”, tzn. mniej aktywnym metabolizmem. W wyniku badań okazało się ... na płód Wcześniej przeprowadzone badania udowodniły, że wyższe stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie matki może wpłynąć ...

Bulimia a ciąża

Bulimia w ciąży

(...) ustabilizowana. Wpływ bulimii na płód Epizody bulimii w ciąży mogą dawać działania niepożądane u dziecka. U takich kobiet występuje ... i moczopędnych. Bulimiczki częściej także nadużywają alkoholu i narkotyków w ciąży, co ma także swój wpływ na płód. Bulimia w ciąży ...

Borelioza

Borelioza w ciąży

(...) i HIV; różyczkę, zakażenie cytomegalowirusem i infekcje wirusem opryszczki. Wpływ boreliozy na płód Jak poznać, że doszło ...  z Lyme nie udowodniono naukowo, że choroba ta rozwijając się u kobiety ciężarnej może mieć wpływ na płód. Opisano pojedyncze ... negatywnego wpływu przebiegu boreliozy w czasie ciąży na płód, zaleca się, aby kobiety unikały narażenia na kontakt z kleszczem ...

Seks w ciąży

Zalety seksu w ciąży

(...) na sobie nawzajem. Pozytywny wpływ na płód W trakcie seksu dziecko odczuwa pozytywne wibracje. Błędne jest przekonanie, że seks może uszkodzić płód. Dziecko otaczają wody płodowe, które skutecznie amortyzują wstrząsy. Jamę macicy szczelnie zatyka czop śluzowy ...

Leki uspokajające

Leki uspokajające w ciąży

(...) uspokajających, np. herbatki do zaparzania czy tabletki ziołowe z melisą czy walerianą. Wpływ leków uspokajających na płód Syntetyczne ... na płód syntetycznych leków uspokajających, w ciąży zaleca się stosowanie tylko ziołowych leków uspokajających. Mają one mało ...

Kawa

Kawa w ciąży

(...) słabe działanie moczopędne. Wpływ kawy na płód Ze względu na właściwości pobudzające kawy, napój ten jest często spożywany ...

Wkładka domaciczna

Działanie wkładki wewnątrzmacicznej

(...) się płód Jeśli kobieta stosująca IUG zauważy brak miesiączki, powinna jak najszybciej udać się do lekarza w celu wykluczenia ...

Ginekologia

Co może być przyczyną tego, że płód nie rośnie i obumiera?

witam.jestem-bylam w ciazy 11 tydzien ale niestety wczoraj bylam na skanie i okazalo sie ze plod nie rosnie wyglada na 4tydzie,w pazdzierniku bylam w ciazy i bylo to samo plod w 4-5 tygodniu przestal rosnac i poronilam teraz w pn,ide do szpitala umowic sie na zabieg ale dlaczego druga ciaza i tak samo sie konczy co moze byc przyczyna ze plod nie rosnie 4-5 tydzien obumiera dlaczego.W 99% przyczyną jest wada genetyczna. Jeśli są po sobie trzy poronienia - wykonuje się pełną diagnostykę obu partnerów. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
USG

Czy to możliwe, żeby wcześniej były 2 płody, z czego 1 niewidoczny?

Witam, W 7 tygodniu ciąży miałam robione USG - płód był widoczny ale nie było widać bicia serca. Dwa dni później (7 tyg 2 dni) jeszcze jedno USG i już nawet płodu nie było widać tylko powiększony pęcherzyk żółtkowy. bHCG > 10000. Diagnoza - płód obumarł. Zdecydowałam się jeszcze nie jechać na zabieg. W tym tygodniu powtórzone USG i ku mojemu zaskoczeniu widać płód - 5,6 mm ale nie bije serduszko, bHCG 70000. Czy to możliwe, żeby wcześniej były 2 płody, z czego 1 niewidoczny?Witam! Istnieje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Ciąża i tabletki

