6 z 7Cebula
Cebula to jedno z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, które oprócz tego, że jest smacznym dodatkiem do potraw, zapobiega rozwojowi wielu chorób. Dostarcza składników mineralnych, takich jak siarka, cynk i krzem, o działaniu wzmacniajacym. Wspiera zatem układ odpornościowy.
Dzięki obecności kwercetyny, przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki, cebula może chronić przed rakiem trzustki i jelita grubego (wyniki badań włoskich i szwajcarskich naukowców dowodzą, że jedzenie porcji tego warzywa dziennie przez tydzień prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita o 50 proc.). Ponadto cebula zapobiega miażdżycy i zawałowi serca. Ma też zbawienny wpływ na stawy, przeciwdziała stanom zapalnym i odwapnieniu.
Poza tym, zdaniem św. Hildegardy, ugotowaną cebulę warto jeść, gdy doskwiera nam gorączka i dreszcze. Warzywo to pomoże też w przypadku podagry.
Warto pamiętać, że jeśli cierpimy z powodu problemów żołądkowych, powinniśmy wykluczyć ze swojej diety surową cebulę. Zdaniem św. Hildegardy w tej postaci jest “trująca jak sok z chwastów”, a jej spożycie grozi wystąpieniem dolegliwości bólowych. Dlaczego? “Jest zbyt wilgotna”.
Zobacz też: Banany, które wspomagają odchudzanie. Największe znaczenie ma kolor skórki