8 owadów, które... zjadasz
Czy wiedziałeś, że robaki stanowią przysmak niemal 113 krajów na całym świecie? Insekty mogą stanowić źródło pełnowartościowego białka, a ich hodowla nie ma negatywnego wpływu na środowisko.
Owady mogą dostarczać organizmowi również takich składników odżywczych jak witaminy z grupy B, witamina A, witamina D czy witamina E. Są też źródłem błonnika, zdrowych tłuszczów, żelaza i wapnia. Według szacunków, jadalnych dla człowieka jest około 2 tys. gatunków. Do spożycia nadają się między innymi chrząszcze, pszczoły, świerszcze oraz szarańcza.
Niestety, czasami spożywamy takie owady, których wolelibyśmy uniknąć. Niektóre z nich zalegają w kolbach kukurydzy, szpinaku czy bananach.
Owady na kolację?
To zaskakujące, ale w ciągu całego swojego życia nieświadomie zjadamy owady. Mogą one wkradać się w trakcie snu do naszych ust lub ukrywać się w niektórych produktach spożywczych. Zastanawiasz się, na zjedzenie jakich owadów jesteś narażony w ciągu całego swojego życia?
Zobacz także: Domowe sposoby na ukąszenia owadów
Wciornastki
Wciornastki, zwane również przylżeńcami to maleńkie, skrzydlate pasożyty, które żywią się sokami zawartymi w tkankach roślin. Owady te wyposażone są w aparat gębow kłująco-ssący. Swoim wyglądem przypominają małe, czarne kreseczki. Można je niekiedy nieświadomie spożyć podczas jedzenia warzyw z puszki czy mrożonek, takich jak szparagi, brukselka czy brokuły.
Szkodniki kukurydzy
W obrębie świeżej kolby kukurydzy można zaobserwować wiele szkodników. Na szczęście żywią się one głównie częścią liściastą tego warzywa i można je szybko usunąć poprzez oddzielenie kolby z ziarnami kukurydzy od liści. W kukurydzy mogą występować:
- ploniarki zbożówki,
- mszyce,
- urazki kukurydziane,
- omacnice prosowianki,
- stonki kukurydziane.
Jeśli zdecydujemy się zakupić kolbę kukurydzy w sklepie, koniecznie obierzmy ją z liści, a następnie opłuczmy ją dokładnie w wodzie. Ile gotować kukurydzę? Optymalny czas gotowania tego warzywa to 10 do 15 minut. Kukurydza doskonale smakuje z solą lub roztopionym masłem.
Mszyce
Mszyce to robaczki niewielkich rozmiarów, które mogą występować w kwiatach lub warzywach. Te małe owady żerują na roślinach, żywiąc się ich składnikami odżywczymi. Zagrożeniem dla roślin uprawnych są zarówno formy dorosłe, jak i larwy mszyc.
Często można je znaleźć w brokułach, marchewce, szpinaku oraz brukselce. Warto przed spożyciem tych produktów dokładnie opłukać je w wodzie, aby pozbyć się tych pasożytów. Warto zaznaczyć, że owadów tych trudno się czasem pozbyć, ponieważ rozmnażają się w szybkim tempie.
Larwy
Larwy mogą się one znajdować w grzybach oraz konserwach, takich jak pomidory z puszki czy przyrządzone z nich koncentraty. Można nawet zaobserwować ok. 20 larw na każde 100 gramów grzybów. Z kolei w konserwach pomidorowych można znaleźć 1 do 5 larw na 500 gramów produktu.
Po zebraniu grzybów, ważne jest odpowiednie ich oczyszczenie przed spożyciem. W następnym kroku grzyby należy przesypać do cedzaka lub durszlaka i spłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń. Należy unikać moczenia grzybów w wodzie, ponieważ może to spowodować utratę ich sprężystości.
Muszki owocowe
Muszki owocówki w niezwykle szybkim tempie mnożą się one w pobliżu fermentujących owoców, takich jak banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona czy śliwki. Przyciągają je również produkty takie jak wino, dżemy oraz ocet. Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że często są one niezauważalne i spożywane przez nas wraz z winem czy konfiturą owocową.
Jabłka czy gruszki najlepiej jest przechowywać w ciemnych, lekko chłodnych pomieszczeniach. Morele, śliwki, wiśnie, truskawki czy czereśnie dobrze tolerują z kolei warunki chłodnicze. Lodówka to idealne miejsce do przechowywania tych owoców. Regularne sprzątanie i utrzymywanie czystości w kuchni pozwala zapobiec nadmiernemu rozmnażaniu się owocówek.
Słonik orzechowiec
Należy do rodziny chrząszczy ryjkowatych o niewielkich rozmiarach. Jego larwy można znaleźć wewnątrz orzechów leszczyny, czyli w popularnych orzechach laskowych.
Roztocze
Roztocza to pajęczaki o mikroskopijnych rozmiarach. Są one obecne w kurzu domowym, a do organizmu mogą się przedostawać poprzez układ oddechowy lub pokarmowy.
Mogą występować w różnych produktach spożywczych, zwłaszcza w tych, które są przechowywane w warunkach wilgotnych i ciepłych. Zwykle obserwuje się je w mące, płatkach śniadaniowych, kaszach, nasionach, bakaliach, suszu owocowym.
Spożycie dużej ilości roztoczy może skutkować odczynami alergicznymi, stanami zapalnymi przewodu pokarmowego, nudnościami, wymiotami, biegunką, dolegliwościami bólowymi brzucha.
Pająki
Niemal każdego na myśl o zjedzeniu pająka przechodzą ciarki. To niechciani lokatorzy naszych domów i mieszkań, którzy ukrywają się w zaciemnionych kątach domu. W ciągu nocy często wychodzą one ze swojej kryjówki w celu poszukiwania pożywienia. Niestety czasem trafiają one bezpośrednio do naszych ust.
Większość gatunków pająków przenosi bakterie i inne patogeny. Skutkami zjedzenia pająka bywają infekcje lub reakcje alergiczne. Gdy dojdzie do ugryzienia, u niektórych osób może rozwinąć się wstrząs anafilaktyczny.