Mam pytanie, chcę zajść w ciążę ale biorę tabletki. Kiedy mogę zacząć starać się o dziecko po odstawieniu tabletek? Ile czasu musi minąć? Czy do tego czasu musiałabym używać prezerwatywy żeby nie zajść za wcześnie po tabletkach i uszkodzić płód? Bo podobno słyszałam, że jak odstawie tabletki muszę czekać pół roku co najmniej, jakbym zaszła wcześniej płód mógłby być uszkodzony. Proszę o szybką odpowiedź.  Witaj, nie wykazano w badaniach działań niepożądanych na płód antykoncepcji doustnej stosowanej ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Rozwój płodu

Płód w 10 tygodniu ciąży (zdjęcia)

Płód waży ok. 4 g., powstają kubki smakowe, które umozliwią dziecku rozróźnienie smaków W 10 tygodniu tworzą się palce u rąk dziecka, uszy oraz górna warga są już rozwinięte ...

Rozwój płodu

Płód w 40 tygodniu ciąży (zdjęcia 3D)

Nadządy są przygotowane do samodzielnego działania, dziecko jest gotowe do przyjścia na świat Płód waży ok. 3,5 kg i mierzy 50 cm wzrostu Szyjka macicy rozluźnia się gotowa na poród ...

Ginekologia

Ziołowe tabletki w pierwszych tygodniach ciąży

czy przyjmowanie w pierwszych tygodniach ciąży ziołowych tabletek uspokajających może zaszkodzić dziecku?Witam serdecznie. Ziołowe tabletki nie powinny wpływać na płód, jednak nie są one wskazane, jak zresztą inne leki w okresie ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy zapach paliwa w pomieszczeniu wpływa na płód?

jaki wpływ na płód ma przebywanie ciężarnej w pomieszczeniu w którym czuć paliwo?Witam serdecznie. Kobiety ciężarne powinny unikać wdychania oparów benzyny ale także lakierów, farb, środków czyszczących, klejów, rozpuszczalników i innych środków chemicznych, szczególnie tych zawierających rtęć lub ołów. Mogą one mieć toksyczne działanie na płód i zwiększać ryzyko wad rozwojowych u płodu, szczególnie wad układu nerwowego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Nisko umiejscowiony płód w 15 tygodniu ciąży

Witam. Jestem w 15 tyg ciąży. Po wizycie u lekarza okazało się że płod się nisko umiejscowil przy samej szyjce macicy. Jest to moja pierwsza ciąża. Czy warto się w jakiś sposób bać?Nieprofesjonalne określenie "nisko usadowiony płód". Obiektywnie lekarz powinien wykonać USG dopochwowe i zmierzyć długość szyjki oraz ocenić czy nie ma rozwarcia ujścia wewnętrznego, bo to stanowi zagrożenie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Dwa pęcherzyki ciążowe w 5 tygodniu ciaży

witam jestem w 5 tyg ciazy lekarz stwierdzil dwa pecherzyki ciazowe gs11mm-5.2hbd i 8mm w wiekszym widoczny jest plód crl 3mm-6hbd tp06-07-2015 jak jest szansa ze drugi plod sie rozwinieWitam, Szanowna Pani, na tak wczesnym etapie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi i interpretować pojedyncze badanie USG. Sugeruję wykonać kolejne badanie USG po tygodniu lub dwóch tygodniach i wówczas dokonać oceny. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Ginekologia

Zażycie antybiotyku Dalacin w ciąży

witam nie wiedzac ze jestem w ciazy zazywałam antybiotyk dalacin c czy moze to zaszkodzic rozwijajacemu sie dziecku?Dalacin zawiera klindamycynę, która ma kategorię B jeśli chodzi o stosowanie w ciąży. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach nie wykazano teratogennego wpływu na płód. W związku z tym ryzyko dla dziecka jest niewielkie. Z wyrazami Szacunku lek. Aleksander ... działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski i 1 inny
USG

