10 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Choroby serca to najczęstsze przyczyny zgonów w Polsce. Żeby zmniejszyć niebezpieczeństwo wystąpienia m.in. zawału, powinniśmy prowadzić higieniczny tryb życia i regularnie wykonywać badania profilaktyczne. Dla zdrowego serca ważna jest aktywność fizyczna, rezygnacja z nałogów (alkoholu i papierosów), a także odpowiednie żywienie. Oto 10 produktów spożywczych, które mają pozytywny wpływ na kondycję mięśnia sercowego.

Zobacz film: "Jak wygląda zawał serca?"

1. Tłuste ryby

Sardynki, łosoś i makrela to źródła zdrowych tłuszczów oraz potasu i magnezu — składników mineralnych normalizujących pracę serca. Ryby te dostarczają organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które mają pozytywny wpływ na kondycję tego mięśnia i układu krwionośnego. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i udarowi mózgu. Kwasy omega-3 przeciwdziałają też arytmii serca. Na dodatek obniżają ciśnienie krwi i ryzyko powstania zakrzepów żylnych.

2. Płatki owsiane

Jeśli wyniki badania krwi ujawniają, że mamy wysoki poziom cholesterolu, w naszej diecie powinny znaleźć się płatki owsiane. Mają one korzystny wpływ na kondycję serca. Zawierają bowiem błonnik rozpuszczalny (ten sam występuje w jabłkach znanych ze skuteczności w obniżaniu cholesterolu), który jest bogaty w lipoproteiny. Substancje te pomagają zmniejszyć gęstość LDL we krwi. Co ważne, do jadłospisu należy włączyć naturalne płatki owsiane.

3. Truskawki

Owoce te to naturalny lek na nadciśnienie. Są bogate w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty, które obniżają ciśnienie krwi. Pozytywnego wpływu truskawek na układ krwionośny dowiedli naukowcy z Florida State University. Przeprowadzili oni badanie, w którym udział wzięło 60 kobiet po menopauzie z ciśnieniem wyższym niż 130/85. Część z nich dziennie jadła garść liofilizowanych owoców, część — placebo. Po zakończeniu badania okazało się, że członkinie pierwszej grupy miały niższe ciśnienie krwi.

5 superfoods na zdrowe serce
5 superfoods na zdrowe serce [7 zdjęć]

Aby zapobiec chorobom serca, należy unikać niezdrowej żywności i jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze,...

zobacz galerię

4. Jagody

Jagody, podobnie jak truskawki, obniżają ciśnienie krwi. Ponadto zmniejszają sztywność tętnic — przyczynę wielu chorób układu krążenia. Jak twierdzi Sarah A. Johnson z Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging, w tym celu wystarczy spożywać jedną filiżankę jagód dziennie. Pozytywny wpływ tych owoców na zdrowie został potwierdzony przez wyniki badania, w którym udział wzięły kobiety z menopauzą i I stopniem nadciśnienia. Część z nich otrzymywała 22 g proszku liofilizowanych jagód, część — placebo. Po 8 tygodniach osoby, które przyjmowały substytut jagód, miały o 5 proc. niższe skurczowe ciśnienie krwi. Odnotowano u nich też redukcję sztywności tętnic na poziomie 6 proc.

5. Ciemna czekolada

Gorzka czekolada zapobiega powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych, czym przeciwdziała zawałowi serca. W skład ziaren kakaowca wchodzi magnez — składnik mineralny, który jest niezbędny do obniżenia krzepliwości krwi. Dzięki niemu serce może dopompować więcej tlenu do mózgu. Na krzepnięcie krwi mają też wpływ obecne w gorzkiej czekoladzie flawonoidy — naturalne polifenole, które dodatkowo redukują poziom złego cholesterolu. Ponadto zawiera one teobrominę — alkaloid, który pobudza układ nerwowy i stymuluje pracę serca. Na dodatek ciemna czekolada reguluje poziom ciśnienia krwi.

6. Orzechy

To jedne z najzdrowszych przekąsek. Choć są kaloryczne, warto je jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko nowotworów i chorób serca. Dietetycy polecają dzienną dawkę ograniczyć do 7 sztuk. Zgodnie z tym, co twierdzą naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie, im więcej orzechów w diecie, tym niższe ryzyko śmierci z powodu schorzeń układu krążenia lub raka (dzięki obecności w ich składzie przeciwutleniaczy). Wzmacniają one bowiem układ sercowo-naczyniowy i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

7. Oliwa

Tłuszcz ten korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze. To zasługa m.in. obecności w jego składzie przeciwutleniaczy (m.in. związków fenolowych), które dodatkowo chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego, np. chorobami serca, a także prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy przyjmować łyżkę stołową oliwy dziennie, aby zauważyć poprawę tych parametrów. Tłuszcz ten jest też pomocny w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i otyłość. To ważny składnik diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za najzdrowszy model żywienia na świecie.

8. Czerwone wino

Po wypiciu lampki czerwonego wina nasze serce i tętnice pracują sprawniej. Obecne w tym napoju alkoholowym flawonoidy sprawiają, że chroni on przed zakrzepami (dba o to, by płytki krwi nie zlepiały się ze sobą) i miażdżycą. Przeciwdziała też utlenianiu się złego cholesterolu. Z kolei kwas acetylosalicylowy rozrzedza krew, a resweratrol i kwercetyna — silne antyoksydanty — niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju choroby wieńcowej. Obecne w czerwonym winie polifenole obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiegają zawałowi.

Przeczytaj także

9. Zielona herbata

Napar ten wspomaga układ krążenia. Zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegając odkładaniu się złogów na ich ścianach. Ponadto zmniejsza lepkość płytek krwi, dzięki czemu nie dochodzi do tworzenia się skrzepów. Zielona herbata hamuje też wchłanianie się cholesterolu do krwioobiegu. Wszystkie te właściwości sprawiają, że napój zapobiega takim schorzeniom jak nadciśnienie i choroba wieńcowa. Poza tym obniża ryzyko wystąpienia zawału serca.

10. Brokuły i szpinak

Te zielone warzywa są bogate w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Jak wynika z badań amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Stanu Connecticut opublikowanych w “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, brokuły mają ochronny wpływ na mięsień sercowy. Dzięki obecnemu w ich składzie sulforafanowi (flawonoidowi roślinnemu) pobudzają produkcję tioredoksyny — białka, które zapobiega uszkodzeniom serca przez wolne rodniki tlenowe.

Z kolei szpinak chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia (dzięki zawartości kwasu foliowego). Zawiera też witaminy z grupy B (zmniejszają poziom cholesterolu we krwi) i potas (składnik mineralny obniżający ciśnienie). Pierwiastek ten współgra z magnezem, regulując pracę serca. Szpinak jest też źródłem żelaza, które bierze udział w produkowaniu czerwonych krwinek. Ponadto zawiera witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.