7 szybkich i smacznych przepisów z cukinią w roli głównej

Cukinia to jedno z najlepszych letnich warzyw. Sezon rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Delikatny miąższ ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich wakacyjnych daniach. Cukinię możesz wykorzystać na wiele sposobów – zrobić z niej placuszki, dodać do leczo albo wrzucić na grilla. My proponujemy 7 szybkich przepisów, które na pewno zaskoczą cię świetnym smakiem.

Chlebek cukiniowy

Proponujemy dietetyczne ciasto z dodatkiem tartej cukinii. Brzmi dziwnie? Po pierwszym kęsie na pewno zmienisz zdanie. Cukinia nadaje ciastu wilgoć i sprawia, że ma odpowiednią konsystencję. Ciasta z warzywami są niskokaloryczne, ponieważ miąższ zastępuje jajka czy masło.

Polecane wideo:

Jak przygotować chlebek z cukinii? Będziesz potrzebować: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, 3 jajka, 1 szklankę oleju, 1 szklankę cukru, 2 szklanki startej cukinii oraz 1 szklankę ulubionych orzechów i bakalii.

Suche składniki należy przesiać i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Masę jajeczną dodać do mąki, wmieszać cukinię oraz dodatki. Przelać do formy na keksówkę i piec w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut.

Frytki z cukinii

Masz ochotę na domowy fast food bez wyrzutów sumienia? Zamiast frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju, wypróbuj lżejszą wersję – frytki z cukinii z piekarnika.

Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika i przygotowania blachy do pieczenia. Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, a następnie w chrupiącej panierce z otrębów owsianych i parmezanu. Frytki ułóż na blaszce i piecz przez ok. 25 minut.

Spaghetti z cukinii

Kto z nas nie kocha włoskiego makaronu? Niestety, pasta zwykle nie jest dietetycznym daniem. Jeśli dbasz o linię, koniecznie wypróbuj spaghetti cukiniowe. Paski warzywa zastąpią ci makaron, dzięki czemu potrawa będzie lekka i niskokaloryczna. Możesz użyć zwykłej obieraczki do warzyw (uzyskasz w ten sposób kształt tagliatelle) albo specjalnej maszynki (to tzw. spiralizer), dzięki której wyczarujesz kształt spaghetti.  Do wstążek z cukinii przygotuj aromatyczny sos na bazie pomidorów i świeżych ziół.

Frittata z cukinią

Dania z cukinii są lekkie, ale przy tym sycące i zdrowe. Warzywo to jest źródłem witamin A, C oraz K. Jeśli do potrawy dodasz inne zdrowe dodatki, uzyskasz pełnowartościowy posiłek. Dobrym przykładem jest frittata, czyli omlet z warzywami. To doskonała propozycja na późne niedzielne śniadanie.

Zacznij od podsmażenia na oliwie 1 ząbka czosnku. Następnie dorzuć do niego 1 cukinię pokrojoną w talarki, kilka pomidorków koktajlowych i smaż wszystko przez kilka minut. W misce rozmieszaj widelcem 4 jajka, dopraw je solą, pieprzem cayenne i świeżymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem i bazylią). Następnie wlej masę jajeczną na patelnię z warzywami i smaż razem przez kolejne 3 minuty. Patelnię z frittatą włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilka minut, aż zobaczysz, że wierzch jest ścięty.

Lasagna z cukinią

Kolejna potrawa z cukinią we włoskim stylu. Tym razem proponujemy zrobić farsz z cukinii i innych warzyw sezonowych. Podsmaż cebulę, czosnek i dodaj do nich drobno pokrojoną cukinię. Dorzuć sporą garść świeżych ziół i krótko duś sos. Przełóż płaty makaronu warzywnym farszem i dodaj trochę parmezanu. Zamiast beszamelu użyj serka wiejskiego doprawionego gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.

Roladki z cukinii

Chcesz zabłysnąć na najbliższym garden party? Przygotuj elegancką przekąskę z cukinii. Roladki są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy cukinię pokroić w długie i szerokie paski (przy pomocy obieraczki do warzyw), a następnie lekko ugrillować. Nadzienie do roladek można zrobić z koziego sera, doprawionego świeżymi ziołami (polecamy tymianek). Wystudzone plastry cukinii posmaruj twarożkiem i zwiń w ruloniki.

Letnia zielona sałatka

Znudziły ci się placki z cukinii? Czas na bardzo zdrowe danie, które zaskoczy cię smakiem. Ta sałatka to kwintesencja lata, ponieważ znajdują się w niej najlepsze sezonowe warzywa – rukola, groszek, szparagi, dymka, bazylia i oczywiście cukinia. Wszystkie składniki należy tylko wymieszać i skropić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.

 

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Jajka i tofu w sałatce

Jajka i tofu w sałatce

Orientalne tofu i swojskie jajka mogą stworzyć udane połączenie w ciekawym przepisie na sałatkę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

Dobrze doprawiona sałatka na bazie ryżu z różnymi warzywami jest z pewnością dobra dla każdego, kto chce dbać o zdrowe odżywianie.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Warzywa z rusztu w ostrej przyprawie - to naprawdę smaczne!

Dania z warzyw

Zapiekana cebula

Zapiekana cebula

Wszyscy znamy wartość odżywczą cebuli i jej wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie. Czasem jednak można poeksperymentować i przyrządzić cebulę inaczej - na przykład w formie pysznej zapiekanki.

Dania z warzyw

Danie z brokułami

Danie z brokułami

Brokuły z orzechami piniowymi to ciekawe i bardzo dietetyczne połączenie. To idealny pomysł na dodatek do dania głównego.