Cukinia - przepis na chlebek, przepis na frytki, przepis na spaghetti, frittata, lasagnee, przepis na roladki, letnia zielona sałatka, kwiaty cukinii

Cukinia to jedno z najlepszych letnich warzyw. Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Delikatny miąższ cukinii ma mało kalorii, dlatego warto skorzystać z przepisów na cukinię latem. Potrawy z cukinii na obiad można przygotować na wiele sposobów – zrobić z niej placuszki, dodać do leczo albo wrzucić na grilla.

Bardzo popularne są również przepisy na cukinię nadziewaną. Choć cukinię nadziewaną można przygotować na różne sposoby, jednak ciężko zachwycić tym daniem. My proponujemy 7 szybkich przepisów na cukinię, które na pewno zaskoczą cię świetnym smakiem.

Każdy z przepisów można wykonać bardzo łatwo, a smak stworzonych potraw z cukinii może przekonać do tego warzywa każdego niedowiarka.

Zobacz film: "Co przyrządzić z warzyw dyniowatych?"

Jakie składniki poza cukinią będą potrzebne do wykonania chlebka z cukinii? Czy z cukinii można zrobić lasagnie? Jak wykonać z cukinii spaghetti lub frytki? Czy kwiaty z cukinii nadają się do jedzenia? Jeżeli chcesz poznać odpowiedź na powyższe pytania, zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami. Nie tylko brzmią smakowicie, ale smakują wyśmienicie.

1. Cukinia - przepis na chlebek

(Zdjęcie chlebka z cukinii / Shutterstock)

Pierwszą potrawą z cukinii jest chlebek. Aby urozmaicić dietę proponujemy dietetyczne ciasto z dodatkiem tartej cukinii. Brzmi dziwnie? Po pierwszym kęsie na pewno zmienisz zdanie na temat tej potrawy z cukinią. Cukinia nadaje ciastu wilgoć i sprawia, że ma odpowiednią konsystencję. Ciasta z warzywami są niskokaloryczne, ponieważ miąższ zastępuje jajka czy masło.

Jak przygotować chlebek z cukinii? Będziesz potrzebować: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, 3 jajka, 1 szklankę oleju, 1 szklankę cukru, 2 szklanki startej cukinii oraz 1 szklankę ulubionych orzechów i bakalii.

Suche składniki na tę potrawę z cukinią należy przesiać i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Masę jajeczną dodać do mąki, wmieszać cukinię oraz dodatki. Przelać do formy na keksówkę i piec w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy chlebem z cukinią z pieranika i gotowe.

2. Cukinia - przepis na frytki

(Zdjęcie frytek z cukinii / Shutterstock)

Masz ochotę na domowy fast food bez wyrzutów sumienia? Zamiast frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju, wypróbuj lżejszą wersję – frytki z cukinii z piekarnika.

Przygotowanie takiej szybkiej potrawy z cukinii jest banalnie proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika i przygotowania blachy do pieczenia. Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, a następnie w chrupiącej panierce z otrębów owsianych i parmezanu. Frytki z cukinii ułóż na blaszce i piecz przez ok. 25 minut. Należy pamiętać, aby wyciągnąć gotowe frytki z cukinii z piekarnika.

3. Cukinia - przepis na spaghetti

(Zdjęcie cukiniowego spaghetti / Shutterstock)

Kto z nas nie kocha włoskiego makaronu? Niestety, pasta zwykle nie jest dietetycznym daniem. Jeśli dbasz o linię, koniecznie wypróbuj spaghetti cukiniowe. Ta potrawa z cukinii na obiad na pewno przypadnie ci do gustu. Paski z cukinii zastąpią ci makaron, dzięki czemu potrawa będzie lekka i niskokaloryczna.

Do zrobienia spaghetti z cukinii możesz użyć zwykłej obieraczki do warzyw (uzyskasz w ten sposób kształt tagliatelle) albo specjalnej maszynki (to tzw. spiralizer), dzięki której wyczarujesz z cukinii kształt spaghetti. Do wstążek z cukinii przygotuj aromatyczny sos na bazie pomidorów i świeżych ziół. Po chwili pyszna i niskokaloryczna potrawa z cukinii na obiad jest gotowa.

4. Cukinia - frittata

(Zdjęcie frittaty / Shutterstock)

Potrawy z cukinii są lekkie, ale przy tym sycące i zdrowe. Cukinia jest źródłem witamin A, C oraz K. Jeśli do potrawy z cukinią dodasz inne zdrowe dodatki, uzyskasz pełnowartościowy posiłek. Dobrym przykładem jest frittata z cukinią, czyli omlet z warzywami. To doskonała propozycja na późne niedzielne śniadanie.

Przygotowanie tej potrawy z cukinii zacznij od podsmażenia na oliwie 1 ząbka czosnku. Następnie dorzuć do niego 1 cukinię pokrojoną w talarki, kilka pomidorków koktajlowych i smaż wszystko przez kilka minut. W misce rozmieszaj widelcem 4 jajka, dopraw je solą, pieprzem cayenne i świeżymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem i bazylią). Następnie wlej masę jajeczną na patelnię z warzywami i smaż razem przez kolejne 3 minuty. Patelnię z frittatą z cukinią włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilka minut, aż zobaczysz, że wierzch naszego dania z cukinią jest ścięty.

5. Cukinia - lasagnee

(Zdjęcie lasagne / Shutterstock)

Jest to kolejna potrawa z cukinią na obiad we włoskim stylu. Tym razem proponujemy zrobić farsz z cukinii i innych warzyw sezonowych. Podsmaż cebulę, czosnek i dodaj do nich drobno pokrojoną cukinię. Do tej potrawy z cukinią dorzuć sporą garść świeżych ziół i krótko duś sos. Przełóż płaty makaronu warzywnym farszem i dodaj trochę parmezanu. Zamiast beszamelu użyj serka wiejskiego doprawionego gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.

6. Cukinia - przepis na roladki

(Zdjęcie roladek z cukinii / Shutterstock)

Chcesz zabłysnąć na najbliższym garden party? Przygotuj elegancką przekąskę z cukinii. Roladki z cukinii są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy cukinię pokroić w długie i szerokie paski (przy pomocy obieraczki do warzyw), a następnie lekko ugrillować. Nadzienie do roladek z cukinii można zrobić z koziego sera, doprawionego świeżymi ziołami (polecamy tymianek). Wystudzone plastry cukinii posmaruj twarożkiem i zwiń w ruloniki. Takie proste danie z cukinii na pewno zachwyci twoich gości.

7. Cukinia - letnia zielona sałatka

(Zdjęcie sałatki / Shutterstock)

Znudziły ci się placki z cukinii? Czas na bardzo zdrowe danie, które zaskoczy cię smakiem. Ta sałatka z cukinią to kwintesencja lata, ponieważ znajdują się w niej najlepsze sezonowe warzywa – rukola, groszek, szparagi, dymka, bazylia i oczywiście cukinia. Wszystkie składniki tego dania z cukinii wystarczy tylko wymieszać i skropić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

8. Cukinia - kwiaty cukinii

  Kwiaty cukinii coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Przygotowanie kwiatów cukinii jest bardzo proste. Wystarczy usunąć z kwiatów cukinii ich wnętrze, a następnie kwiaty cukinii można smażyć, zapiekać, grillować, czy udusić. Jednak najpopularniejszym sposobem przyrządzania jest faszerowanie kwiatów cukinii. Wystarczy przygotować odpowiedni farsz, wypełnić nim kwiaty cukinii i upiec. Co ważne kwiaty cukinii doskonale sprawdzają się w słodkich i słonych daniach.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!