5 z 9Przypalone jedzenie
Akrylamid jest substancją chemiczną wytwarzaną w produktach zawierających skrobię (takich jak np. ziemniaki i tosty), gdy są one przygotowywane w wysokiej temperaturze. Grillowanie, pieczenie lub przyrządzanie we frytownicy skrobiowych produktów spożywczych (w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza) powoduje tworzenie się akrylamidu.
Badania sugerują, że akrylamid może uszkadzać DNA i powodować raka u zwierząt. Z tego powodu Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem nazwała akrylamid "prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym", ale jak dotąd nie wykazano, żeby jedzenie pokarmów zawierających ten związek było bezpośrednio związane ze zwiększonym ryzykiem raka u ludzi.
Co powoduje raka poza akrylamidem?
Przypalone mięso. Mamy jednak dobrą wiadomość. Możesz obniżyć ilość kancerogennych substancji nawet o 99 proc. stosując proste triki kulinarne. Badania przeprowadzone przez Centrum Badań nad Rakiem na Hawajach wykazały, że przygotowywanie mięsa przy użyciu gotowych marynat, które często zawierają nadmiar cukru i syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, może rzeczywiście potroić ilość heterocyklicznych amin (HCA), toksycznych, rakotwórczych związków występujących także w dymie papierosowym.
Jak możemy tego uniknąć?
Eksperci sugerują, że powinniśmy jeść pożywienie, które jest lekko przypieczone, a nie spalone. Zaprzestanie smażenia, pieczenia lub grillowania w wysokiej temperaturze również może nam pomóc uniknąć akrylamidu. Oczywiście, jest to świetny sposób nie tylko na uniknięcie szkodliwej substancji, ale też nadmiaru kalorii.
Sprawdź również: Alarmująca zależność między tostami a rakiem