Stosowanie maści Elosone w 12 tygodniu ciąży

Czy maść elosone stosowana w 12 tyg ciąży przez 3 dni na zewnętrzną strone dłoni może mieć wpływ na płód??teraz obecne jestem w 36 tyg ciąży i wszystkie usg(robione co miesiąc oraz w każdym trymestrze usg przesiewowe) byly bez zarzutu ale zbliżający się poród i posty na forach nie daja mi spokoju.Witam! Maści tej nie powinno stosować się w ciąży jednak mała powierzchnia skóry oraz krótki czas stosowania nie powinny mieć wpływu na płód . Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Wpływ leków przeciwgrypowych dobę po zapłodnieniu

Witam, Chciałabym się zapytać czy I jeśli tak to jaki może wystąpić negatywny wpływ na płód leków przeciwgrypowych. Dobe po stosunku z moim mężem zarzyłam 3-5 dawki Gripex Hot w saszetkach (przeziebienie). Z czasem okazało się, że jestem w ciąży. Wiem, że leki te mogą mieć negatywny wpływ na płód ale czy już w dobe po stosunku? Jesli tak czy można wiedzieć jakie jest prawdopodobieństwa powstania wad płodu i jakich wad? Dziekuje, PozdrawiamWitam serdecznie. Nie ma powodów do obaw. Proszę jednak nie stosować ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Stosowanie Urofuraginum przez męża a starania się dziecko

Witam,Mąż dwa dni bierze urofuraginum,staramy się o dziecko.Czy ten lek może mieć negatywny wpływ na płód,gdybym zaszła w ciąże?Po fakcie przeczytałam ulotkę,że może prowadzić do patologicznych zmian w morfologii plemników....Witam! W opisanej sytuacji warto zaniechać dalszych starań do czasu zakończenia terapii. Nie można jednoznacznie stwierdzić czy zmiany w morfologii plemników będą miały wpływ na płód. Bardziej prawdopodobne jest utrudnione zapłodnienie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Wpływ produktu Slimcea na pierwsze tygodnie ciąży

Czy skład produktu SLIMCEA może jakoś wpłynąć negatywnie na płód (zarodek) w bardzo wczesnej ciąży ? Mam na myśli okres pierwszych trzech tygodni, w których jeszcze czasami nawet nie wiadomo że jest się w ciąży. Skład wydaje się być ziołowy i naturalny.Proszę w tej sprawie skontaktować się z lekarzem ginekologiem najlepiej lekarzem prowadzącym ciąże. Nie nadużywamy ziół w czasie ciąży, o ile producent nie zastrzegł w ulotce nie powinno być wpływu na płód. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr inż. Agnieszka Płóciniak Mgr inż. Agnieszka Płóciniak i 1 inny
Ginekologia

Niski wynik bHCG a obumarcie płodu

Dziękuję za odpowiedź. Też zaniepokoił mnie ten niski wynik. Czy to może jednoznacznie znaczyć, że płód jest martwy? Wg moich obliczeń powinnam być aktualnie w 7 lub 8 tyg, a tydzień temu na usg wyszedł mi 5 tydzień+ plus to niskie Bhcg. Czy jeśli płód nie rośnie, lub jest martwy to wynik pozostanie taki sam na następnym badaniu czy wtedy się obniża? Proszę o odp. Witam! Jeżeli doszło do obumarcia płodu, to poziom BHCG będzie się obniżał. ...

Ginekologia

Starania o dziecko a Doksycyklina

jestem 5 dni po ow i wzielam jedna tablet doksycykliny a staram sie o dziecko,czy jezeli się okaże ze jest w ciazy to bedzie ta tablatka miala wplyw na plód ?Witam, każdy lek przyjmowany w ciąży może wpływać też na płód, jednak w Pani wypadku wpływ na zarodek przy jednorazowym przyjęciu doxycykliny będzie najprawdopodobniej niewielki (zarodek, o ile doszło do zapłodnienia, nie zaimplantował się jeszcze w macicy). Proszę jednak pamiętać, że nie należy przyjmować doksycykliny w ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Czy badanie rezonansu z kontrastem morze zaszkodzić płodowi?

