Achalazja - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Achalazja przełyku spowodowana jest brakiem komórek nerwowych (splotu Auerbacha) w dolnej części przełyku – przez to dolny zwieracz przełyku nie ulega rozkurczeniu, gdy przechodzi przez niego pokarm. Utrudnia to połykanie pokarmu. Choroba ta dotyka mięśnie gładkie, które z jej powodu nie są w stanie przesuwać pokarmu w dół przewodu pokarmowego. Poza tym, nad przewężeniem gromadzi się pokarm, co powoduje jego częste zwracanie.
Achalazja - przyczyny i objawy
Przyczyny achalazji przełyku nie są do końca poznane. Najczęstszą postacią tej choroby jest achalazja pierwotna, której podłoże nie jest jeszcze udowodnione. W niektórych przypadkach achalazja jest schorzeniem wtórnym, którego przyczyną mogą być inne choroby, jak na przykład rak przełyku czy choroba Chagasa. Achalazja występuje głównie u osób w wieku 30–60 lat.
Objawy choroby to:
Z czasem trudności z przełykaniem postępują i obejmują zarówno pokarmy stałe, jak i płyny. U niektórych pacjentów notuje się spadek masy ciała. Doświadczany przez niektórych ból w klatce piersiowej bywa niezwykle dotkliwy i często jest mylnie brany za atak serca. Achalazji często towarzyszy zatrzymywanie pokarmu, płynów i śliny w przełyku, co grozi ich przedostaniem do płuc.
Achalazja - diagnostyka
Ze względu na nieswoiste objawy, achalazję przełyku często myli się z innymi schorzeniami i dolegliwościami, w tym z chorobą refluksową przełyku, przepukliną rozworu przełykowego, a nawet z zaburzeniami psychosomatycznymi. Diagnoza stawiana jest na podstawie badania rentgenowskiego przełyku z podaniem środka cieniującego. Czasem wykonuje się badanie endoskopowe przełyku i manometrię tego narządu. Znacznie rzadziej zleca się biopsję przełyku. Pobraną podczas badania endoskopowego tkankę analizuje się w laboratorium. W badaniu tym możliwe jest wykrycie przerostu tkanki mięśniowej i braku pewnych komórek nerwowych splotu Auerbacha.
Achalazja - leczenie
Leczenie achalazji przełyku przede wszystkim wymaga pewnych zmian w stylu życia i diecie. Wiąże się to między innymi ze stosowaniem rozdrobnionej lub papkowatej diety, unikaniem stresów i spaniem w pozycji półsiedzącej (zapobiega to zachłyśnięciu się treścią pokarmową). Chory na achalazję musi również pamiętać, aby dokładnie przeżuwać pokarm, jeść powoli i pić przy tym dużo wody. Nie należy jeść przed snem. Warto również zrezygnować z pokarmów, które sprzyjają zarzucaniu treści pokarmowej do jamy ustnej, a jest to na przykład ketchup, owoce cytrusowe, czekolada, alkohol i kawa. W początkowej fazie achalazji mogą być stosowane leki rozkurczowe, uspokajające, później jednak konieczna może być operacja wpustu. Inne stosowane metody to:
- zastrzyki z botoksem,
- mechaniczne rozszerzanie przełyku,
- kardiomiotomia metodą Hellera.
Achalazja przełyku to uciążliwe schorzenie, które obniża jakość życia pacjenta. Warto jednak wprowadzić kilka drobnych zmian w diecie, a zauważy się poprawę.
Źródła
- Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0
- Konturek S. Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3188-5
- Socha J. Gastroenterologia praktyczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999, ISBN 83-200-2281-9
- Kokot F. (red.), Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3368-3
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.