7 najzdrowszych polskich produktów, które powinny wejść do naszego jesiennego menu

Pewne produkty kojarzą się tylko z jesienią i właśnie o tej porze roku możemy je dostać w polskich sklepach i wyczarować z nich pyszne dania. Oto lista najzdrowszych z nich.

Śliwki

Chociaż pojawiają się już późnym latem, to ich największy wybór spotykamy właśnie jesienią. Te fioletowe, żółte i zielone przysmaki są doskonale znane jako regulatory trawienia. Jedząc je, unikniemy zaparć i poprawimy pracę jelit, a to wszystko dzięki kwasom organicznym, winowym i jabłkowym. Dzięki witaminie A i E uważane są za przeciwutleniacze.

Żywność light pod lupą dietetyka

Zawierają też magnez, żelazo, wapń i fosfor. Warto przyrządzać je jako dodatek do dań ciężkostrawnych. Można je jeść na surowo, przygotowywać z nich przetwory albo dodawać do ciast. Znakomitym przysmakiem są też pierogi i knedle ze śliwkami.

Dynia

To chyba jedno z najbardziej kojarzących się z jesienią warzyw. Można ją długo przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, ale też mrozić po uprzednim wyjęciu pestek.

Dynia to niskokaloryczne warzywo. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, cynku, potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecana diabetykom. Ma za to właściwości odkwaszające organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też w leczeniu nadciśnienia.

Zawarty w niej cynk jest bardzo potrzebnym składnikiem w męskiej diecie, wspomaga działanie prostaty i poprawia sprawność seksualną. Dynię można poddawać każdej obróbce termicznej: gotować, piec, dusić, marynować, smażyć i mrozić. Doskonale smakuje jako samodzielne danie, np. zupa krem, ale także jako dodatek do mięs czy ryb.

Cukinia

To po włosku mała dynia. W polskiej kuchni występuje najczęściej jako składnik leczo. Warto jednak jeść ją na surowo i smażyć jej pomarańczowe kwiaty. Jest lekkostrawnym warzywem, zawierającym potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta karoten.

Jej właściwości odkwaszające organizm pomagają w procesie trawienia. Młodą cukinię możemy jeść na surowo, nie musimy nawet obierać jej ze skórki. Można przyrządzić z niej także placuszki, ciasto czy zapiekankę. Doskonale sprawdzi się także w marynacie.

Fasola

Fasolowych niejadków powinny przekonać jej właściwości odżywcze. Jest trzecim największym, po soi i grochu, źródłem biała. Zawiera go dwa razy więcej niż mięso, jednak należy pamiętać, że białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego.

Chociaż fasola występuje w 400 odmianach, to wszystkie zawierają potas, wapń i fosfor. Niektóre mają jeszcze kwas foliowy, żelazo, selen i cynk. Potwierdzono też, że w jej składzie występują substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jedyną wadą fasoli jest to, że może powodować wzdęcia.

Pigwa

Pigwa powinna stać się obowiązkowym elementem jesienno-zimowej diety Polaków. Zawiera mnóstwo witaminy C, dlatego pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.

„Polska cytryna” znana jest głównie w postaci kompotów, dżemów, powideł, soków i nalewek. Dodatkowym wzmocnieniem układu odpornościowego oprócz witaminy C są: magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń. Lecznicze są też nasiona pigwy, które łagodzą niestrawność i zgagę.

Bakłażan

Bakłażan to warzywo niezwykle niskokaloryczne. 100 g tego produktu ma tylko 20 kcal. Wprowadzenie oberżyny do naszej diety zapewni organizmowi utrzymanie na odpowiednim poziomie potasu, magnezu i wapnia. Jest to też doskonałe źródło błonnika, dlatego tak chętnie podawany jest z ciężkostrawnymi i tłustymi produktami, takimi jak baranina.

Udowodniono też, że bakłażan ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest podczas kuracji antybiotykami. Pomaga też zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo, uważany jest za afrodyzjak i nazywany „gruszką miłości”.

Burak

Okazuje się, że to niedocenione w Polsce warzywo może zwiększyć naszą odporność, sprawić, że będziemy się wolniej starzeć oraz zapobiec rozwojowi nowotworu. Skład buraka obfituje w kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, sód, rubid i cez.

Kwas foliowy odpowiada za usunięcie z organizmu homocysteiny, której wysoki poziom może powodować choroby serca. Zarówno piękny kolor, jak i właściwości chroniące przed nowotworem, burak zawdzięcza betaninie. Dowiedziono też, że powinien on wejść na stałe do diety kobiet w trakcie menopauzy. Skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i łagodzi objawy przekwitania, zmniejsza ciśnienie krwi, dotlenia serce i wyrównuje jego pracę.

Po wymienione wyżej produkty warto sięgać zwłaszcza jesienią, nie dość, że w tym okresie będziemy mieć pewność, że produkty te są świeże, to wiele z nich pomoże nam zwiększyć odporność na sezonowe przeziębienia. Już dziś warto więc udać się na zakupy i wypełnić koszyk tymi pysznymi, zdrowymi produktami.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...