Mam pytanie, mam 26 lat, robiłam badanie rezonansu magnetycznego przysadki z kontrastem 11 stycznia i miałam wtedy dostać miesiączkę, ale nie dostałam, myślałam, że się spóźnia, ale 14 stycznia zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny. Teraz nie wiem, czy płód będzie rozwijał się prawidłowo i jaki może być tego skutek. Proszę o szybką odpowiedź.Dzień dobry! Niestety rezonans z kontrastem może działać teratogennie w tak wczesnej ciąży, płód może być uszkodzony. Z poważaniem ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Poród

Jak obliczyć datę poczęcia dziecka?

Witam serdecznie! Mam pytanie: ostatni okres miałam 2 maja i jestem w ciąży, tylko nie wiem w którym tygodniu, a mnie to ciekawi. Od którego tygodnia jest płód dziecka? Będzie to moje pierwsze maleństwo i chcę trochę wiedzieć na ten temat... Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Sylwia.Witam! Czas trwania ciąży liczymy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Jest Pani więc w 11. tygodniu ciąży. Nie rozumiem, co ma Pani na myśli, pytając o "płód dziecka". Do 8 tygodnia dziecko nazywamy "zarodkiem", potem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Test ciążowy

Skrzepy i krwawienie po opóźnionej miesiączce

okres spuzniał mi się 4tyg po tym dostałam krwawienia wyleciał zemnie duży skrzep i krwawienie było tylko 1dzien i zrobiłam test ciązowy wyszły 2 kreski i poszłam do ginekologa okazało się że poroniłam jedno dziecko bo to ciąza blizniacza ale w obliczeniach płud powinien byc 9tyg a na usg pokazało 7tydz mam przyjsc za 2 tyg czy płód rosie bo podejrzewa ze płód równierz drugi nie żyje a puls jest niski a jest za małe zeby serduszko sprawdzic,proszę mi powiedziec czy drugi płód tez mugł obumarnąć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Jaka była przyczyna obumarcia płodu w 5 miesiącu?

Byłam w 19 tyg. ciąży i lekarz stwierdził, że płód obumarł i miałam wywoływany poród. Dziecko miało rozszczep kręgosłupa i przepuklinę, tak lekarz stwierdził po USG. Mam pytanie, jaka mogła być przyczyna obumarcia? Jak czytałam na forach innych to podobno ... stwierdził, że płód obumarł i miałam wywoływany poród. Dziecko miało rozszczep kręgosłupa i przepuklinę, tak lekarz stwierdził po USG ... . Tak uszkodzony płód rzadko przeżywa. Z poważaniem   ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Narkotyki a wpływ na płód

witam. czy jesli w momencie mozliwosci zaplodnienia i ciazy odstawione sa zazywane w dosc duzych ilosciach narkotyki, jak amfetamina, beda skutki ich wczesniejszego zazywania miec negatywny wplyw na plod.?Takiego typu zależności nie można jednoznacznie stwierdzić. Proszę udać się do ginekologa celem stwierdzenia prawdopodobieństwa. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Wpływ antykoncepcji hormonalnej na płód

WITAM! CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CO SIĘ STANIE JEŚLI KOBIETA JEST W CIĄŻY I O TYM NIE WIE I NADAL BIERZE TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE, CZY BARDZO TO WPŁYNIE NA PŁÓD?Witam, tabletki antykoncepcyjne nie mogą być stosowane w ciąży. Ich przyjmowanie grozi poronieniem. Ich stosowanie ma na celu przede wszystkim zapobieganie zajściu w ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500