5 z 7Jak wyglądają łzy?
Naukowcy dowiedli, że łzy radości, smutku czy te pojawiające się podczas krojenia cebuli całkowicie się od siebie różnią. Zauważyć to można w momencie, gdy zostają wysuszone, a pozostały po nich osad zostanie przebadany pod mikroskopem.
Eksperyment wykonała Rose-Lynn Fisher, która obserwowała ponad 100 próbek z wyschniętymi łzami. Okazuje się, że ich skład chemiczny zależy głównie od przyczyny, z której powstały – przede wszystkim różnią się one ilością enzymów, białek i hormonów. W składzie łez wytwarzanych pod wpływem emocji było o wiele więcej hormonu prolaktyny, ACTH, a także enkefaliny leucynowe (naturalny środek przeciwbólowy). Za to łzy szczęścia mają o wiele mniej hormonu ACTH (stymulujący wydzielanie hormonu stresu, kortyzolu) niż łzy smutku.
Badacze potwierdzili także, że łzy składają się w 10 proc. z białek, które biorą udział w niezwykle ważnych reakcjach organizmu. Łzy emocji w swoim składzie, oprócz wody, tłuszczu i hormonów, zawierają również środki przeciwbólowe, takie jak enkefalinę i peptyd opioidowy, które mogą wykazywać działanie podobne do morfiny.