Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Akrylamid w żywności. Sprawdź, czy jest szkodliwy

Avatar placeholder
20.02.2020 14:44
Akrylamid w żywności
Akrylamid w żywności (123rf.com)

Akrylamid w postaci poliakrylamidów stosuje się w produkcji tworzyw sztucznych, lakierów, klejów, zapraw murarskich itp. W 1994 roku akrylamid został uznany za potencjalnie rakotwórczy. Od 2002 roku wiemy, że znajduje się on również w żywności. Jaki ma wpływ na człowieka?

1. Jak powstaje akrylamid?

Akrylamid powstaje w niektórych rodzajach pożywienia w momencie, gdy jest ono poddawane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 120ºC. Pomiędzy aminokwasami i cukrami redukującymi (zwykle to glukoza i fruktoza) zachodzi reakcja Maillarda. W jej wyniku powstają cząsteczki odpowiadające za brązowienie, smak i zapach produktów grillowanych, smażonych, pieczonych czy prażonych.

2. Gdzie się znajduje akrylamid?

Akrylamid najczęściej znajdziemy w chipsach, pieczonych ziemniakach i frytkach, kawie ziarnistej i kawie rozpuszczalnej, kawie zbożowe, produktach piekarniczych: ciastkach, chlebie, tostach, krakersach, paluszkach, płatkach śniadaniowych oraz w mięsach i rybach przygotowanych w cieście lub panierce.

Pojawia się wszędzie tam, gdzie produkty bogate w aminokwasy i cukry poddaje się działaniu bardzo wysokiej temperatury przez dłuższy czas.

Zobacz film: "Trucizny w produktach spożywczych"

3. Szkodliwość akrylamidu

Z badań naukowych wynika, że średnie spożycie akrylamidu wynosi 0,5 mg/kg masy ciała u dorosłego człowieka i 0,6 mg.kg masy ciała u dziecka. Akrylamid wchłaniany jest do organizmu przez układ pokarmowy, oddechowy i skórę.

Szkodliwość akrylamidu dla zdrowia człowieka nie została jednoznacznie potwierdzona. W jednym z badań wykazano, że zwiększony poziom akrylamidu we krwi (akrylamid wiąże się z hemoglobiną) łączy się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Inne badanie nie wykazało zależności między występowaniem nowotworów w obrębie gardła, jamy ustnej, przełyku, krtani, jajników i piersi a spożyciem produktów zawierających akrylamid.

Z przeprowadzonych badań epidemiologicznych wynika również, że u osób, które spożywają duże ilości przetworzonej w wysokiej temperaturze żywności skrobiowej, stwierdzono większą ilość biomarkerów wskazujących na genotoksyczne działanie akrylamidu.

Dużą ilość tych biomarkerów wykazano również u osób palących papierosy. Akrylamid jest jedną z substancji obecnych w dymie papierosowym. Podczas tego badania nie udało się jednak wyciągnąć jednoznacznych wniosów dotyczących rakotwórczego działania akrylamidu na człowieka.

Więszkość badań przeprowadzanych jest na myszach i szczurach. Z nich dowiadujemy się, że akrylamid ma właściwości rakotwórcze i przyczynia się do rozwoju różnego rodzaju nowotworów u gryzoni. Chodzi m.in. o raka tarczycy, nadnerczy, płuc, skóry czy mózgu.

Nie ma to jednak bezpośredniego przełożenia na szkodliwość dla człowieka. Gryzonie w innym tempie niż ludzie absorbują akrylamid. Ponadto w badaniach dostawały dużą dawkę szkodliwej substancji. Człowiek nie jest w stanie naturalnie wchłonąć takiej ilości akrylamidu z pożywieniem.

4. Jak unikać akrylamid w żywności?

Zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w nieprzetworzone warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. W ten sposób unikamy też nadmiernej ekspozycji na akrylamid z pożywienia.

Co jeszcze możemy zrobić?

  • Zamiast kawy rozpuszczalnej wybieraj tą parzoną z ziaren. W sproszkowanej kawie jest nawet 6 razy więcej akrylamidu (w przeliczeniu na kg) niż w tej parzonej z ziaren.
  • Zamiast smażenia wybieraj gotowanie. Obróbka termiczna w niższej temperaturze sprawia, że akrylamid praktycznie nie powstaje.
  • Jeśli musisz piec, smażyć lub grillować skróć maksymalnie ten czas. Im krótszy czas obróbki, tym mniej akrylamidu powstanie.
  • Nie jedz nadmiernie spieczonego pożywienia.
  • Nie trzymaj ziemniaków w lodówce. Przechowywanie ich w temperaturze powyżej 8ºC obniża poziom cukrów, co sprawia, że podczas obróbki powstaje mniej akrylamidu.

Agenda WHO, która zajmuje się koordynowaniem badań nad nowotworami, umieściła akrylamid w grupie 2A, czyli w grupie substancji o prawdopodobnie rakotwórczym działaniu dla człowieka. Warto więc ograniczyć jego spożywanie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze